Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak wszystko podłączone pisałem kilka postów wyżej że zaczęło ciec koło króćca a nie jego środkiem uszczelniłem to silikonem to zaczęło mi się lać przez pokrywy filtrów :( wymieniłem filtry na nowe i cieknie dalej :(

Chyb arzeczywiście bajpas był włączony a ja myślełem że w ustawieniach pasywny to znaczy że nie działa a tutaj zonk zmieniłem na aktywny i temperatura już jest wywiew 20,4 nawiew 17,1

Edytowane przez Frankowski

nigdy nie miałem takiego wyniku :( jutro wsadzę sondę z kamerką do środka przez odpływ i zobaczę w serwisie powiedzieli że mogło zassać wodę tzn chyba wymiennik przez to że nie wymieniłem długo filtrów no ale teraz po wymianie nic się nie zmieniło :( chyba że prze to ten wymiennik padł albo jest mokry czy coś

tak wszystko podłączone pisałem kilka postów wyżej że zaczęło ciec koło króćca a nie jego środkiem uszczelniłem to silikonem to zaczęło mi się lać przez pokrywy filtrów :( wymieniłem filtry na nowe i cieknie dalej :(

Chyb arzeczywiście bajpas był włączony a ja myślełem że w ustawieniach pasywny to znaczy że nie działa a tutaj zonk zmieniłem na aktywny i temperatura już jest wywiew 20,4 nawiew 17,1

bypass ustawiony na "pasywny" oznacza wyłączony. Wtedy wyświetla się taka szara ikona "BP" jak na Twoim zdjęciu. Wszystko było ok. Włączony BP jest sygnalizowany ikoną BP z białym tekstem.

Niby cos sie poprawiło ale niewiele. Serwis zawiadomiłem, ale kiedy przyjadą....

A zima za pasem cieżko mieszkać bez wentylacji.

Jak to u was wyglada przy takich temperaturach, ile macie stopni ponownego nawiewu ?

[ATTACH=CONFIG]437247[/ATTACH]

Wrzuć zdjęcia rekuperatora z zewnętrz i kilka ujęć na to co jest w środku.

Hmm a jak nie wyświetla sie wcale ta ikona tak jak u Ciebie ?

Gdy nie ma ikony, to znaczy, że "bypass" jest skonfigurowany jako "aktywny", natomiast ustawienia temperatur powodują, że jest wyłączony.

Więc:

Szary - bypass wyłączony kompletnie

Biały - bypass włączony (aktywny) i w danej chwili przepustnice od BP są otwarte

Brak - bypass włąćzony (aktywny), ale w danej chwili przepustnie od BP są zamknięte

Witam.

Mam problem z cieknącą Thesslą z przodu obudowy. Urządzenie założone 3 lata temu, przez ostatnie dwa lata nic takiego sie nie działo. Oczywiście problem pojawił się teraz, gdy temperatury na dworze są niższe i jest duże wykrapanie. W załączeniu zdjęcie. Przód obudowy poniosłem o kilka mm (może z 10) do góry, jak wyjmę wymiennik i poleję wodą w miejsce, gdzie jest jego skraj, to ta woda zlatuje do tyłu. Ale jak już włożę wymiennik, to znów po jakimś niezbyt długim czasie woda leci z przodu . DO tyłu też coś zlatuje, ale tak z litr dziennie skapie do przodu...

Reku nie był przenoszony, odpinany, popychany, był przykręcony do konsoli cały czas... Przepływy są, jak jest wietrzenie, to słychać, że woda w syfonie bulgoce, w tacy ociekowej nie stoi kałuża... NIe wiem, co z tym fantem zrobić...

reku.jpg

• 2 weeks później...
Witam.

Mam problem z cieknącą Thesslą z przodu obudowy. Urządzenie założone 3 lata temu, przez ostatnie dwa lata nic takiego sie nie działo. Oczywiście problem pojawił się teraz, gdy temperatury na dworze są niższe i jest duże wykrapanie. W załączeniu zdjęcie. Przód obudowy poniosłem o kilka mm (może z 10) do góry, jak wyjmę wymiennik i poleję wodą w miejsce, gdzie jest jego skraj, to ta woda zlatuje do tyłu. Ale jak już włożę wymiennik, to znów po jakimś niezbyt długim czasie woda leci z przodu . DO tyłu też coś zlatuje, ale tak z litr dziennie skapie do przodu...

Reku nie był przenoszony, odpinany, popychany, był przykręcony do konsoli cały czas... Przepływy są, jak jest wietrzenie, to słychać, że woda w syfonie bulgoce, w tacy ociekowej nie stoi kałuża... NIe wiem, co z tym fantem zrobić...

[ATTACH=CONFIG]437551[/ATTACH]

Miałam to samo. Powodem było właśnie złe ustawienie jednostki. Po podniesieniu przodu problem ustał. Może podnieś przód ciut wyżej? U mnie w mrozy, woda kapie z obudowy, z tyłu, od strony czerpni. Ale tego nie przeskoczysz :( Trzeba wycierać ;)

Witajcie,

Jaką macie wilgotność powietrza ? Z tego co czytałem rekuperacja w zimie powoduje że wilgotność spada. U mnie było przeważnie ok 50% obecnie 40 a zdarzyło się ze spadło do 38%. Ja sobie z tym radzicie, czy jeśli w pomieszczeniu jest klimatyzator to nim da się wytworzyć wilgoć - aczkolwiek klimatyzatory chyba służą m.in do osuszania? Czy może uchylać okna?

Czy może uchylać okna?

Wtedy stracisz ciepło a nie zyskasz wilgoci. Skuteczne wyjścia są dwa - porządny nawilżacz (np. taki - zwróć też uwagę na pobór prądu) albo reku z odzyskiem wilgoci (ERV).

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?343385-Suche-powietrze-w-domu-z-rekuperacj%C4%85&p=7600180&viewfull=1#post7600180