Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Spodziewam się, że przez pierwsze dwa-trzy lata wentylacja będzie chodziła częściej bliżej maksimum, niż minimum, żeby pozbyć się wilgoci z domu.

A potem też nie sądzę, żebym schodził poniżej 100m3/h (no, może jak wyjadę na ferie czy wakacje).

Nie po to montuję rekuperator, żeby dusić się w słabo wentylowanych pomieszczeniach.

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spodziewam się, że przez pierwsze dwa-trzy lata wentylacja będzie chodziła częściej bliżej maksimum, niż minimum, żeby pozbyć się wilgoci z domu.

A potem też nie sądzę, żebym schodził poniżej 100m3/h (no, może jak wyjadę na ferie czy wakacje).

Nie po to montuję rekuperator, żeby dusić się w słabo wentylowanych pomieszczeniach.

Tu nie chodzi o duszenie się. Chociaż każdy dom wygląda inaczej jak i jego mieszkańcy mają inne preferencje temperaturowe i wilgotnościowe. Ja rekuperator użytkuję parę lat i widzę jak to się ma w realu. W sumie najmocniej działa latem. Zimą ze względu na wilgotność wydajność zmniejsza się a problemu z zaduchem nie ma. U mnie teraz leci 160 m3/h przy 5 osobach. Mam włączony program tygodniowy. Wieczorem bypassem puszczam więcej powietrza i też kręci mocniej. Będziesz mieszkał to zobaczysz.

Faktycznie ciekawa analiza, rzuciłem okiem ponieważ mam "starego" airpacka.

Cała rzecz w szczegółach, przy starych badanie sprawności w warunkach:

Powietrze wewnętrzne T=20 oC, RH =38%

Powietrze zewnętrzne T=-7 oC, RH =20%

nowe APH:

Powietrze wewnętrzne T=20 oC, RH =38%

Powietrze zewnętrzne T=7 oC, RH =20%

jedne badane przy -7 drugie przy +7

też mają inne wymienniki stare to wersja RS a nowe RU

Tak porównuję sobie dane starych i nowych, i coraz mniej mi się nowe podobają. Do tego trochę mało energooszczędne wentylatory mają 300, co dopiero teraz zauważyłem.

Niby mamy postęp, a sprawność wymiennika w zakresie realnie wykorzystywanego przepływu spadła. I jeszcze drożej to ma kosztować?

Sprawność odzysku przy przepływie powyżej 100 m3/h w nowych jest zauważalnie niższa, niż starych. 300 i 400 w tej części wykres wygląda tak samo (tylko przy 400 dalej opada wraz ze wzrostem przepływu). Na jasnym tle - zrzuty z katalogu starych AP, na czarnym nowe APH

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392883

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392884

Tym samym ja skreślam te nowości. Jakieś (na oko) 2% niższa sprawność i wyższa cena - coś tu chyba poszło nie tak, jak powinno.

Ilość prądu pobieraną przez wentylatory trudno porównać, bo dane są podawane dla różnych przepływów.

APH

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392885

AP300

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392886

AP400

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392882

Ale spróbujmy coś porównać. Dla ciśnienia 150Pa:

AP300 - 295m3/h - 129W

AP400 - 299m3/h - 107W

APH300- 260m3/h - 120W

APH400- 278m3/h - 97W

Dla mnie wniosek, że 300 nowa i stara ma stosunkowo prądożerne wentylatory. I prawie 20% można zaoszczędzić kupując 400 zamiast 300. Niech to będzie te 15W średnio po średnio 45gr to mamy 60zł rocznie oszczędności na prądzie.

Niby katalogowo stara 300 jest tańsza od starej 400 o 500zł netto, ale na portalu aukcyjnym różnica u jednego sprzedawcy to niespełna 150zł. Czyli na samym prądzie mamy zwrot różnicy w cenie w 2,5r, a i zapas mocy może się przydać do szybkiego wietrzenia.

Więc jak dla mnie teraz stary AP400 wygrywa. Jeszcze trochę czasu mam do zakupu, więc czas na poszukanie błędu w rozumowaniu czy znalezienie lepszej opcji jest.

jedne badane przy -7 drugie przy +7

W jednym i drugim katalogu jest ta sama norma przywołana. W nowym jest jeszcze informacja o temperaturze. W starym nie widzę. Skąd ta informacja, że w starym są dla niższej temperatury zewnętrznej? I to nie pogarsza wyników, które i tak są lepsze?

No i jak tu porównywać, jeżeli ta sama norma, a nieporównywalne wyniki?

W jednym i drugim katalogu jest ta sama norma przywołana. W nowym jest jeszcze informacja o temperaturze. W starym nie widzę. Skąd ta informacja, że w starym są dla niższej temperatury zewnętrznej? I to nie pogarsza wyników, które i tak są lepsze?

No i jak tu porównywać, jeżeli ta sama norma, a nieporównywalne wyniki?

Z norami jest tak że podają kilka możliwości nigdy jednej wartości do badań. Mimo tej samej normy

A na sprawność raczej na pewno ma to znaczenie, w jednym przypadku masz różnicę 27 stopni w drugim 13

A skąd ta informacja, o temperaturach badania starych AP?

No i gdzie można znaleźć dla starych dla +7*? Bo z tego co znalazłem(strona 17), to jest obowiązkowy pomiar. Dla -7* opcjonalny.

A co do sprawności, to pewnie większe znaczenie będzie miało oblodzenia albo odpalenie grzałki. Generalnie w niższej temperaturze powinna być dużo gorsza na mój mały rozumek. A jest lepsza.

• 3 weeks później...
Jeśli rzeczywiście jest dużo cichszy od poprzedniego airpacka to chyba tego szukam, pozostaje poczekać na jakąś świąteczną promocje.
Daj sobie na wstrzymanie. Bardzo drogi produkt i wcale nie najlepszy. Sam fakt, że producent kombinuje przy podawaniu parametrów powinien sugerować ostrożność.

Co potrafi WM latem? Guzik potrafi.

A jak sie chce jakiejs namiastki komfortu to jedyne co bedzie słychac w domu to centrale WM

To juz lepiej tą nieszczesna klime założyć.

No jak ktoś liczy na chłodzenie latem samym rekuperatorem nocą no to się grubo myli. Rozsądne chłodzenie zapewnia tylko i wyłącznie klima. Szczególnie jak na zewnątrz jest 39'C jak u nas było ostatnio. A czy klima nieszczęsna....? Dlaczego?

Jeśli rzeczywiście jest dużo cichszy od poprzedniego airpacka to chyba tego szukam, pozostaje poczekać na jakąś świąteczną promocje.

Jest dużo bardziej cichy. Ceny zaś spadają. Na specjalne ceny od samego producenta to nie ma co liczyć. Thessla jeszcze nigdy nie zrobiła obniżki cen, raczej szły w górę.

http://thesslagreen.com/products/airpack-home-h

Fajną mapkę dali. Że niby w Warszawie w ciągu całego roku tylko w jeden dzień w roku temperatura spada poniżej -10stopni:)

Dane podane za okres jak dobrze kojarzę z ostatnich 20 lub 30 lat. Dzwoniłem i prosiłem o sprecyzowanie tych informacji, które de facto nie są jasne.

No jak ktoś liczy na chłodzenie latem samym rekuperatorem nocą no to się grubo myli. Rozsądne chłodzenie zapewnia tylko i wyłącznie klima. Szczególnie jak na zewnątrz jest 39'C jak u nas było ostatnio. A czy klima nieszczęsna....? Dlaczego?

Chyba jednak wiele osób na to liczy a lepiej IMHO byloby dobrac jednostkę pod warunki zimowe.

Dlaczego nieszczesna klimę? Tu na forum mam wrazenie ze to synonim spieprzonej chaty, braku przemyslenia na starcie itd

• 1 month później...