klew 09.10.2019 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 czy Airpacki są sprzedawane w komplecie z syfonem do skroplin? Jeżeli nie, to czy trzeba jakiś konkretny np. z kulką czy robić z rurek? Czy syfon zmieści mi się pod rekuperatorem, czy muszę rekuperator na czymś postawić? Odpływ skroplin robi się rurkami kanalizacyjnymi fi32? Do airpacków home nie daje się syfonu. A przynajmniej w moim tak jest. Podłącza się rurkami fi 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 10.10.2019 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 czy Airpacki są sprzedawane w komplecie z syfonem do skroplin? Jeżeli nie, to czy trzeba jakiś konkretny np. z kulką czy robić z rurek? Czy syfon zmieści mi się pod rekuperatorem, czy muszę rekuperator na czymś postawić? Odpływ skroplin robi się rurkami kanalizacyjnymi fi32? Ja mam wersję wiszącą i ma syfon zamontowany na dole . Pytałeś jeszcze o firmę ze Śląska, mi w tym roku robiła na 8% wacie Silesia Went Karol Wons z Radzionkowa . porównując z innymi firmami budowlanymi z którymi miałem do czynienia w czasie budowy wypadli bardzo profesjonalnie , poza tym wycena była najtańsza wykonali całą instalację wraz z montażem centrali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.10.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Do airpacków home nie daje się syfonu. A przynajmniej w moim tak jest. Podłącza się rurkami fi 32 Syfon na odpływie zawsze jest potrzebny. Chyba że odpływ nie jest bezpośrednio podłączony do kanalizacji. Tylko w nowych nie jest potrzebny kulowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek.Miskow 10.10.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 WitamMam do sprzedania używany AirPack 300 H.https://www.olx.pl/oferta/thessla-green-airpack-300h-modul-cf-air-CID628-IDBdmvw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 11.10.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Syfon na odpływie zawsze jest potrzebny. Chyba że odpływ nie jest bezpośrednio podłączony do kanalizacji. Tylko w nowych nie jest potrzebny kulowy. Mam AirPack home 400 H - podłączone bez syfornu - bezpośrednio do kanalizacji. Wszystko jest ok. Żadne zapachy się nie przedostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.10.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Mam AirPack home 400 H - podłączone bez syfornu - bezpośrednio do kanalizacji. Wszystko jest ok. Żadne zapachy się nie przedostają. Dziwne, żeby się przedostawały, jak skropliny powstają z powietrza wywiewanego. Za to brak syfonu może wywiewać wodę z innych syfonów - zwłaszcza jak reku wietrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 11.10.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Dziwne, żeby się przedostawały, jak skropliny powstają z powietrza wywiewanego. Za to brak syfonu może wywiewać wodę z innych syfonów - zwłaszcza jak reku wietrzy. Raczej nie da rady wypchnąć z innych syfonów. Jeśli dałby radę, to równie dobrze mógłby przedmuchać swój syfon (w instalacji z syfonem) i potem robić to samo z innymi syfonami. U mnie reku stoi na strychu i wpięty jest tak w pion wentylacyjny kanalizacji. Zapytałem jeszcze mojego instalatora i on potwierdził, że się nie montuje syfonów. Miałem też 2-3 tygodnie temu serwisanta z Thesslagreen (wymiana wadliwego siłownika od by-pass - znany problem całej serii rekuperatorów) i też grzebał przy odpływie, bo mi lekko przeciekał odpływ skroplin. Też nic nie mówił, że nie ma syfonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarw85 01.11.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 WitamProszę podpowiedzieć jakie powinny być ustawienia bypassa żeby dobrze działa rekuperacja jesienią i zima. Ogrzewanie mam ustawione na poziomie 21.5-22 st CTemperatura min do otwarcia BP ???Temperatura grzania ???Temperatura chłodzenia ??? Jestem zielony jeśli chodzi o ten sprzęt i dopiero się go uczę od 2 tyg jak zaczęliśmy mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarw85 01.11.2019 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Dodam iż na zewnatrz jest teraz w granicach ok 5-8 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 01.11.2019 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Witam Proszę podpowiedzieć jakie powinny być ustawienia bypassa żeby dobrze działa rekuperacja jesienią i zima. Ogrzewanie mam ustawione na poziomie 21.5-22 st C Temperatura min do otwarcia BP ??? Temperatura grzania ??? Temperatura chłodzenia ??? Jestem zielony jeśli chodzi o ten sprzęt i dopiero się go uczę od 2 tyg jak zaczęliśmy mieszkać Zimą raczej bezużyteczny, latem ustawiasz powyżej jakiej temperatury ma się włączyć , warunkiem jest niższa tem na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 01.11.2019 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Mam pytani może ktoś będzie znał odpowiedz.Mój rekuperator ma strasznie duże wahania wydajności potrafi przy tem zewnętrznej 1-2 stopnie uzyskać różnicę temperatur między czerpnią a wyrzutnią 0,5 stopnia a czasami różnica wynosi 7-8 stopni , nie mam pojęcia z skąd takie duże wahania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.11.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Mierzysz wydajność urządzenia miarą różnicy temperatur na czerpni i wyrzutni?Tak ma każda centrala z plastikowym wymiennikiem ciepła typu RecAir.Tylko centrale z rotorem mają stałą wydajność, bo praktycznie nie zamarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krokodyl2215 09.11.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Możecie doradzić gdzie najlepiej kupić centralę Jestem z woj. Świętokrzyskie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graucho 15.11.2019 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 W necie już od kilku tygodni są dostępne airpacki 4. Miał to ktoś już w rekąch?? Cena niższa lub bardzo podobna do AP Home. Na stronie thessli w cenniku z 09.2019 też już są. Pytam bo jestem na etapie wyboru reku i nie ukrywam że trochę kusi mnie AP4 ale wiadomo może być obarczony usterkami wieku dziecięcego. Jakby ktoś coś wiedział proszę o info. pzdrgraucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommypear 15.11.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Witajcie. Ja natomiast mam taki problem jak poniżej: Reku nam działa jak klima, 22 stopnie w domu, 2 stopnie na dworze a reku nawiewa nam około 7 stopni. Na zdjęciu jest powyżej 10 stopni po włączeniu spadło w ciagu 3 godzin z 15 do 10, musiałem wylaczyc bo zaczęła działać jak klima, gdybym poczekał jeszcze z 3 godziny zawiewało by poniżej 10. Mial ktoś podobny problem ? Centrala airpack home H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aden 18.11.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Zgłoś do serwisu. Miałem podobny przypadek i okazało się, że źle zamontowali bypass w centrali, co powodowało przechodzenie zimnego powietrza z zewnątrz obok wymiennika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 18.11.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Witajcie. Ja natomiast mam taki problem jak poniżej: [ATTACH=CONFIG]437030[/ATTACH] Reku nam działa jak klima, 22 stopnie w domu, 2 stopnie na dworze a reku nawiewa nam około 7 stopni. Na zdjęciu jest powyżej 10 stopni po włączeniu spadło w ciagu 3 godzin z 15 do 10, musiałem wylaczyc bo zaczęła działać jak klima, gdybym poczekał jeszcze z 3 godziny zawiewało by poniżej 10. Mial ktoś podobny problem ? Centrala airpack home H. Ja też miałem tak samo. Okazało się, że sam źle założyłem kanał by-passu (wcześniej otwierałem, wyciągałem i oglądałem jak to w środku wygląda). Wystarczyło kanał obrócić i wstawić poprawnie i wszystko wróciło do normy. Przyczyną tak niskiej temperatury może być tylko prawie bezpośrednie nawiewanie powietrza z pominięciem wymiennika ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankowski 18.11.2019 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Witam wszystkich mam mały problem z Aipackiem 300h zaczęło się od wycieku obok króćca odpływu kondensatu długo się nie zastanawiając uszczelniłem tą szparę silikonem (między króćcem a obudową) zaczęło ciec przez drzwiczki filtrów zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi że to przez zapchane filtry więc je wyczyściłem później wymieniłem na nowe niestety dalej kapie z drzwiczek od filtra z wywiewu myślę że tamtędy bo centrala tak nachylona ale dlaczego ciągle cieknie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommypear 20.11.2019 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Niby cos sie poprawiło ale niewiele. Serwis zawiadomiłem, ale kiedy przyjadą.... A zima za pasem cieżko mieszkać bez wentylacji. Jak to u was wyglada przy takich temperaturach, ile macie stopni ponownego nawiewu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 20.11.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Taką sprawność to ja osiągam na zwykłym wymienniku krzyżowym. Coś musisz mieć niestety spierdzielone. Zablokuj czymś ten bypass i zobacz co się dzieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts