matti1234567 11.07.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Witam. Otrzymałem wyceny na okna. Kompletnie się na tym nie znam. Może doradzicie które będą najcieplejsze i najrozsądniej było by je wybrać? Może wy jakieś doradzicie. W kolejnych postach będę dodawał specyfikacje z wycen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matti1234567 11.07.2017 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Okna Profil Ideal 4000, okucie Winkhaus pro pilot wyposażone w:- mikrowentylację- zaczep antywyważeniowy w skrzydle UR- szyba:Ug=1,1W/m2 K 4/16/4 ze stalową termo ramką- klamka PCV- czarna uszczelka- kolor jednostronny Dodatkowo rolety zewnętrzne Aluprof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matti1234567 11.07.2017 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Okna Passiv, profil Gealan S9000, okucie Winkhaus pro pilot wyposażone w:- mikrowentylację- zaczep antywyważeniowy w skrzydle UR- mikrowentylację- blokadę błędnego położenia klamki- podnośnik skrzydła- system poczwórnego uszczelniania- klamka Hoppe Secustic- wypełnienie rowka dolnej części ramy- szyba potrójna :Ug=0,5W/m2 K 4/18/4/18/4(48mm) z systemem ciepłej ramki- kolor jednostronny- czarna uszczelka Dodatkowo rolety zewnętrzne Aluprof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matti1234567 11.07.2017 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matti1234567 11.07.2017 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.07.2017 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Okna Profil Ideal 4000, okucie Winkhaus pro pilot wyposażone w: - mikrowentylację - zaczep antywyważeniowy w skrzydle UR - szyba:Ug=1,1W/m2 K 4/16/4 ze stalową termo ramką - klamka PCV - czarna uszczelka - kolor jednostronny Dodatkowo rolety zewnętrzne Aluprof. Kogoś, kto proponuje te okna od ręki bym skreślił. Najtańsze i najsłabsze z możliwych zestawień komponentów do okna. Nadaje się to do komórki a nie do domu (przynajmniej wg dzisiejszych standardów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 11.07.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Nadaje się to do komórki a nie do domu (przynajmniej wg dzisiejszych standardów). bez przesady.. podejrzewam, że 90 proc. domów w Polsce ma takie właśnie, albo jeszcze zimniejsze okna. A "dzisiejszy" standard to 1,3 W/mkw.K, więc jeśli producent deklaruje Uw<1,3 to ten standard jest tutaj spełniony. I jeśli rzeczywiście zamontowane zostaną razem z roletami, to może się okazać, że będą miały lepszy bilans cieplny niż okna tzw. "energooszczędne". Więc wcale bym ich nie skreślał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.07.2017 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 bez przesady.. podejrzewam, że 90 proc. domów w Polsce ma takie właśnie, albo jeszcze zimniejsze okna. A "dzisiejszy" standard to 1,3 W/mkw.K, więc jeśli producent deklaruje Uw<1,3 to ten standard jest tutaj spełniony. Dzisiejsze minimum wymagane prawem (od 1 stycznia 2017r.) to 1,1. I nie dla samego pakietu, a dla całego okna. A U dla całego okna jest znacząco niższe, niż dla samego pakietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 11.07.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Dzisiejsze minimum wymagane prawem (od 1 stycznia 2017r.) to 1,1. I nie dla samego pakietu, a dla całego okna. A U dla całego okna jest znacząco niższe, niż dla samego pakietu. To prawda, sorka - mój błąd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.07.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 To że znaczna część domów ma takie okna, nie oznacza że są one dobre. Sama klamka plastikowa(najczęściej spotykana na rynku o nazwie zbieżnej z jakimś psim imieniem) to TANDETA i szanujący się producent by nie proponował tego g. za 2 zł (bo po dwóch latach w używanych oknach rękojeść klamki się łamie i zostaje człowiekowi w ręku). Tak samo nie sprawdza się klamka metalowa za 5zł bo w tych dla odmiany pęka plastik trzymający śrubki. Także - jeśli producent się szanuje i rozpatruje zgłoszenia od swoich klientów to zaproponuje coś lepszego. Co prawda głupia klamka wiosny nie czyni, ale to dobry znak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matti1234567 11.07.2017 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 To że znaczna część domów ma takie okna, nie oznacza że są one dobre. Sama klamka plastikowa(najczęściej spotykana na rynku o nazwie zbieżnej z jakimś psim imieniem) to TANDETA i szanujący się producent by nie proponował tego g. za 2 zł (bo po dwóch latach w używanych oknach rękojeść klamki się łamie i zostaje człowiekowi w ręku). Tak samo nie sprawdza się klamka metalowa za 5zł bo w tych dla odmiany pęka plastik trzymający śrubki. Także - jeśli producent się szanuje i rozpatruje zgłoszenia od swoich klientów to zaproponuje coś lepszego. Co prawda głupia klamka wiosny nie czyni, ale to dobry znak. Czy chodzi ci tu o ta klamkę hoppe secustik? Ogólnie czy to okno Okna Passiv, profil Gealan S9000, okucie Winkhaus pro pilot byłoby dobrym wyborem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.07.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Klamki Hoppe są wzorem dla pozostałych. Nie znam firmy Okna Passiv, nie wiem co i jak produkują, czy poza nazwą mogą się pochwalić badaniami potwierdzającymi deklarowane parametry. Okucie Winkhas jak każde - można go użyć w wersji minimalistycznej lub full opcji a wtedy różnice w "osiągach" będą wyraźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judytaa 12.07.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Witam, chcę wymienić okna, jakie wybrać?? zastanawiam się nad plastikowymi ... ilu komorowe wybrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 12.07.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Pro Pilot to najtańsze okucie Winkhausa i najbardziej chyba na rynku zubożone. Mało popularne bo stosują je tylko wybitni specjaliści od niskich cen. Ja bym sobie darował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judytaa 13.07.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 no a jaka cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judytaa 13.07.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 też mi się wydaje, że byłby to nie najlepszy wybór ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matti1234567 13.07.2017 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 1850 zł za okno 150x150 kompletnie z montazami i wykonczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matti1234567 14.07.2017 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Podnosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 16.07.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 (edytowane) Witam, też miałem niedawno ten dylemat , gdy zacząłem szukać okien do swojego domu a mam ich 26 szt więc i koszt dość znaczny dlatego nie chciałem zrobić jakiejś wtopy , żeby potem żałować. Zacząłem rozpatrywać oferty różnych producentów, lokalnych dystrybutorów, robiłem wyceny . Ostatecznie nie kierowałem się tylko cenami ale skupiłem się też na jakości wykonania i opiniach o firmie produkującej. Nie powiem , ale w wyborze okien na pewno dużo pomogły mi też opinie ekspertów tu na forum , którzy zwracali uwagę też na inne aspekty niż cena. Ja ostatecznie wybrałem okna IDEAL 8000 (3 szybowe + jednostronny kolor orzech) z firmy AdamS z Mrągowa. Współczynnik przenikania ciepła dla całego okna waha się w przedziale 0,7-0,8 W/m2, okucia to Siegenia Tytan AF . Dodatkowo zażyczyłem sobie okucie wszystkich skrzydeł na UR, tak jak mi radzili tutaj. Nie wiem na ile to się sprawdzi , ale mają być podobno stabilniejsze, gdyż okucie wykonane jest prawie po całym obwodzie skrzydła .Bardzo ważną rzeczą jest odpowiedni montaż , o czym ja właśnie dowiedziałem się od kolegów z forum . U mnie właśnie w piątek zakończyli montaż i powiem , że jestem z żoną mega zadowolony. Przy montażu patrzyłem im trochę na ręce :) ale było ok, i obeszło się bez podpowiadania ha,ha. Wizualnie są super, wyglądają bardzo masywnie no, ale jak by nie było mają te swoje 85mm szerokości w ramie. Moje zdanie jest takie , że czasem warto trochę dopłacić i mieć święty spokój, pozdrawiam. A tak przy okazji matti 1234567 , wydaje mi się , że cena 1850zł za okno z montażem jest trochę wysoka, nawet przy ciepłym montażu. Cena za moje okno 150 x 150 wyszła 1000 zł brutto i nawet przy ciepłym montażu z obróbkami było by w granicach 1500 zł, no ale to jest moja opinia. Edytowane 16 Lipca 2017 przez jammo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gemos 16.07.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 A czy rzeczywyście warto wybrać takie okna jak Jezierski? Są sporo droższe, ale nasz fachman mówi, ze na komponentach Schuco i jakiś jeszcze podobno najlepszych i starczą na 30 lat, prawda to? Mnie nazwy tych komponentów niewiele mowią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts