Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Problem z przepustnica bypassu. Instalacja zrobiona na 8% przez instalatora? Jak tak to nic nie grzebać tylko serwis thessli wezwać. Co do freecooolingu to nigdy nie zastąpi klimy. A latem własnie klima odprowadza wilgoć podczas gdy zima robi to reku.

A jak na 23% bez instalatora to co za różnica?

Co do odprowadzania wilgoci to pełna zgoda.

Właśnie testuję otwieranie okien na noc i klimatyzację. Większy komfort jest przy klimie kosztem 2-3kWh/dobę.

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Problem z przepustnica bypassu. Instalacja zrobiona na 8% przez instalatora? Jak tak to nic nie grzebać tylko serwis thessli wezwać. Co do freecooolingu to nigdy nie zastąpi klimy. A latem własnie klima odprowadza wilgoć podczas gdy zima robi to reku.

Instalacja robiona na zasadzie zaprojektuj i zrób przez bardzo znanego i polecanego instalatora. Przynajmniej ja do takich opinii dotarłem.

Był dzisiaj serwisant. Tak jak podano tu na forum do wymiany siłownik bypassu. Dodatkowo dowiedziałem się, że mam centralę zamontowaną odwrotnie, to znaczy musieliśmy ja z serwisantem odkręcić ze stelaża żeby było dojście do siłownika. Dwie godziny mordęgi, ale się udało.

Był dzisiaj serwisant. Tak jak podano tu na forum do wymiany siłownik bypassu. Dodatkowo dowiedziałem się, że mam centralę zamontowaną odwrotnie, to znaczy musieliśmy ja z serwisantem odkręcić ze stelaża żeby było dojście do siłownika. Dwie godziny mordęgi, ale się udało.

Czyli dokładnie to samo co u mnie. Centrala wisiała na ścianie z siłownikiem od strony ściany. Pełny demontaż centrali na stół. Wycinanie piłą mechanizmu bypassu i wymiana mechanizmu wraz z siłownikiem. Chyba to u mnie trwało znacznie dłużej ale zrobione porządnie.

Zaobserwowałem dziwną sytuację. Zwykle mam wentylatory ustawione na przepływ 120m3/h z uwagi na to że dopiero połowa domu jest odpięta. Pobierana mocy wynosi jednego dnia około 35W, a innego 80W. Skąd się bierze różnica? Przecież grzałka nie pracuje.

Też mi się zdaję, że winny jest CF, rozmieszczenie czerpni/wyrzutni i wpływ wiatru.

Bez CF jeżeli z powodu wiatru przepływy rosną lub spadają to wentylator na to nie reaguje (chociaż zużycie prądu nieznacznie się zmienia), z CFem zmniejsza lub zwiększa prąd, żeby zachować stały przepływ, choć różnice spore. Z tego punktu widzenia najbezpieczniej byłoby dać czerpnię i wyrzutnię na jednej ścianie, albo obie dachowe, blisko kalenicy i dość wysokie, ewentualnie wyrzutnia na połaci dachowej opadającej w stronę ściany z czerpnią.

Edytowane przez SzymonKc

Nie sądzę ze to CF, bo sprawdziłem napięcia na wentylatorach. 4,0 i 4,2V. Nie ma dużych różnic.

Ale tu nie musi być różnic, jak masz nadciśnienie na czerpni i podciśnienie na wyrzutni, to oba wentylatory są wspomagane i spada na nich prąd, i odwrotnie. Chodzi o odchyłkę od stanu bezwietrznego, obu wentylatorów w tym samym kierunku.

Napięcie sterujące steruje pobieraną mocą czy obrotami niezależnie od mocy?

Nie chcę się wdawać w niuanse elektryczno/elektroniczne (nie moja działka), ale CF wg mnie olewa moc i obroty, robi wszystko żeby zachować stałą prędkość powietrza w obu kanałach. Coś jak tempomat w samochodzie, ma być stała prędkość pod górkę, z górki i na równym (sam dodaje i ujmuje gazu nie patrząc na spalanie).

Bez CF to tak, jakby gaz był wciśnięty cały czas tak samo, pod górkę trochę zwolni, z górki się mocniej rozpędzi (bo nie ujmie gazu), chwilowe spalanie nie zmienia się tak bardzo jak przy tempomacie.

A wpływ wiatru na oba wentylatory jest równocześnie dodatni lub równocześnie ujemny (albo zbliżony do neutralnego, czy raczej przeciwstawny, przy odpowiednim rozmieszczeniu czerpni i wyrzutni), więc oba wentylatory mają równocześnie ciężej lub lżej, na obu zmienia się moc (napięcie, prąd) w tą samą stronę i różnic między nimi nie musi być widać.

Ale nawet przy przeciwstawnym wpływie (czerpnia i wurzutnia na jednej ścianie blisko siebie), po prostu rośnie lub spada ciśnienie w budynku, a że jest w miarę szczelny i to naczynia połączone, to ta zmiana ciśnienia pomoże temu wentylatorowi, który ma trudniej i utrudni temu, który miał łatwiej i też mniej więcej wyrówna opory i moce dla każdego z nich.

Musiałbyś poobserwować wydatek powietrza i pobór mocy, przy różnych kierunkach i sile wiatru, a nie różnicę między wentylatorami w danej chwili.

Edytowane przez SzymonKc

Zwykle mam wentylatory ustawione na przepływ 120m3/h z uwagi na to że dopiero połowa domu jest odpięta.

Możesz sprecyzować co masz na myśli pisząc, że przepływy ustawione na 120m3/h? Czy ustawiłeś takie przepływy przy kalibracji CF, czy taki masz przepływ np. przy wentylacji ustawionej na 30%?

Możesz sprecyzować co masz na myśli pisząc, że przepływy ustawione na 120m3/h? Czy ustawiłeś takie przepływy przy kalibracji CF, czy taki masz przepływ np. przy wentylacji ustawionej na 30%?

Podczas kalibracji ustawiłem centralę na 250m3. Czyli przy 50% mam 125m3.

Zagadka się wyjaśniła. Omyłkowo podłączyłem tymczasowe oświetlenie do obwodu rekuperatora i to ono zawyżało moc o 50W. Upsss....