Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielnica 5x24 - kolejnosc urzadzen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To napisze to jeszczs raz dluzszymi zdaniami.

Teoretycznie mozna wstawic 1 rcd na wszystkie gniazda ale jest to mega niepraktyczne. Wstawianie znow rcd przed kazdy obwod... Troche rcd kosztuje ale nie mowie nie. Wstepnie wstawilem rcd na najwazniejsze obwody gdzie wszystkie urzadzenia maja metalowe obudowy i najszybciej mozna odczuc nieprawidlowosci instalacji. Chyba poprawnie sie wyrazilem.

Chyba poprawnie sie wyrazilem.
Ale tok rozumowania błędny, niestety.

Twoim obowiązkiem jest wstawić RCD do m. inn. gniazd wtyczkowych o prądzie znamionowym nieprzekraczającym 20 A, które są przewidziane do powszechnego użytku i do obsługiwania przez osoby niewykwalifikowane.

Jesteś wykwalifikowany ? NIE !Rodzina/członkowie są wykwalifikowani ? NIE !

Więc rób, jak przepisy nakazują.

Nie potrafisz - wynajmij elektryka.

Wszystko.

To napisze to jeszczs raz dluzszymi zdaniami.

Teoretycznie mozna wstawic 1 rcd na wszystkie gniazda ale jest to mega niepraktyczne.

Od kilku lat mam wersję dla ubogich i w moim odczuciu nie zauważyłem ,żeby to rozwiązanie było mega niepraktyczne.

Odkąd mieszkam RCD wyzwoliło tylko raz wyniku uszkodzenia pewnego urządzenia.Gdyby światło nie zgasło w całym domu to pewnie przez dłuższy czas nie byłbym świadomy awarii.Z lokalizowanie który to obwód i które urządzenie jest uszkodzone zajęło mi kilka minut.

Twoim obowiązkiem jest wstawić RCD do m. inn. gniazd wtyczkowych o prądzie znamionowym nieprzekraczającym 20 A,.

Chciałbym jeszcze dopytać,a jak jest z urządzeniami które są podłączone z pominięciem gniazd wtyczkowych np indukcja,czy piekarnik?

Edytowane przez G69

Takie coś doczytałem:

Ochrona uzupełniająca nie jest bowiem wymagana w obwodach

urządzeń zainstalowanych na stałe, jak oświetlenie sufitowe i ścienne, klimatyzatory i

wentylatory oraz stałe bądź stacjonarne ogrzewacze z wyjątkiem urządzeń ogrzewania

sufitowego i podłogowego.

O indukcji i piekarniku zainstalowanych na stałe nie doczytałem więc póki co logicznie brzmi dla mnie zdanie zanotowane w zapytaniu:

W rezultacie wolą oni stosować ochronę

uzupełniającą we wszystkich obwodach niż ryzykować zarzut, że gdzieś ją przeoczyli albo z niej

zrezygnowali przez fałszywie pojętą oszczędność.