Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielnica 5x24 - kolejnosc urzadzen

Recommended Posts

Witam.

Po raz pierwszy bede podlaczal taką nietypowa rozdzielnicę.

Bedzie ona pod sufitem w bloku z wielkiej plyty. Sama rozdzielnica ma prawie metr wysokosci a pomieszczenie 2,5m i z zalozenia wszystko pasuje.

W rozdzielnicy bedzie wpakowany system automatyki domowej, sila i oczywiscie wszystkie eSki z mieszkania.

Ze wzgledu na elementy ktore beda w niej, pasuje mi troche nietypowe ulozenie ich a mianowicie - czy moge zrealizowac ponizszy plan:

1 rzad od gory - moduly automatyki

2 rzad od gory - moduly automatyki

3 rzad od gory - zasilacze do ledów.

4 rzad od gory - eSki

5 rzad od gory - glowna FR, rozlacznik itd.

Uklad taki jedt dla mnie wygodny gdyz najwazniejsze eSki sa na dole pod reka, a reszta automatyki ktotej w sumie nie trzeba dotykac sa na gorze.

Pozdrawiam, Tomasz.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uklad taki jedt dla mnie wygodny gdyz najwazniejsze eSki sa na dole pod reka, a reszta automatyki ktotej w sumie nie trzeba dotykac sa na gorze..

Twój tok rozumowania jest poprawny.

W razie godziny "W" - pożar, porażenie - trzeba najpierw odłączyć zasilanie.

Szukanie i taszczenie taboretu, krzesła, drabinki etc. to stracone cenne sekundy, podczas których ktoś może stracić zdrowie lub życie.

Zwłaszcza FR powinien być jak najniżej, żeby nawet dziecko mogło go rozłączyć.

Edytowane przez zbich70

a jeszcze sie dopytam, co byscie wrzucili do zabezpieczenia sily. Przydzial mocy poki co 10kw ale zmienie na 12kw. Zabezpiecenie przedlicznikowe C16. Dorzucac tez roznicowke 3f 300mA?

Wpierw dam ogranicznik przeciwprzepięciowy, rozłacznik izolacyjny, za nim kontrolki fazy... Potem juz eSki B16?

Edytowane przez WooojaS

a jeszcze sie dopytam, co byscie wrzucili do zabezpieczenia sily. Przydzial mocy poki co 10kw ale zmienie na 12kw. Zabezpiecenie przedlicznikowe C16. Dorzucac tez roznicowke 3f 300mA?

Wpierw dam ogranicznik przeciwprzepięciowy, rozłacznik izolacyjny, za nim kontrolki fazy... Potem juz eSki B16?

A w jakim celu różnicówka 3f 300mA? Coś mi się wydaj że ktoś to będzie poprawiał;-)