Kaizen 11.07.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Spodziewam się, że przez pierwsze dwa-trzy lata wentylacja będzie chodziła częściej bliżej maksimum, niż minimum, żeby pozbyć się wilgoci z domu.A potem też nie sądzę, żebym schodził poniżej 100m3/h (no, może jak wyjadę na ferie czy wakacje).Nie po to montuję rekuperator, żeby dusić się w słabo wentylowanych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.07.2017 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Spodziewam się, że przez pierwsze dwa-trzy lata wentylacja będzie chodziła częściej bliżej maksimum, niż minimum, żeby pozbyć się wilgoci z domu. A potem też nie sądzę, żebym schodził poniżej 100m3/h (no, może jak wyjadę na ferie czy wakacje). Nie po to montuję rekuperator, żeby dusić się w słabo wentylowanych pomieszczeniach. Tu nie chodzi o duszenie się. Chociaż każdy dom wygląda inaczej jak i jego mieszkańcy mają inne preferencje temperaturowe i wilgotnościowe. Ja rekuperator użytkuję parę lat i widzę jak to się ma w realu. W sumie najmocniej działa latem. Zimą ze względu na wilgotność wydajność zmniejsza się a problemu z zaduchem nie ma. U mnie teraz leci 160 m3/h przy 5 osobach. Mam włączony program tygodniowy. Wieczorem bypassem puszczam więcej powietrza i też kręci mocniej. Będziesz mieszkał to zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 11.07.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Faktycznie ciekawa analiza, rzuciłem okiem ponieważ mam "starego" airpacka. Cała rzecz w szczegółach, przy starych badanie sprawności w warunkach: Powietrze wewnętrzne T=20 oC, RH =38% Powietrze zewnętrzne T=-7 oC, RH =20% nowe APH: Powietrze wewnętrzne T=20 oC, RH =38% Powietrze zewnętrzne T=7 oC, RH =20% jedne badane przy -7 drugie przy +7 też mają inne wymienniki stare to wersja RS a nowe RU Tak porównuję sobie dane starych i nowych, i coraz mniej mi się nowe podobają. Do tego trochę mało energooszczędne wentylatory mają 300, co dopiero teraz zauważyłem. Niby mamy postęp, a sprawność wymiennika w zakresie realnie wykorzystywanego przepływu spadła. I jeszcze drożej to ma kosztować? Sprawność odzysku przy przepływie powyżej 100 m3/h w nowych jest zauważalnie niższa, niż starych. 300 i 400 w tej części wykres wygląda tak samo (tylko przy 400 dalej opada wraz ze wzrostem przepływu). Na jasnym tle - zrzuty z katalogu starych AP, na czarnym nowe APH http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392883 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392884 Tym samym ja skreślam te nowości. Jakieś (na oko) 2% niższa sprawność i wyższa cena - coś tu chyba poszło nie tak, jak powinno. Ilość prądu pobieraną przez wentylatory trudno porównać, bo dane są podawane dla różnych przepływów. APH http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392885 AP300 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392886 AP400 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392882 Ale spróbujmy coś porównać. Dla ciśnienia 150Pa: AP300 - 295m3/h - 129W AP400 - 299m3/h - 107W APH300- 260m3/h - 120W APH400- 278m3/h - 97W Dla mnie wniosek, że 300 nowa i stara ma stosunkowo prądożerne wentylatory. I prawie 20% można zaoszczędzić kupując 400 zamiast 300. Niech to będzie te 15W średnio po średnio 45gr to mamy 60zł rocznie oszczędności na prądzie. Niby katalogowo stara 300 jest tańsza od starej 400 o 500zł netto, ale na portalu aukcyjnym różnica u jednego sprzedawcy to niespełna 150zł. Czyli na samym prądzie mamy zwrot różnicy w cenie w 2,5r, a i zapas mocy może się przydać do szybkiego wietrzenia. Więc jak dla mnie teraz stary AP400 wygrywa. Jeszcze trochę czasu mam do zakupu, więc czas na poszukanie błędu w rozumowaniu czy znalezienie lepszej opcji jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.07.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 jedne badane przy -7 drugie przy +7 W jednym i drugim katalogu jest ta sama norma przywołana. W nowym jest jeszcze informacja o temperaturze. W starym nie widzę. Skąd ta informacja, że w starym są dla niższej temperatury zewnętrznej? I to nie pogarsza wyników, które i tak są lepsze? No i jak tu porównywać, jeżeli ta sama norma, a nieporównywalne wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 12.07.2017 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 W jednym i drugim katalogu jest ta sama norma przywołana. W nowym jest jeszcze informacja o temperaturze. W starym nie widzę. Skąd ta informacja, że w starym są dla niższej temperatury zewnętrznej? I to nie pogarsza wyników, które i tak są lepsze? No i jak tu porównywać, jeżeli ta sama norma, a nieporównywalne wyniki? Z norami jest tak że podają kilka możliwości nigdy jednej wartości do badań. Mimo tej samej normy A na sprawność raczej na pewno ma to znaczenie, w jednym przypadku masz różnicę 27 stopni w drugim 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.07.2017 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 A skąd ta informacja, o temperaturach badania starych AP?No i gdzie można znaleźć dla starych dla +7*? Bo z tego co znalazłem(strona 17), to jest obowiązkowy pomiar. Dla -7* opcjonalny. A co do sprawności, to pewnie większe znaczenie będzie miało oblodzenia albo odpalenie grzałki. Generalnie w niższej temperaturze powinna być dużo gorsza na mój mały rozumek. A jest lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 16.07.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 (edytowane) Kruciec przyłączeniowy dla 300 fi 200? :eek: Edytowane 16 Lipca 2017 przez kicaj222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.07.2017 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Kruciec przyłączeniowy dla 300 fi 200? :eek: Zawsze tak było w airpackach. Tzn. Oprócz flata. Spowodowane jest to względami ekonomicznymi - jedno pudło dla wszystkich większych airpacków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalx88 03.08.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 http://thesslagreen.com/products/airpack-home-h Fajną mapkę dali. Że niby w Warszawie w ciągu całego roku tylko w jeden dzień w roku temperatura spada poniżej -10stopni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 03.08.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Jeśli rzeczywiście jest dużo cichszy od poprzedniego airpacka to chyba tego szukam, pozostaje poczekać na jakąś świąteczną promocje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.08.2017 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Jeśli rzeczywiście jest dużo cichszy od poprzedniego airpacka to chyba tego szukam, pozostaje poczekać na jakąś świąteczną promocje.Daj sobie na wstrzymanie. Bardzo drogi produkt i wcale nie najlepszy. Sam fakt, że producent kombinuje przy podawaniu parametrów powinien sugerować ostrożność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 04.08.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Daj sobie na wstrzymanie. Bardzo drogi produkt i wcale nie najlepszy. Sam fakt, że producent kombinuje przy podawaniu parametrów powinien sugerować ostrożność. Podaj tanszy i lepszy wariant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 04.08.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Co potrafi WM latem? Guzik potrafi. A jak sie chce jakiejs namiastki komfortu to jedyne co bedzie słychac w domu to centrale WMTo juz lepiej tą nieszczesna klime założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.08.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Podaj tanszy i lepszy wariant.Choćby JanGaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.08.2017 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Co potrafi WM latem? Guzik potrafi. A jak sie chce jakiejs namiastki komfortu to jedyne co bedzie słychac w domu to centrale WM To juz lepiej tą nieszczesna klime założyć. No jak ktoś liczy na chłodzenie latem samym rekuperatorem nocą no to się grubo myli. Rozsądne chłodzenie zapewnia tylko i wyłącznie klima. Szczególnie jak na zewnątrz jest 39'C jak u nas było ostatnio. A czy klima nieszczęsna....? Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.08.2017 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Jeśli rzeczywiście jest dużo cichszy od poprzedniego airpacka to chyba tego szukam, pozostaje poczekać na jakąś świąteczną promocje. Jest dużo bardziej cichy. Ceny zaś spadają. Na specjalne ceny od samego producenta to nie ma co liczyć. Thessla jeszcze nigdy nie zrobiła obniżki cen, raczej szły w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.08.2017 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Kruciec przyłączeniowy dla 300 fi 200? :eek: Ze względu na to, żeby nie robić oddzielne "paczki" specjalnie dla 300' tki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.08.2017 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 http://thesslagreen.com/products/airpack-home-h Fajną mapkę dali. Że niby w Warszawie w ciągu całego roku tylko w jeden dzień w roku temperatura spada poniżej -10stopni:) Dane podane za okres jak dobrze kojarzę z ostatnich 20 lub 30 lat. Dzwoniłem i prosiłem o sprecyzowanie tych informacji, które de facto nie są jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 07.08.2017 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 No jak ktoś liczy na chłodzenie latem samym rekuperatorem nocą no to się grubo myli. Rozsądne chłodzenie zapewnia tylko i wyłącznie klima. Szczególnie jak na zewnątrz jest 39'C jak u nas było ostatnio. A czy klima nieszczęsna....? Dlaczego? Chyba jednak wiele osób na to liczy a lepiej IMHO byloby dobrac jednostkę pod warunki zimowe. Dlaczego nieszczesna klimę? Tu na forum mam wrazenie ze to synonim spieprzonej chaty, braku przemyslenia na starcie itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 16.09.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Ktos kupil/montowal juz te nowe Airpacki? Jak wrazenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts