Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprawność rekuperatora 94,6%.

Temperatury na parterze 22-24°C - trzy nawiewy. Temperatury w piwnicy 11-13°C - dwa nawiewy.

Temperatura na zewnątrz +0,4°C.

Nawiew 30%x200m3= 60m3/h

?? Sprawność 94,6% ??

Jak jest ustawione napięcie na wentylatorach nawiewnym/wywiewnym i skąd wiadomo że 30%= 60m3/h,

ile prądu zużywa centrala na 30% intensywności.

?? Sprawność 94,6% ??

Jak jest ustawione napięcie na wentylatorach nawiewnym/wywiewnym i skąd wiadomo że 30%= 60m3/h,

Napięcie jest ustawiane przez układ CF. Przy kalibracji było pół V różnicy.

30% to 60m3, bo 100% ustawiłem na 200m3/h. Mam zamontowane dopiero 5 nawiewów z planowanych 10-12. Wentyluję tylko piwnicę i parter, a w planie jeszcze piętro.

Przy tym przepływie i temperaturach koło zera lub wyżej bierze 17W.

Teraz rekuperator podgrzewa powietrze i moduluje moc grzałki pobierając 36-45W. Trzy dni temu przy temperaturze dodatniej i tym samym przepływie powietrza pobierał 17W.

Przepływ 60m3/h. Temperatura na zewnątrz -3,9°.

Tutaj link do temperatury na zewnątrz.

https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IARY4

Printscreeny sprzed trzech dni i dzisiaj.

2018-02-18 21.48.10.jpg

2018-02-21 08.32.13.jpg

2018-02-21 08.32.20.jpg

Kiedy po podłączeniu rekuperatora na sztywno do kanalizacji zrobiłem test szczelności odpływu skroplin wylewając wodę do ociekacza okazało się że dość mocno przecieka pomiędzy króćcem skroplin a obudową rekuperatora. Króciec jest osadzony bardzo luźno. Co robić w takiej sytuacji zanim rozkręcę rekuperator?

Po konsultacji z serwisem usunąłem usterkę.

Przy transporcie zdarza się że króciec skroplin może po kilku obrotach poluzować śrubunek wewnątrz obudowy. Należy odkręcić cztery śruby przytrzymujące płytkę. Wykręcić od góry kratkę odpływu. Wyjąć całość. Dokręcić plastikowy śrubunek mocujący króciec do odpływu. Teraz nic nie kapie.

?? Sprawność 94,6% ??

Nowe Airpacki są bardzo ciche i odzysk mają wyśmienity. Monitoruję kilka sztuk i bardzo fajnie się sprawują, wszędzie wysoki odzysk ciepła przy ujemnych temperaturach.

Cześć.

Mam pytania - czy filtry CleanPad Pure do Airpack Home 400 są różne do wersji V i H? Czy są takie same? Bo widzę że w niektórych sklepach sprzedają jako do 300/400/500, a gdzie indziej jest zaznaczone że do 300H/400H/500H lub 300V/400V/500V?

Czy ktoś z Was ma takie ramki:

https://www.ecofanet.com.pl/ramki-wklady-filtry-plaskie-cleanpad-frame-do-airpack-300400500-p-3251.html

Czy one pasują do Airpack Home? Czy one są jakoś rozbieralne czy tę tkaninę trzeba "wciskać" pomiędzy te szprosy?

Cześć.

Mam pytania - czy filtry CleanPad Pure do Airpack Home 400 są różne do wersji V i H? Czy są takie same? Bo widzę że w niektórych sklepach sprzedają jako do 300/400/500, a gdzie indziej jest zaznaczone że do 300H/400H/500H lub 300V/400V/500V?

Są różne i nawet mają inną powierzchnię.