kicaj222 30.10.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Wygląda na to że producent "poprawił" trochę parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.10.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 No ładnie. Nowy, bardziej kreatywny marketingowiec czy coś zmienili w konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 04.11.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Czy można samemu regenerować filtry? Są jakieś ramki? No wlasnie. Sa te ramki do filtrow tak jak w poprzednich wersjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.11.2017 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 No wlasnie. Sa te ramki do filtrow tak jak w poprzednich wersjach? Nie ma jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 04.11.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Nie ma jeszcze. Jeszcze, czyli beda? Balem sie, ze moze rezygnuja z tych ramek a nowa 300-ke kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.11.2017 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Jeszcze, czyli beda? Balem sie, ze moze rezygnuja z tych ramek a nowa 300-ke kupuje. Mają być... czy będą... zawsze można samemu coś pokombinować. Nie raz przerabiałem to i owo w centralach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 04.11.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Jesli zrezygnuja to wolalbym starsza wersje z ramka. Troche kiepsko to o nich swiadczy jesli nie wiadomo czy beda, pomimo zapowiedzi, ze maja byc. Rozumiem, ze urzadzenie jest do ramek przystosowane, ale ich nie maja a nie, ze czeka nas nowa centrala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.11.2017 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Jesli zrezygnuja to wolalbym starsza wersje z ramka. Troche kiepsko to o nich swiadczy jesli nie wiadomo czy beda, pomimo zapowiedzi, ze maja byc. Rozumiem, ze urzadzenie jest do ramek przystosowane, ale ich nie maja a nie, ze czeka nas nowa centrala? Oj, co ja czasem z nimi przechodzę. Niby coś ma być a nie ma. Dużo testują, zmieniają. Nie wypuszczają czegoś dopóki nie są pewni. Jak coś się pojawi podczas testów to musi zostać usunięte. Oni nie robią taśmówki. Widać to po jakości central. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 04.11.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Super, ze sie rozwijaja i nie wypuszczaja bubli, ale nowa 300-ka jest juz na rynku i wszystko powinno byc jasne. Albo ramki do urzadzenia sa, albo nie ma. Jesli planowali zeby byly to juz byc powinny. No nic, zobaczymy i tak nowa 300-ke bede miec. Najwyzej sie troche rozczaruje, bo zakladalem, ze w Airpackach ramki to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.11.2017 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Super, ze sie rozwijaja i nie wypuszczaja bubli, ale nowa 300-ka jest juz na rynku i wszystko powinno byc jasne. Albo ramki do urzadzenia sa, albo nie ma. Jesli planowali zeby byly to juz byc powinny. No nic, zobaczymy i tak nowa 300-ke bede miec. Najwyzej sie troche rozczaruje, bo zakladalem, ze w Airpackach ramki to standard. Nie były standardem ramki pojawiły się dopiero po "prośbach" wiadomo, że dla użytkownika taniej jest ramka i docinana tkanina niż te fabryczne chociaż ten nowe filtry z prefiltrem w homach wytrzymywać będą znacznie dłużej. trzeba jednak czasu aby to zweryfikować w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Dostałem centralę z zamontowanymi filtrami i osobno w foliowych torebkach zapewne wspomniane wyżej prefiltry. Co się z nimi robi? Mam je gdzieś tam wepchać czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawekb1406 14.11.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Dostałem centralę z zamontowanymi filtrami i osobno w foliowych torebkach zapewne wspomniane wyżej prefiltry. Co się z nimi robi? Mam je gdzieś tam wepchać czy co? Nalezy je przyczepic do filtra. Tam jest rzep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btheb 15.11.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Dostałem 400h. I jest pierwsza niespodzianka, o której instrukcje dostępne na stronie nie wspominają. Żeby jednocześnie móc używać moduły CF, Air++ i AirMobile jest niezbędny zakup Modbus Divider którego cena nie jest nigdzie znana. Zapewne tysiąc? O konieczności zastosowania dowiadujemy się z instrukcji AirMobile w wersji drukowanej. Wersja online o tym nie wspomina. Katalog online informuje że Modbus Divider jest przydatny tylko do obsługi kilku rekuperatorów jednocześnie. Żaden dokument nie wspomina o sytuacji, że może być potrzebny do jednego rekuperatora. Niestety z Airpack (bez Home) jest ten sam problem. Mam moduł CF i sterownik Air++, ale jeszcze chciałem podpiąć reku do automatyki domowej przez modbus'a (RS485). Niestety nie da się. Modbus divider+ jest opracowywany. Planowane wprowadzenie produktu to I kwartał 2018r.... poczekam, byle cena nie zabiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 15.11.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Mam moduł CF i sterownik Air++, ale jeszcze chciałem podpiąć reku do automatyki domowej przez modbus'a (RS485). Niestety nie da się. uuu to niezła niespodzianka. Miałem takie same plany podłączeniowe - chciałem podłączyć do alarmu. Właśnie przez takie niespodzianki odpuściłem sobie Airpacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.11.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Do alarmu można podpiąć bez Modbus diviger ale przez moduł Expansion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 16.11.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Niestety z Airpack (bez Home) jest ten sam problem. Mam moduł CF i sterownik Air++, ale jeszcze chciałem podpiąć reku do automatyki domowej przez modbus'a (RS485). Niestety nie da się. Modbus divider+ jest opracowywany. Planowane wprowadzenie produktu to I kwartał 2018r.... poczekam, byle cena nie zabiła. Tzn., że zwykły splitter RJ45 nie rozwiąże problemu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.11.2017 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Czy mogę podłączyć Air+ do Home? Jakie jest tam złącze? Podobno Air+ i Air+L to to samo, ale czy tak samo się łączy? To samo gniazdo lub wyprowadzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandalfww 18.11.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Witam. Wczoraj firma zakończyła instalację Airpacka Home 400V, na pytanie o filtry instalator powiedział, że te fabryczne są klasy M5 , lepsze niż w poprzednich wersjach no i wspomniane prefiltry mają przedłużyć ich żywotność ale zaleca wymianę po 1 - 1,5 roku (tych głównych, prefiltry co jakiś czas (1-1,5 miesiąca) przetrzepać. O ramkach do samodzielnej wymiany do home nie słyszał, żeby thesla miała takie udostępnić a oryginalne filtry to koszt ok~140zł. Mam do was pytanie, bo mnie trochę martwi niska temperatura na wywiewie z pomieszczeń. Dom z poddaszem użytkowym. Po parterze rury pe-flex które nie są zaizolowane, częściowo biegną pod sufitem w nieogrzewanej kotłowni i spiżarce (łącznie jakieś 4m długości) przy czym w kotłowni jest jakieś 8 stopni (czekam jeszcze na drzwi kotłownia-garaż) a w spiżarce 15 stopni. W pozostałej części parteru rury lecą w zabudowie g-k sufitu podwieszanego. Na poddaszu rury w warstwie ocieplenia nad korytarzem + nad nimi jest jeszcze stryszek który od góry też jest ocieplony. Rekuperator stoi w pomieszczeniu technicznym na poddaszu, temp ~ 14 stopni, kolektory od skrzynek rozdzielczych są w izolacji, rury dochodzące do skrzynek już bez. W domu temperatura ~20,5 -21 stopni, na wyciągu z pomieszczeń przed wymiennikiem między 16 a 17 stopni. Czy aż taka duża strata może być spowodowana tym że przez kotłownie i w pomieszczeniu z rekuperatorem rury idą bez izolacji? Czy poczekać parę dni i powinno się to poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.11.2017 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Witam. Wczoraj firma zakończyła instalację Airpacka Home 400V, na pytanie o filtry instalator powiedział, że te fabryczne są klasy M5 , lepsze niż w poprzednich wersjach no i wspomniane prefiltry mają przedłużyć ich żywotność ale zaleca wymianę po 1 - 1,5 roku (tych głównych, prefiltry co jakiś czas (1-1,5 miesiąca) przetrzepać. O ramkach do samodzielnej wymiany do home nie słyszał, żeby thesla miała takie udostępnić a oryginalne filtry to koszt ok~140zł. Mam do was pytanie, bo mnie trochę martwi niska temperatura na wywiewie z pomieszczeń. Dom z poddaszem użytkowym. Po parterze rury pe-flex które nie są zaizolowane, częściowo biegną pod sufitem w nieogrzewanej kotłowni i spiżarce (łącznie jakieś 4m długości) przy czym w kotłowni jest jakieś 8 stopni (czekam jeszcze na drzwi kotłownia-garaż) a w spiżarce 15 stopni. W pozostałej części parteru rury lecą w zabudowie g-k sufitu podwieszanego. Na poddaszu rury w warstwie ocieplenia nad korytarzem + nad nimi jest jeszcze stryszek który od góry też jest ocieplony. Rekuperator stoi w pomieszczeniu technicznym na poddaszu, temp ~ 14 stopni, kolektory od skrzynek rozdzielczych są w izolacji, rury dochodzące do skrzynek już bez. W domu temperatura ~20,5 -21 stopni, na wyciągu z pomieszczeń przed wymiennikiem między 16 a 17 stopni. Czy aż taka duża strata może być spowodowana tym że przez kotłownie i w pomieszczeniu z rekuperatorem rury idą bez izolacji? Czy poczekać parę dni i powinno się to poprawić? rury które idą w części nieogrzewanej powinny być zaizolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.11.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Jedyną konsekwencją niezaizolowanych rur nawiewu jest obniżenie temperatury czy także kondensacja? Wydaje mi się że ryzyko kondensacji jest niewielkie z uwagi na niską wilgotność nawiewanego powietrza i tym samym niski punkt rosy. Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts