Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalewanie fundamentu punktowego z pompy

borgus

Recommended Posts

Witam,

zrobiłem taki fundament punktowy z tubek http://i67.tinypic.com/wt6c69.jpg, głębokość jakieś 80-90cm, tubki minimum 50cm w gruncie, od spodu obklejone gliną, a w górę obsypane piachem http://pl.tinypic.com/view.php?pic=5ozbt1&s=9. Teraz chciałem to zalać betonem B25 z pompy jednak pytanie co mogę zrobić żeby nie spowodować przy takiej operacji przesunięcia tub, obecnie powiem że stoją sztywno, ale nie jest jak wygląda lanie betonu z pompy. Czy pompę da radę utrzymać w pionie, tak by beton leciał na samo dno, czy to jest duże ciśnienie, da się utrzymać w rękach taką pompę sztywno, wiem że zanim dół będzie zalany to będzie można wcześniej zatrzymać pompę i lecieć do kolejnej żeby nie rozlewać betonu.

Powiedzcie jeszcze jak potem ten beton pielęgnować tzn. jak często lać wodę i ile, i gdzie, czy na sam beton wystarczy, czy po tubach też, czy może papier trzeba zdjąć i olewać beton dookoła?

Dodatkowo powiedzcie czy takie punkty trzeba zbroić prętami wbitymi w ziemie? Z tego co się dowiedziałem nie jest to konieczne bo w tym przypadku beton jest poddawany tylko ściskaniu od góry, a będzie na nim stał domek drewniany jakieś 2 tony, czyli 50-100kg na punkt, a nie jest poddawany rozciąganiu więc podobno może być bez zbrojenia, zwłaszcza że będzie trzymany przez grunt, jedynie, górne 10-30cm będzie nad ziemią. Co myślicie?

Ciśnienie duże nie jest więc da się utrzymać w rękach. Beton jest dość ciężki a rura sztywna więc gdy mieszanka leci to rurą trochę trzęsie więc to raczej kwestia ustabilizowania jej nad otworem.

Jedyny problem widzę przy przejściu z jednego otworu do drugiego.

Sterowniczy pompy będzie się musiał trochę nagimnastykować bo za względu na długość ramienia po zatrzymaniu podawania mieszanka jeszcze musi zlecieć z całej rury.

Jeśli nie chcesz nic zmarnować a zamówiłeś na styk to na całej powierzchni rozściel folię budowlaną i porób w niej otwory na rury.

Odcinki pomiędzy rurami są małe więc da się nagiąć rurę przechodząc z jednego otworu do drugiego a to co zleci na folię pozbierasz łopatką dokładając do kolejnych rurek.