Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranzacia wnetrza- prosze o pomoc

Jarosllaw

Recommended Posts

witam,

tak jak w temacie chcialbym prosic o pomoc przy aranzaci wnetrza...

otoz prawdopodobnie staniemy sie z moja rodzina (jesli dostaniemy kredyt) wlascicielami wymazonego M....

dom juz stoi, i chcialbym zobaczyc jakie ktos z was mialby pomysly na jego aranzacje...

chcialbym zmienic WC na parteze tak aby wcisnac tam gdzies jeszcze prysznic....

a na pietrze rowniez przerobic lazienke i wc aby byly wieksze , moga byc razem ..bo na chwile obecna to lazienka jest bardzo mala, chcialbym to zrobic poki jeszcze moge....(przestawienie scian itp)

jezeli ktos by byl tak mily i mial za duzo wolnego czasu to za projekt wnetrz -umeblowanie -aranzacja, bede bardzo wdzieczny..

w zalaczniku dolacza rzuty domu...

pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc i wszelkie wskazowki

moja czesc domu to ta po lewej stronie z oznaczeniem A

rzut parter.jpg rzut pietro.jpg powierzchnia.jpg

Edytowane przez Jarosllaw

to jest dom dwulokalowy (czyli miniaturowy blok) nie bliźniak (czyli dwa oddziele domy stojące obok siebie) - jest to ważne z punktu widzenia prawnego.

Który lokal planujecie, bo mają różnie poprowadzone schody? Pierwsze co rzuca się w oczy to nieustawny hol. Na poddaszu też hol jest zbyt duży względem pow. pokoi. Nie bardzo tez wiem jak tam miałaby wyglądać wentylacja kuchni?

Edytowane przez Elfir

Elfir dziekuje za szybka reakcje....

otoz tak jak piszesz... jest to dom podzielony na pol...

nasz lokal to lokal A z rysunku , ten z delikatnie wieksza powierzchnia..

hole!!! no w2lasnie co zrobic zeby je wykorzystac.. tak jak pisalem na dole w WC chcialbym powiekszyc i dodac prysznic...

a na gorze zlaczyc to w jedna calosc i zastanawialem sie ze chyba postawimy scianke zeby zrobic duza lazienke z oknem kosztem holu ...

wentylacja w kuchni jest poprowadzona jest w skrajnym prawym roku kuchni przy scianie od wc...

Kobza tak jak piszesz powinienem wydac pare stow i zamowic projekt, jednak w chwili obecnej licze sie z kazda zlotowka, dlatego tez grzecznie pytam czy ktos moze za slowo dziekuje mi pomoze,

Jeśli to tylko możliwe, przeniosłabym wc zmniejszając kuchnię. Do kuchni tworzy się korytarzyk który można zabudować płytkimi szafami pełniącymi rolę spiżarki

Wówczas w wiatrołapie tylko stojak na kurtki, jakaś ławeczka i szafka na buty. W holu duża szafa w narożniku po łazience i pod górnym biegiem schodów najlepiej schowek na odkurzacz, szczotki

34cd640c44d61ca9gen.jpg

Parter zrobiłam, zanim zauważyłam propozycję Elfir.

Trochę przerysowany u mnie jest salon, ale schemat się powtarza.

Jeśli chciałbyś zostawić ścianki z wc jak są, to chyba tylko wchodzi w grę przesunięcie drzwi i montaż składanej kabiny.

Kuchnia jest wielgachna... dlatego można pomyśleć o jej zmniejszeniu jak zaproponowała Elfir, natomiast wąskie przejścia to przy takim domku jakaś pomyłka...

Zaczynając od tego uskoku przy schodach i wc który zaznaczyłam na czerwono. Czytając rysunek, wchodzisz na schody po lewej stronie, czyli ten kąt od ściany jest bezużyteczny, a masz mało miejsca na przejście... Sąsiad ma lepiej to rozwiązane i chyba uciekałabym w takim kierunku.

Ewentualnie odbić schody lustrzanie, ale kwestia wyjścia pod dachem. Nie analizowałam.

Pomyśl jak będziesz nosił jakieś meble, czy się wykręcisz w hallu z łóżkiem, materacem, szafą? Przecież to wc to tam skutecznie uniemożliwi.

Zgadzam się z Elfir, że projekt kiepski...

d2aa29049066.jpg

Obawiam się, że skośna ścianka to kiepski pomysł, nie wpasuje się dobrze w hol. U sąsiada też fatalnie to wygląda - przynajmniej na rysunku. Architekt się nie popisał jeśli chodzi o tę strefę domu - wejście z wiatrołapu w jednym rogu, wejścia do kuchni i salonu w drugim, jeden kąt zawalony schodami a drugi toaletą i wąskie przejście między nimi. Zastanów jakie będziesz miał widoki wchodząc do domu, schodząc ze schodów, wychodząc z salonu...

Tu najlepiej byłoby faktycznie wykroić łazienkę z kuchni.

0.1) Na bazie pomysłu Elfir - łazienka ma wewnątrz ok.170x190cm, kabina 90x90cm. W holu komody i płytkie szafki - na wprost wejścia np. lustro, naprzeciwko drzwi salonu np. skrzynia-siedzisko. Gdyby przesunąć drzwi wiatrołapu w kierunku schodów to na całej ścianie "od sąsiada" zmieściłaby się standardowej głębokości szafa (w holu i wiatrołapie). Przejście z kuchni do salonu(jadalni) przy takim układzie też przydałoby się nieco przesunąć.

0.1.jpg

0.2) Wybite nowe wejście do kuchni naprzeciwko wejścia z wiatrołapu. Łazienka za dawnym wejściem do kuchni, wymiary wewnątrz ok. 170x200cm (prysznic 80x140cm) - tu pewnie trzeba by bardziej pokombinować z doprowadzeniem kanalizacji (co jest pod waszym mieszkaniem - garaż? inne mieszkanie? lokal usługowy?).

0.2.jpg

Kształt, wymiary i układ łazienki wyciętej z kuchni mogą być inne ale nie wiem czy masz jakieś konkretne wymagania co do kuchni.

0.3) Z nieszczęsną skośną ścianką - prysznic 80x80cm, najlepiej bez kabiny i brodzika, z zasłonką ew. składanymi ściankami. Kibelek narożny. Niebieski kwadrat ma 90x90cm - to miejsce na podejście do wc, nachylenie się nad umywalką, wycieranie się po prysznicu...

0.3.jpg

dziekuje bardzo za ponowne ropozycje....

nie wiem czemu ale chyba najbardziej pasuje mi ta opcja z lazienka ze skosna sciana , nie bede musial ingerowac w sciane.... wiem ze nie bedzie zbyt duza i moze nie bedzie do konca estetycznie ale.....

czasem nie mozna miec wszystkiego,

czy znajdzie sie odwazny i chetny na zrobienie aranzacji,projektu tej lazienki???

dziekuje

dziekuje bardzo za ponowne ropozycje....

nie wiem czemu ale chyba najbardziej pasuje mi ta opcja z lazienka ze skosna sciana , nie bede musial ingerowac w sciane.... wiem ze nie bedzie zbyt duza i moze nie bedzie do konca estetycznie ale.....

czasem nie mozna miec wszystkiego,

czy znajdzie sie odwazny i chetny na zrobienie aranzacji,projektu tej lazienki???

dziekuje

Wolność Tomku w swoim domku....

jak zrobisz, tak będziesz miał, ale mimo wszystko to przejście będzie problematyczne. Dostałeś propozycje lepszego zaaranżowania tej przestrzeni, a co wybierzesz, to już Twoja sprawa.

Nie pytałbyś, gdybyś nie miał problemu. A po wszystkich propozycjach, nie wiem dlaczego, większość wybiera opcję "po najmniejszej linii oporu"...

A jak pytasz o projekt aranżacji łazienki, to pamiętaj, że za pracę się płaci i nikt tutaj super projektu Ci nie przedstawi. Od tego są architekci.

Masz darmowe programy więc trochę wysiłku i sam możesz sobie projekt zrobić.

To, że dziewczyny pomagają i pokazują rozwiązania, to nie dostaniesz wszystkiego jak na tacy.

za wszystkie propozycje jestem niezmiernie wdzieczny.... bardzo mi naswietlily co moge zrobic, tylko wiekszosc projektow ingeruje w sciany,wyburzanie itp... mam bardzo ograniczony budzet na wykonczenie domu i nie wiem czy dam rade... tez bym wolal wybuzyc sciane i miec fajna lazienke...

jednak sciana po skosie to najtansze rozwiazanie i chyba najszybsze...

musze zrobic cala hydraulike,wylewki,tynki,wymienic okno.... tak tak wiem ze marudze i ze jak mam za malo kasy to moglem sobie kupic mieszkanie i nie maudzic , ale marzylismy o domu i dlatego chcemy go miec choc bedzie ciezko...

jeszcze raz pragne bardzo podziekowac za pomoc...