JanWerbinski 04.03.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Nowe ceny obowiązują od 17 marca.AirPack Home +4%AirPack +7%Air+ +5%CF -5%Reszta bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jockeri 14.03.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Witam wszystkich, właśnie czekam na Airpack Home 500h. Mam całą instalację gotową. Na co zwrócić uwagę w czasie montażu rekuperatora? Na czym polega kalibracja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawekb1406 14.03.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Sam będziesz uruchamiał czy instalator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jockeri 15.03.2018 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Instalator, ale chcę wiedzieć czy wszystko robi ok. Słyszałem że reguluje się między innymi anemostaty żeby dopasować wydatki. Czy są jakieś problemy z tymi centralami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.03.2018 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Instalator, ale chcę wiedzieć czy wszystko robi ok. Słyszałem że reguluje się między innymi anemostaty żeby dopasować wydatki. Czy są jakieś problemy z tymi centralami? Nie reguluje się anemostatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawekb1406 15.03.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Podlaczenie jest proste jak urządzenia typu plug and play Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jockeri 15.03.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Dzięki wielkie:) A regulacja anemostatów w poszczególnych pomieszczeniach? Czy tam się nie sprawdza przepływów powietrza. I jeszcze "głupie pytanie" - skąd rekuperator wie gdzie ma mocniej dmuchać są przecież po drodze skrzyżowania rur. Mam budynek trzy kondygnacyjny + strych nieogrzewany(tu będzie centrala AirPack Home 500h). Jak powietrze dotrze np. na sam dół do salonu jeżeli po drodze musi jeszcze "obsłużyć" dwie kondygnacje a rura jest jedna i po drodze odnogi do poszczególnych pomieszczeń. Były liczone tzw. wydatki dla poszczególnych pomieszczeń (tzn. chyba ilość wymienianego powietrza w pomieszczeniu). W jaki sposób to się ustawia? Domyślam się że regulując właśnie anemostaty i mierząc ilość przepływającego powietrza. Czy jest to usługa dodatkowo płatna i czy jest to konieczne w przypadku modułu CF? Jaki przyrząd jest potrzebny? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.03.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 A skąd woda wie gdzie ma polecieć skoro po drodze jest kilka kranów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jockeri 15.03.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 A skąd woda wie gdzie ma polecieć skoro po drodze jest kilka kranów? :rolleyes:Faktycznie, wydaje się to logiczne. Tylko mam wątpliwość, czy w każdym pomieszczeniu będzie ten sam przepływ powietrza? Do czego w takim razie jest regulacja na anemostatach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.03.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Odkręcasz je praktycznie całkiem a kapturki służą jedynie do odpowiedniego skierowania powietrza. Aby Ci nie dmuchało prosto w głowę. Jak chcesz stłumić strumień to są wkładki (tłumiki) styropianowe do anemostatów. Dlatego do pomieszczeń gdzie wymagany jest większy strumień powietrza daje się dwa czy trzy kanały a do innych 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jockeri 15.03.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Odkręcasz je praktycznie całkiem a kapturki służą jedynie do odpowiedniego skierowania powietrza. Aby Ci nie dmuchało prosto w głowę. Jak chcesz stłumić strumień to są wkładki (tłumiki) styropianowe do anemostatów. Dlatego do pomieszczeń gdzie wymagany jest większy strumień powietrza daje się dwa czy trzy kanały a do innych 1. OK. Dzięki. Czy, ktoś używa central Thessli z serii Home? Jakieś uwagi, wady, zalety itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawekb1406 15.03.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 OK. Dzięki. Czy, ktoś używa central Thessli z serii Home? Jakieś uwagi, wady, zalety itp.? Weź od instalatora "magiczny" kod PIN. Będziesz mógł wejść w zaawansowane funkcje centrali na sterowniku air++. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.03.2018 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 OK. Dzięki. Czy, ktoś używa central Thessli z serii Home? Jakieś uwagi, wady, zalety itp.? Monitoruję kilka central a prototyp działa u mnie. Są dużo lepsze niż te poprzednie. Przez zimę nawet przy -27'C nie było problemu żadnego z nimi. Home radzą sobie bdb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jockeri 15.03.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Monitoruję kilka central a prototyp działa u mnie. Są dużo lepsze niż te poprzednie. Przez zimę nawet przy -27'C nie było problemu żadnego z nimi. Home radzą sobie bdb. A jak wygląda zużycie prądu dzienne i miesięczne przy tak niskich temperaturach w tych centralach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.03.2018 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 A jak wygląda zużycie prądu dzienne i miesięczne przy tak niskich temperaturach w tych centralach? przy średniej dobowej - 16'C u mnie poszło 4 kwh na reku. Za mroźny luty 36 kwh. We wrocławiu za luty 21 kwh Airpack 300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub.d 18.03.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Oszczędnygrześ czy ty działasz na terenie woj.mazowieckiego?Mam projekt instalacji i w planie zakup centrali 300 Home.Dom 120mkw.Strop drewniany.Ewentualnie kto poleci ogarniętego instalatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkodyl 21.03.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Nie jestem pewny czy CF równoważy w pełnym zakresie strumienie. Wiem na pewno, że można go ustawiać (strumień nominalny, tzw. 100% ) tylko w pewnym zakresie (odpowiednim do wielkości centrali) bo jego działanie jest poprawne tylko w określonym przedziale strumienia powietrza na wentylatorze. Na pewno CF wprost nie równoważy strumienia masowego, tylko objętościowy. Centrala nie ma pomiaru wilgotności powietrza, więc nie wie ile kg/h powietrza "przerzucają" wentylatory.Co do sprawności to przy tak niskich przepływach jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jockeri 22.03.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Doczekałem się Theslla Airpack Home 500H od 5 dni wentyluje mój dom. Sterownik AIR-MOBILE. Wstępnie jestem bardzo zadowolony - to naprawdę działa - w końcu świeże (ogrzane) powietrze w całym domu. Sprawność centrali oscyluje w granicach 85-87%. Jedynie temperatury nawiewu spodziewałem się wyższej. Centrala stoi na nieogrzewanym strychu temp. ok. 5-10°C. W domu ok. 21°C. Nawiew ok. 16°C. Wywiew ok. 18°C. Czy to możliwe, że temperatura wywiewu traci ok. 3°C na strychu? Rury mam zabezpieczone wełną. Czy nowe centrale rzeczywiście nie wymagają syfonu na odpływie kondensatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.03.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Na 4 - 5 m mam podobne straty. Dlatego będę docieplał kanały na strychu. Na twoim miejscu jeśli na tym strychu panują ujemne temp. ocieplił bym też porządnie odpływ. U mnie odpływ idzie bezpośrednio w dół więc na wierzchu jest odcinek około 15 cm a u ciebie widzę kawał rury. Syfon teoretycznie powinien być przy każdym odpływie tyle że przy starych modelach z uwagi na jego umiejscowienie wymagany był kulowy , tu nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 29.03.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Z tego co wiem to zerwali współpracę z poprzednim dostawcą. Tamte podobno były mocno niestabilne. Czyli 300 ma inne wentylatory.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts