Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Właśnie jestem po uruchomieniu 300 home. Centrala stoi nad klatka schodowa w nieogrzewanym ale ocieplonym

strychu. Dom z lat 40-tych, strop drewniany ocieplony 30cm pianki. Slychac kazdy krok. Jak stoje doslownie nad centrala, centrala na full, nic nie slychac. Może to moje subiektywne odczucie, ale kiedy testowalem nikogo nie było w domu, kompletna cisza (oprócz delikatnego szumu z anemostatów) . Takze moim zdaniem sprawdza się fakt, że nowe centrale są ciche. Ale to moje odczucie, kazdy ma inny słuch.

Pozdrawiam

Zbliża się u mnie moment zakupu centrali, na 90% zdecydowany jestem na Airpack 400, kwestia czy stara wersja czy home. Pytanie do użytkowników home i osób znających temat opłaca się dopłacać do wersji home? W ofercie którą dostałem to ok. 1000 PLN brutto różnicy. Chciałem jeszcze moduł CF zatem to kolejny wydatek i cena robi się wysoka...

Przy okazji dopytam, czy obie wersje mają w standardzie system przeciwzamrożeniowy FPX czy trzeba za to dopłacać?

Zbliża się u mnie moment zakupu centrali, na 90% zdecydowany jestem na Airpack 400, kwestia czy stara wersja czy home. Pytanie do użytkowników home i osób znających temat opłaca się dopłacać do wersji home? W ofercie którą dostałem to ok. 1000 PLN brutto różnicy. Chciałem jeszcze moduł CF zatem to kolejny wydatek i cena robi się wysoka...

Przy okazji dopytam, czy obie wersje mają w standardzie system przeciwzamrożeniowy FPX czy trzeba za to dopłacać?

400 home szumi sobie (bardzo cicho) na moim poddaszu od ok 2 tygodni, system przeciwzamrożeniowy jest w standardzie.

• 2 weeks później...
A czy ten cały CF jest wart swej ceny? Fajnie że na wyświetlaczu można widzieć wartości przeplywow ale czy potrzebne jest ciągle poprawianie bilansowania?

Kiedyś cf sam raczej uważałem za niepotrzebny wydatek ale później okazało się że centrale z cf miały lepsze osiągi. Nie wspominając o kontroli bilansowania wentylacji co ze względu na liczbę czynników na nią wpływających ma znaczenie. Choć dawniej cf'ow nie było i wentylacje działały i działają nadal. Pytanie kto jakie ma wymagania...

Witajcie, od września jestem użytkownikiem wersji Home 300. Generalnie jestem zadowolony. Centrala cicha, działa bez zarzutów. Teraz zima trochę mam suche powietrze w domu ale to chyba nie wina ręku. Co do usterek to zgłosiłem wyświetlający sie błąd s30 to po kilku dniach przyjechał serwisant i wymienił wentylator. Wszystko sprawnie i bezproblemowo.

Problem mam natomiast z filtrami. Sukcesywnie co 2 miesiące wymieniałem prefiltry bo były dosłownie czarne. Dziś sprawdziłem filtr (nawiewny) jak przejeżdżam palcami pomiędzy żeberkami jest osmolony, na palcach zostaje czarny, tłusty nalot. Jak ma tak być że po 4 miesiącach mam wymieniać wszystko za 200zl to trochę słabo. Ktoś ma jakieś dobre źródło lub rozwiązanie?