Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki wielkie:) A regulacja anemostatów w poszczególnych pomieszczeniach? Czy tam się nie sprawdza przepływów powietrza. I jeszcze "głupie pytanie" - skąd rekuperator wie gdzie ma mocniej dmuchać są przecież po drodze skrzyżowania rur. Mam budynek trzy kondygnacyjny + strych nieogrzewany(tu będzie centrala AirPack Home 500h). Jak powietrze dotrze np. na sam dół do salonu jeżeli po drodze musi jeszcze "obsłużyć" dwie kondygnacje a rura jest jedna i po drodze odnogi do poszczególnych pomieszczeń. Były liczone tzw. wydatki dla poszczególnych pomieszczeń (tzn. chyba ilość wymienianego powietrza w pomieszczeniu). W jaki sposób to się ustawia? Domyślam się że regulując właśnie anemostaty i mierząc ilość przepływającego powietrza. Czy jest to usługa dodatkowo płatna i czy jest to konieczne w przypadku modułu CF? Jaki przyrząd jest potrzebny? Z góry dziękuję.

Odkręcasz je praktycznie całkiem a kapturki służą jedynie do odpowiedniego skierowania powietrza. Aby Ci nie dmuchało prosto w głowę. Jak chcesz stłumić strumień to są wkładki (tłumiki) styropianowe do anemostatów. Dlatego do pomieszczeń gdzie wymagany jest większy strumień powietrza daje się dwa czy trzy kanały a do innych 1.

Odkręcasz je praktycznie całkiem a kapturki służą jedynie do odpowiedniego skierowania powietrza. Aby Ci nie dmuchało prosto w głowę. Jak chcesz stłumić strumień to są wkładki (tłumiki) styropianowe do anemostatów. Dlatego do pomieszczeń gdzie wymagany jest większy strumień powietrza daje się dwa czy trzy kanały a do innych 1.

OK. Dzięki. Czy, ktoś używa central Thessli z serii Home? Jakieś uwagi, wady, zalety itp.?

Nie jestem pewny czy CF równoważy w pełnym zakresie strumienie. Wiem na pewno, że można go ustawiać (strumień nominalny, tzw. 100% ) tylko w pewnym zakresie (odpowiednim do wielkości centrali) bo jego działanie jest poprawne tylko w określonym przedziale strumienia powietrza na wentylatorze.

Na pewno CF wprost nie równoważy strumienia masowego, tylko objętościowy. Centrala nie ma pomiaru wilgotności powietrza, więc nie wie ile kg/h powietrza "przerzucają" wentylatory.

Co do sprawności to przy tak niskich przepływach jest to możliwe.

Doczekałem się:) Theslla Airpack Home 500H od 5 dni wentyluje mój dom. Sterownik AIR-MOBILE. Wstępnie jestem bardzo zadowolony - to naprawdę działa - w końcu świeże (ogrzane) powietrze w całym domu. Sprawność centrali oscyluje w granicach 85-87%. Jedynie temperatury nawiewu spodziewałem się wyższej. Centrala stoi na nieogrzewanym strychu temp. ok. 5-10°C. W domu ok. 21°C. Nawiew ok. 16°C. Wywiew ok. 18°C. Czy to możliwe, że temperatura wywiewu traci ok. 3°C na strychu? Rury mam zabezpieczone wełną. Czy nowe centrale rzeczywiście nie wymagają syfonu na odpływie kondensatu? 20180319_205020_resized.jpgScreenshot_20180322-093137_AirMobile.jpg

Na 4 - 5 m mam podobne straty. Dlatego będę docieplał kanały na strychu. Na twoim miejscu jeśli na tym strychu panują ujemne temp. ocieplił bym też porządnie odpływ. U mnie odpływ idzie bezpośrednio w dół więc na wierzchu jest odcinek około 15 cm a u ciebie widzę kawał rury. Syfon teoretycznie powinien być przy każdym odpływie tyle że przy starych modelach z uwagi na jego umiejscowienie wymagany był kulowy , tu nie musi.