oszczednyGrześ 10.07.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 (edytowane) Postanowiłem założyć nowy temat dotyczący tylko i wyłącznie nowych central wentylacyjnych od Thessli Green, która niestety słabo informuje jak na razie o nowej serii urządzeń. Byłem na prezentacji produktów i podczas powstawania central również i co mogę powiedzieć to to, że są dużo bardziej ciche niż poprzednie centrale. Jakie jeszcze inne rzeczy warto zaznaczyć: 1. Do 30% większe oszczędności energii. 2. 50% mniej hałasu w instalacji nawiewnej. 3. O 40% skuteczniejsza filtracja powietrza. 4. 100% Bypass czyli chłodzenie niemalże za darmo. 5. Nowa konstrukcja o lepszej izolacji i mniejszej wadze. 6. Ciekawy design (centralka do mieszkań z możliwością zabudowy w ramach mebli kuchennych jak lodówka czy kuchenka) 7. Dwustronna obsługa urządzeń. 8. Dłuższa gwarancja. 9. Podzespoły z najwyższej półki! Polska myśl technologiczna. 10. Nowe wymienniki przeciwprądowe ze średnią roczną sprawnością przekraczającą 90%!. To co wymieniłem to informacje w oparciu o dane od Thessli i obserwacje własne. Dorzucę jeszcze może to, że centrale są lżejsze. Co do gwarancji to wprowadzono gwarancję na 3 lata z możliwością prolongowania do 5 lat (oczywiście za dopłatą). Generalnie centralki wyglądają i zapowiadają się ciekawie. Szkoda tylko, że ceny takie a nie inne . Edytowane 10 Lipca 2017 przez oszczednyGrześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 10.07.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 (edytowane) noooo z cenami to pojechali. Zehnder wychodzi taniej niż teraz Thessla. A do tego to nowość, więc wyjdzie zapewne parę błędów dopiero gdy ludzie zaczną jej używać w nadchodzącym sezonie. Obawiam się właśnie takiego kupienia w ciemno. Z drugiej strony każdy nowy produkt wprowadzany na rynek z reguły ma jakąś promocję/gratis itp. - a tu nowy produkt, wyższa cena i ... cisza... Edytowane 10 Lipca 2017 przez vietcong Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.07.2017 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 noooo z cenami to pojechali. Zehnder wychodzi taniej niż teraz Thessla. A do tego to nowość, więc wyjdzie zapewne parę błędów dopiero gdy ludzie zaczną jej używać w nadchodzącym sezonie. Obawiam się właśnie takiego kupienia w ciemno. Z drugiej strony każdy nowy produkt wprowadzany na rynek z reguły ma jakąś promocję/gratis itp. - a tu nowy produkt, wyższa cena i ... cisza... Zobaczymy. Co do "wychodzenia błędów" to akurat oni robią dużą liczbę testów. Chociażby prototyp airpacka home 500 już tej zimy pracował i nie było nic do czego można by się przyczepić. Co do cen to moim zdaniem powinno być nieco niżej. Pożyjemy zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkam 10.07.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 Czy mozna gdzies juz te nowe modele zakupic? Ewentualnie kiedy beda w sprzedazy i w jakiej orientacyjnie cenie. Akurat chce kupic Airpack 400 ale moze sie wstrzymam i wezme juz nowszy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 10.07.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 wszystko masz na stronie producenta. Z cenami katalogowymi wystrzelonymi w kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.07.2017 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 wszystko masz na stronie producenta. Z cenami katalogowymi wystrzelonymi w kosmos Wierzyć lub nie ale są tacy, którzy kupują bezpośrednio od Thessli... tam naliczą im 5% rabatu raptem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 10.07.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 a wszyscy instalatorzy dziwnym trafem dają prawie takie same ceny (różnica ok. 100-200 PLN) - zaskakująca zgodność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.07.2017 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 a wszyscy instalatorzy dziwnym trafem dają prawie takie same ceny (różnica ok. 100-200 PLN) - zaskakująca zgodność. Mam inne zdanie na ten temat. Chociaż granice rozsądku gdzieś muszą być zarówno dla jednej jak i drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 10.07.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2017 O ile taniej mozna kupic np taki 400v nie od producenta tylko jakiegos dystrybutora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.07.2017 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 O ile taniej mozna kupic np taki 400v nie od producenta tylko jakiegos dystrybutora? Pisać do dystrybutorów i się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 11.07.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Jak napisałem - jeśli już łaskawie uzyskasz jakąś odpowiedź, to kolejne ceny będą podobne (z tą różnicą ok 200 PLN), więc wystarczy zapytać jednego Aż się zastanawiam czy się umówili co do stawek czy jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.07.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 (edytowane) Tak porównuję sobie dane starych i nowych, i coraz mniej mi się nowe podobają. Do tego trochę mało energooszczędne wentylatory mają 300, co dopiero teraz zauważyłem. Niby mamy postęp, a sprawność wymiennika w zakresie realnie wykorzystywanego przepływu spadła. I jeszcze drożej to ma kosztować? Sprawność odzysku przy przepływie powyżej 100 m3/h w nowych jest zauważalnie niższa, niż starych. 300 i 400 w tej części wykres wygląda tak samo (tylko przy 400 dalej opada wraz ze wzrostem przepływu). Na jasnym tle - zrzuty z katalogu starych AP, na czarnym nowe APH http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392883 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392884 Tym samym ja skreślam te nowości. Jakieś (na oko) 2% niższa sprawność i wyższa cena - coś tu chyba poszło nie tak, jak powinno. Ilość prądu pobieraną przez wentylatory trudno porównać, bo dane są podawane dla różnych przepływów. APH http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392885 AP300 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392886 AP400 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392882 Ale spróbujmy coś porównać. Dla ciśnienia 150Pa: AP300 - 295m3/h - 129W AP400 - 299m3/h - 107W APH300- 260m3/h - 120W APH400- 278m3/h - 97W Dla mnie wniosek, że 300 nowa i stara ma stosunkowo prądożerne wentylatory. I prawie 20% można zaoszczędzić kupując 400 zamiast 300. Niech to będzie te 15W średnio po średnio 45gr to mamy 60zł rocznie oszczędności na prądzie. Niby katalogowo stara 300 jest tańsza od starej 400 o 500zł netto, ale na portalu aukcyjnym różnica u jednego sprzedawcy to niespełna 150zł. Czyli na samym prądzie mamy zwrot różnicy w cenie w 2,5r, a i zapas mocy może się przydać do szybkiego wietrzenia. Więc jak dla mnie teraz stary AP400 wygrywa. Jeszcze trochę czasu mam do zakupu, więc czas na poszukanie błędu w rozumowaniu czy znalezienie lepszej opcji jest. Edytowane 11 Lipca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.07.2017 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Jak napisałem - jeśli już łaskawie uzyskasz jakąś odpowiedź, to kolejne ceny będą podobne (z tą różnicą ok 200 PLN), więc wystarczy zapytać jednego Aż się zastanawiam czy się umówili co do stawek czy jak... nikt się z nikim nie umawia. a może się mylę. Może niektórzy się umawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.07.2017 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Tak porównuję sobie dane starych i nowych, i coraz mniej mi się nowe podobają. Do tego trochę mało energooszczędne wentylatory mają 300, co dopiero teraz zauważyłem. Niby mamy postęp, a sprawność wymiennika w zakresie realnie wykorzystywanego przepływu spadła. I jeszcze drożej to ma kosztować? Sprawność odzysku przy przepływie 150m3/h w nowych jest zauważalnie niższa, niż starych. 300 i 400 w tej części wykres wygląda tak samo (tylko przy 400 dalej opada wraz ze wzrostem przepływu). Na jasnym tle - zrzuty z katalogu starych AP, na czarnym nowe APH http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392883 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392884 Tym samym ja skreślam te nowości. Jakieś (na oko) 2% niższa sprawność i wyższa cena - coś tu chyba poszło nie tak, jak powinno. Ilość prądu pobieraną przez wentylatory trudno porównać, bo dane są podawane dla różnych przepływów. APH http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392885 AP300 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392886 AP400 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392882 Ale spróbujmy coś porównać. Dla ciśnienia 150Pa: AP300 - 295m3/h - 129W AP400 - 299m3/h - 107W APH300- 260m3/h - 120W APH400- 278m3/h - 97W Dla mnie wniosek, że 300 nowa i stara ma stosunkowo prądożerne wentylatory. I prawie 20% można zaoszczędzić kupując 400 zamiast 300. Niech to będzie te 15W średnio po średnio 45gr to mamy 60zł rocznie oszczędności na prądzie. Niby katalogowo stara 300 jest tańsza od starej 400 o 500zł netto, ale na portalu aukcyjnym różnica u jednego sprzedawcy to niespełna 150zł. Czyli na samym prądzie mamy zwrot różnicy w cenie w 2,5r, a i zapas mocy może się przydać do szybkiego wietrzenia. Więc jak dla mnie teraz stary AP400 wygrywa. Jeszcze trochę czasu mam do zakupu, więc czas na poszukanie błędu w rozumowaniu czy znalezienie lepszej opcji jest. Ciekawa analiza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 11.07.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 z głośnością też pomieszane:- stara wersja 400 ->47db- nowa wersja 400 ->57db Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.07.2017 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 z głośnością też pomieszane: - stara wersja 400 ->47db - nowa wersja 400 ->57db Nie wiem, może coś źle poskładane ale te nowe są duuużo bardziej ciche, to pierwsza rzecz jaka rzuciła się mi w oczy a raczej w uszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 11.07.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Analizując sprawność centrali trzeba by również uwzględnić w jakim zakresie przepływów najczęściej pracuje centrala. Zwróćcie bowiem uwagę na to, że poniżej 100 m3/h współczynnik odzysku ciepła rośnie w stosunku do starych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.07.2017 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Analizując sprawność centrali trzeba by również uwzględnić w jakim zakresie przepływów najczęściej pracuje centrala. Zwróćcie bowiem uwagę na to, że poniżej 100 m3/h współczynnik odzysku ciepła rośnie w stosunku do starych modeli. Zimą wychodzi średnio 20 m3/h na osobę! U mnie tej zimy szło na 15m3/h na głowę przy 5 osobach daje to 75 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 11.07.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Zatem w rzeczywistości powinniśmy osiągnąć wyższy współczynnik odzysku ciepła niż na starszych centralach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.07.2017 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Zatem w rzeczywistości powinniśmy osiągnąć wyższy współczynnik odzysku ciepła niż na starszych centralach Tak i tak generalnie jest to brane pod uwagę. Sezonowo centrala chodzi średnio na około 30%. Ale tak jak pisałem, zimą jak mroziło to u mnie wychodziło 15m3/h na osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts