Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

JanWerbinski - dzięki za wyjaśnienie. Ale jesteś pewien, że w serii Home panele Air++ i AirMobile wykluczają się? Na stronie Thessli jest napisane, że AirMobile i Air++ mogą pracować równolegle (potwierdził to jeden z dystrybutorów).

Odnośnie panelu Air+, czy on nie działał jedynie z poprzednią serią rekuperatorów, a do serii home można podłączyć AirL+?

To że się wykluczają wynika dopiero z instrukcji, którą otrzymałem z urządzeniem. Na stronie nie ma takich informacji.

Wg instrukcji żeby używać Air++ i AirMobile z jedną centralą potrzebny jest Modbus Divider, który kosztuje 1000+ zł. Kosztuje teoretycznie, bo jest to produkt planowany, który jeszcze nie istnieje.

AirMobile jest bardzo dobry, bo mobilny a każdy ma już telefon. Na ścianie można powiesić starego Androida czy iPhona i mieć wyświetlacz na stałe dla tych co lubią zerkać na parametry przy okazji.

Do Home pasuje także tani Air+, ale trzeba odkręcić obudowę, wyjąć taśmę połączeniową jednego z gniazd i wsadzić tą z Air+. Niestety wyświetlacz wisi na kabelku, bo w środku nie ma wyciętego miejsca na jego zamontowanie. Dlatego go nie oferują, bo to nieeleganckie. Trzeba sobie skombinować pudełko i będzie ładnie. Kolejna rzecz, którą kiedyś zrobię...

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz wszystko jasne, czyli w momencie podłączenia modułu CF nie ma możliwości korzystania z Air++ oraz AirMobile:

Uwaga: Jeżeli centrala wentylacyjna AirPack Home 400h

jest wyposażona w moduł CF, nie jest możliwe równoczesne

i bezpośrednie podłączenie panelu sterowania Air++ oraz modułu

AirMobile.

Do Home pasuje także tani Air+, ale trzeba odkręcić obudowę, wyjąć taśmę połączeniową jednego z gniazd i wsadzić tą z Air+

Możesz napisać, którą taśmę należy odpiąć?

Teraz wszystko jasne, czyli w momencie podłączenia modułu CF nie ma możliwości korzystania z Air++ oraz AirMobile:

Uwaga: Jeżeli centrala wentylacyjna AirPack Home 400h

jest wyposażona w moduł CF, nie jest możliwe równoczesne

i bezpośrednie podłączenie panelu sterowania Air++ oraz modułu

AirMobile.

Możesz napisać, którą taśmę należy odpiąć?

No właśnie. Gdybym nie miał CF, to prawdopodobnie Air++ i AirMobile mogą radzem działać. Zapomniałem o tym wyjątku wspomnieć.

Kiedyś o tym nie ostrzegali. Gdzie o tym przeczytałeś? W mojej instrukcji AirMobile nie ma takiego zastrzeżenia tylko jest konieczność zastosowania nieistniejącego Modbus Dividera.

Nie pamiętam która taśma, ale chyba tylko jedna pasuje. Znajdziesz bez problemu. To banalne.

Wspomnieli o tym w instrukcji obsługi rekuperatora str. 10: http://thesslagreen.com/wp-content/uploads/IO_APH400h_02.2018.1.pdf

Na stronie Thessli w ogóle nie ma instrukcji do AirMobile...

Czytałem tylko stare instrukcje, z 2017. W nowych na razie zauważyłem że już opisali tajemnicze tryby 1 2 i 3 bypassu.

Jestem w przededniu zamówienia Airpacka Home do domu. Sprzedawca twierdzi, że filtry wymienia się co roku i kosztują one 120 zł. Czy to jest mniej więcej prawda? Mogę też wybrać wersje nie-HOME. Tam z tego co czytałem można kupić filtr na metry i wymieniać sobie o wiele taniej.

Który model proponujecie? Wersję "klasyczną" czy wersję HOME?

Jestem w przededniu zamówienia Airpacka Home do domu. Sprzedawca twierdzi, że filtry wymienia się co roku i kosztują one 120 zł. Czy to jest mniej więcej prawda? Mogę też wybrać wersje nie-HOME. Tam z tego co czytałem można kupić filtr na metry i wymieniać sobie o wiele taniej.

Częstotliwość wymiany filtrów zależy od warunków indywidualnych. Co do wyboru centrali to zdecydowanie Home. Monitorowałem zima kilka dobrych sztuk pod katem pracy oraz ewentualnych problemow i sprawdzały się bdb. Sa ciche, dobry odzysk, automatyka. Z poprzednia generacja bywało rożnie. Zdarzały się pojedyczne sztuki które sprawiały problemy. Np. teraz całkiem fajnie sprawdza się freecooling. Z idei filtrów na metry i ramek thessla sama sie wycofała bo były z nimi problemy zima jak ktoś przespał wymianę, centrale ciekły. Ale ponownie, tez w zależności od urządzenia.

Mówisz o tym chłodzeniu??

tak. wiadomo, ze wentylacja latem nie odprowadzi nam wilgoci z domu ale jak rekuperator wykrywa tylko różnice temperatur pomiędzy wewnątrz i zewnątrz natychmiast się przełącza i tłoczy 100 % zewnętrznego powietrza. Na razie nie mam wielkich upałów ale różnicę to robi tak czy inaczej.

Częstotliwość wymiany filtrów zależy od warunków indywidualnych.

Warunki są raczej standardowe, dom jest pod lasem, nie przy drodze, ale smog w Warszawie wiadomo, że bywa. Raczej to będzie co roku czy co miesiąc?;)

Co do wyboru centrali to zdecydowanie Home. Monitorowałem zima kilka dobrych sztuk pod katem pracy oraz ewentualnych problemow i sprawdzały się bdb. Sa ciche, dobry odzysk, automatyka. Z poprzednia generacja bywało rożnie. Zdarzały się pojedyczne sztuki które sprawiały problemy.

Brzmi to zachęcająco.

Z idei filtrów na metry i ramek thessla sama sie wycofała bo były z nimi problemy zima jak ktoś przespał wymianę, centrale ciekły. Ale ponownie, tez w zależności od urządzenia.

A jak teraz się prześpi filtr bez ramek to centrala nie cieknie?

Z idei filtrów na metry i ramek thessla sama sie wycofała bo były z nimi problemy zima jak ktoś przespał wymianę, centrale ciekły. Ale ponownie, tez w zależności od urządzenia.

Wg mnie to wycofali się z utracanego do tej pory dobrego zarobku :rolleyes: Mnóstwo ludzi wymieniało i wymienia samodzielnie i nie narzeka.

Powiem Ci ze z tego co obserwowałem jak ktoś miał te standardowe to było mniej problemow i centrala reagowała dosyć dobrze. Przy ramkach pojawiały się rożne rzeczy. Jedna centrale jak zmieniłem z ramek na normalne to potem było OK... I zaznaczę ze znów dotyczyło to niektórych urządzeń... Znam takie osoby co stare air packi chodzą bez zarzutów z bdb odzyskiem a znam takie przypadki ze był problem za problemem.

Wg mnie to wycofali się z utracanego do tej pory dobrego zarobku :rolleyes: Mnóstwo ludzi wymieniało i wymienia samodzielnie i nie narzeka.

wg mnie brak ramek działa na minus własnie i cały czas naciskam aby coś tańszego wymyślić. W zależności do lokalizacji ludzie zmieniają filtr od 1 do roku lub nawet 3 razy. Filtry powinny być tańsze! Mialem onyxa 400 dream to tam tkanina na rok wychodziła po 7 zl :) Inna sprawa ze tez musiałem go zmodyfikować bo lubił lać :) Ale teraz u znajomego pracuje nadal i jest OK.

Ramkę można dorobić do dowolnego rekuperatora. Home ma standardowo filtry o klasę lepsze.

Ja mam prefiltry G3 i G4. Patrząc na tempo zasyfiania tego pierwszego wymiana filtrów rekuperatora co roku wydaje mi się niemożliwa.

tak. wiadomo, ze wentylacja latem nie odprowadzi nam wilgoci z domu ale jak rekuperator wykrywa tylko różnice temperatur pomiędzy wewnątrz i zewnątrz natychmiast się przełącza i tłoczy 100 % zewnętrznego powietrza. Na razie nie mam wielkich upałów ale różnicę to robi tak czy inaczej.

Jakie temperatury otwarcia bypassu sobie ustawiacie?