Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego temperatura powietrza czerpni jest zawyżana? Sprawdziłem przy różnych poziomach nawiewu, z FPX lub bez. Temperatury nawiewu i wywiewu wyglądają na poprawne.

Okazało się że problem był w sofcie centrali lub AirMobile. Po zgłoszeniu do serwisu i zdalnej aktualizacji firmware różnica temperatur czerpni i stacji meteo wynosi 0,4°C.

• 2 weeks później...
Dostałem 400h. I jest pierwsza niespodzianka, o której instrukcje dostępne na stronie nie wspominają.

Żeby jednocześnie móc używać moduły CF, Air++ i AirMobile jest niezbędny zakup Modbus Divider którego cena nie jest nigdzie znana. Zapewne tysiąc? O konieczności zastosowania dowiadujemy się z instrukcji AirMobile w wersji drukowanej. Wersja online o tym nie wspomina. Katalog online informuje że Modbus Divider jest przydatny tylko do obsługi kilku rekuperatorów jednocześnie. Żaden dokument nie wspomina o sytuacji, że może być potrzebny do jednego rekuperatora.

Tak więc w praktyce jeśli mamy Air++ i CF to mamy drogą niespodziankę decydując się na AirMobile. Podobnie jak mając AirMobile zdecydujemy się na Air++. Dlatego zapewne nie będę dokupował Air++, bo już mam AirMobile.

Z minusów:

Obudowa jest na jednym rogu podrapana do gołego metalu oraz są delikatne wgniecenia. Uszkodzenia są fabryczne i nie mogły nastąpić w transporcie, bo są w miejscach niewystających, a opakowanie nie było uszkodzone.

Prowadzenie przewodów elektrycznych i rurek CF nie podoba mi się. Będę to musiał rozkręcić i poprawić.

Zalety:

Rekuperator uruchomiony na 100% na stole szumi tak jak klimatyzator split na 100% czyli można wytrzymać. Przy 20-30% jest praktycznie niesłyszalny. Trzeba wyłączyć TV albo zaprzestać rozmowy.

Podłączenie i współpraca przez AirMobile z aplikacją na IOS jest banalne. Trzeba podłączyć pudełko do internetu i wpisać kod w aplikacji. To wszystko. Na razie nie da się zrobić kalibracji z aplikacji, ale producent zapowiada taką możliwość za kilka miesięcy.

Zamawiając urządzenie z CF i Expansion miałem te moduły fabrycznie zainstalowane.

W środku wszystko jest mocno spasowane. Dużo pianki która ociepla i wygłusza.

Dostawa w terminie.

Ładne, podświetlone logo na obudowie.

Witam, odpalałeś centralę na 100% po regulacji (chodzi mi o ustawienie m3/h - nawiew i wyciąg na całej instalacji)? Bo jak nie, to weź pod uwagę, że AirPacki wychodzą z fabryki z wentylatorami "skręconymi" do ok 1/2 mocy, no i wtedy to każda centrala będzie "cicha" ;)

Ja też kiedyś pytałem o Modbus Dividera, ale to było w 2016 roku, widzę, że do dzisiaj bez zmian, wtedy też już miał być "niedługo"...

Tak, odpalałem ją nawet bez obu bocznych pokryw obudowy, bez filtrów i bez wymiennika. Wtedy pokazywało powyżej 400m3/h. Teraz mam podłączone testowo (co parę dni nowy eksperyment) tylko 3 nawiewy peflex a wywiew idzie już przez łazienkę kanałem 14x14 i rurą 160. Osiągam na tym znacznie niższe przepływy. Nie pamiętam dokładnie ale chyba 270m3/h.

W zaawansowanych ustawieniach mam możliwość ustawienia nominalnego przepływu. Np. z uwagi na to że mam podłączone pół domu ustawiłem nominalne 200m3/h i dla tej wielkości robię ponowną kalibrację po każdym etapie zmian instalacji. Pusty dom mam ustawione 20m3/h a podczas dzisiejszych mrozów -9 wentylację skręcam w nocy do 30m3 osiągając 42-48% wilgotności dzięki dodatkowemu nawilżaniu, a w dzień 50m3/h i bez nawilżania spadła mi do 35%. CO2 wyniosło ostatnio maksymalnie 800ppm a w dzień około 500.

Edytowane przez JanWerbinski

Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem:

Napisałeś: "odpalałem ją nawet bez obu bocznych pokryw obudowy, bez filtrów i bez wymiennika. Wtedy pokazywało powyżej 400m3/h"

Czy tzn, że sprawdziłeś co centrala pokazuje ( przepływ ) przy zdjętych pokrywach bocznych i bez wymiennika w środku centrali? Jak tak, to zawsze pokaże więcej niż 400, sam nie wiem.

W tej centrali ilość m3/h na każdym wentylatorze, można też ustawiać przez wskazanie maks. napięcia podawanego wentylatorom ( 1,4V-10V ).

Parametry centrali i mierzony przepływ powietrza producent (każdej centrali) gwarantuje przy zamkniętej (szczelnej) obudowie i wymienniku, chodzi o pokonanie oporu wymiennika i jeszcze paru elementów - filtry, grzałka.

Mierzenie wydatku przy otwartym urządzeniu mija się z celem.

Nie wiem w jaki sposób jest mierzony przepływ przy zdjętej obudowie? Przecież czujniki ciśnienia CF pokażą wtedy bzdury.

Dziś robiłem kalibrację dla 4 nawiewów 75mm (jeden w nieogrzewanej piwnicy) i wyszło mi maksymalnie 370m3, a minimalne przepływy przy 1,4 to około 45 nawiew i 22 wywiew.

Teoretyczna sprawność liczona wg temperatur czerpni 1,7°, nawiewu 15,1° i wywiewu 15,9° przy 40m3 mam teraz 94%.

Mam wrażenie że CF przy niskich przepływach nie równoważy całkowicie nawiewu i wywiewu.

• 2 weeks później...
Witajcie.

Czy rekuperator da radę na nieocieplonym strychu?

Czy nie zamarznie?

Mam trochę małe pomieszczenie techniczne , dlatego chciałbym go dać na strych.

Czy dużo pogorszy to odzysk?

Pozdrawiam

Nie wolno montować poniżej +5°, bo nie będzie działał. Nie chodzi o odzysk.

Ja bym zbudował mu pomieszczenie, klatkę na strychu ze styropianu 10cm i kleju piankowego.

Ogrzewał bym je rurą nawiewu, ocynkowaną Spiro bez izolacji. Potem, po wyjściu z tej klatki prowadzisz już kanały nawiewu i wywiewu izolowane minimum 5cm wełny, a najlepiej taka grubość ocieplenia jaką mają ściany.

Ja bym zbudował mu pomieszczenie, klatkę na strychu ze styropianu 10cm i kleju piankowego.

Ogrzewał bym je rurą nawiewu, ocynkowaną Spiro bez izolacji. Potem, po wyjściu z tej klatki prowadzisz już kanały nawiewu i wywiewu izolowane minimum 5cm wełny, a najlepiej taka grubość ocieplenia jaką mają ściany.

Chyba że nowy ma takie zabezpieczenie bo mój basic od półtora roku działa i ma się dobrze.

Rury będą leżeć na stelażu sufitowym.

Przysypane 50-60cm granulatem styropianu.

Plusfoto ,Ty Masz czerpanie i wyrzutnie w dachu?

Nie widzisz potrzeby ocieplania ręku?

Nie. Czerpnię mam w szczycie lukarny i to jeszcze wbrew panującym tu poglądom od południa tyle że jest w takim miejscu że latem słońce jej nie tyka a zimą jeśli jest to w nią zagląda. Wyrzutnia jest w dachu od północnej strony. Reku chodzi od czerwca 2016 r bez żadnego ocieplenia na nieocieplonym strychu. FPX doskonale sobie daje radę.

Chyba że nowy ma takie zabezpieczenie bo mój basic od półtora roku działa i ma się dobrze.

Jak ma podgrzewanie całej rury skroplin to może być.

Jednak takie rozwiązanie jest dobre tylko jeśli non stop pracuje. Wystarczy zimowy wyjazd na dłużej i jeśli w tym czasie rekuperator się wyłączy, to woda może uszkodzić wymiennik lub odpływ.

Edytowane przez JanWerbinski

No mam podgrzewania skroplin. Tyle tylko że skropliny idą pionowo w dół i syfon jest juz w ociepleniu.

Czyli bez obawy montować na strychu?

Mam małe pomieszczenie.gospodarcze 5m2.

Ciężko zmieścić bojler kocioł , pralkę, wentylację i jeszcze rozwiesić pranie .

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

Nie wiem jak to wygląda w wersji HOME. U mnie działa bez problemu. Najważniejsze - jak już pisał Jan - aby zapewnić niezamarzanie skroplin. U mnie to wygląda tak:

WP_20160626_09_58_16_Pro.jpg

Dla bezpieczeństwa możesz jeszcze zrobić ze styropianu taki ala domek dla reku.

Edytowane przez plusfoto

Montując na strychu minimalizujesz odległości rur. Gdybym miał strych to też bym tam dał, nawet na nieocieplonym. Nie mam strychu i średnie długości peflexów mi wyszły 9m.

Jakie masz pytania co do AirPacka Home 400H?

Wiesz że to wielka krowa?

Nie wiem jak to wygląda w wersji HOME. U mnie działa bez problemu. Najważniejsze - jak już pisał Jan - aby zapewnić niezamarzanie skroplin. U mnie to wygląda tak:

[ATTACH=CONFIG]407664[/ATTACH]

Dla bezpieczeństwa możesz jeszcze zrobić ze styropianu taki ala domek dla reku.

Nie działa załącznik...