domino_p 11.07.2017 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Dzień dobry, na mojej działce stoi słup średniego napięcia (nieuziemiony). W odległości 7,5 m od skrajnego przewodu zgłosiłem chęć budowy budynku rekreacji indywidualnej - licząc do najbliższej, najbardziej wystającej krawędzi dachu. Zaprzyjaźniony elektryk i firma wykonawcza dla elektrowni podawali bezpieczny i wystarczający odstęp 5-7 m - który pozwoli taką zgodę uzyskać. Niestety, Starostwo zażądało uzgodnienia z Zakładem Energetycznym - czy 7.5 m jest odległością wystarczającą. ZE, wydał warunki usunięcia kolizji takie, ze budynek nie może być postawiony bliżej niż 10 m (na jakiej podstawie?).A warunkiem spełnienia odległości 7.5 m jet uziemienie go na własny koszt wraz z załatwieniem firmy wykonawczej i opłaceniu przerw w dostawie energii (pewnie z uwagi na fatalny stan słupa i przerzucanie odpowiedzialności na inwestora). Słup znajduje się na działce budowlanej, w pełni uzbrojonej, nie wiadomo na jakiej podstawie prawnej się tam znalazł, został wybudowany w latach 50-60 (drewniany) a później przebudowany - lata 70. Nieruchomość została mi przepisana w 1996 r.Słup ze względu na swoją lokalizację (skraj działki) jest odchylony od pionu ok. 120 cm, w złym stanie technicznym (pordzewiały) i może stanowić zagrożenie dla mnie i rodziny - ogródek. Wyłączone pole powierzchni z racji niemożności wykonania żadnej inwestycji (dla ustalonego odstępu) wynosi około 3,3 a licząc za ar 12000 zł (miejscowość turystyczno-rekreacyjna, całosezonowa) daje to prawie 40000 tysięcy straty.W jaki sposób mogę sprawdzić podstawę prawną lokalizacji tego słupa? Czy warto sprawdzić Księgę Wieczystą mojej działki czy nie jest wpisana służebność? Jakie są szanse, czas trwania i co trzeba spełnić, żeby: a) zrealizować uziemienie na koszt ZE?b) uzyskać służebność gruntową za wynagrodzeniem + wynagrodzenie za bezumowne korzystanie?c) wszcząć postępowanie w sprawie usunięcia nielegalnej istniejącej budowli energetycznej na mojej działce (gdy nie ma podstawy prawnej)? Co w sytuacji, gdy w czasie wichury taki słup się złamie? ZE ma prawo wkroczyć na taką działkę i wykonać naprawę słupa SN bez zgody właściciela działki? Co powinienem zrobić, gdzie się udać i jakie informacje zaczerpnąć przed udaniem się do prawnika w tej sprawie? Pozdrawiam serdecznie,Dominik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 13.07.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Poszukaj Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 6.02.2003 w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych. W rozdziale 6 znajduje się m.in. paragraf 55.1,2,3,4 - który w przypadku linii SN 15-30kV przewiduje odległość minimum 10m od SKRAJNYCH przewodów tej linii. Przy innych napięciach obowiązują różne odległości. Moja rada: walcz, jeżeli energetyka nie ma podstaw prawnych - bo czas działa na ICH korzyść, a nie Twoją. Po 30 latach od wybudowania sieci dostaniesz zawiadomienie z sądu, że w "złej wierze" energetyka zasiedziała Twoją działkę w całości lub w części, a wtedy już nic nie poradzisz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino_p 25.01.2018 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 W rozdziale 6 znajduje się m.in. paragraf 55.1,2,3,4 - który w przypadku linii SN 15-30kV przewiduje odległość minimum 10m od SKRAJNYCH przewodów tej linii. Rozporządzenie mówi, że dla linii nieprzekraczającej napięcia znamionowego 15kV obowiązuje 5m odległość. Czy pojęcie napięcia znamionowego istnieje w polskim prawie? Jeśli słup biegnący przez działkę ma w nazwie "15kV", to możliwe jest, że jego napięcie znamionowe wynosi np. 15,2 kV czy musi wtedy wynosić dokładnie 15kV? ZE podał wymaganą odległość wynoszącą 10m dla takiego słupa i nie mam pojęcia czy mają na to jakiekolwek podstawy, bo 10m używają dla wszystkich słupów SN (co nie do końca jest prawdą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.01.2018 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Przypuszczalnie ZE przewiduje modernizację linii do napięcia 20kV i stąd wzięło sie 10m. Na Dolnym Śląsku juz w latach 60' zmodernizowali większośc lini SN z 10kV na 20kV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino_p 26.01.2018 00:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Mnie to wygląda na to, ze mają swoje własne prawa - bo na pieczątce z warunkami przybijają 10m również dla 15kV. Natomiast rozporządzenie to dotyczy odległości skrajnych przewodów słupa od robót budowlanych i stanowisk pracy - nawet jeśli będą w przyszłości modernizować, to w tym momencie nie mają prawa żądać 10m odległości od słupa 15kV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.01.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 ............... Czy warto sprawdzić Księgę Wieczystą mojej działki czy nie jest wpisana służebność? .............a ile to czasu? 2 minuty i po sprawdzeniu http://ekw.ms.gov.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 26.01.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 "Nasza" napowietrzna linia 15kV miała 15,6kV, co sami stwierdzili na rozprawie, zatem wchodziła w widełki 15kV-30kV, podane w tym rozporządzeniu z 2003 roku. Pamiętaj też o szerokości samej linii, bo trzyżyłowa ma ok. 1,4m, więc pas kontrolowany zajmuje 10m+1,4m+10m = 21,4m. Udowodniłem Enea samowolę budowlaną i w wyniku działań sądowych rozpoczętych w 2013 roku, JUŻ jesienią 2015 przyznali się do samowoli, JUŻ w czerwcu 2016 zdemontowali linię i we wrześniu 2016 słup trójnożny od niej, a JUŻ jesienią 2017 roku po wielokrotnych naleganiach z mojej strony dokonali aktualizacji mapy zasadniczej poprzez wykreślenie linii i słupa. Tyle czasu mi zmarnowali, ale dopiero teraz zostały odblokowane nasza działka oraz cały mpzp o powierzchni 15ha, bo przebieg linii napowietrznej uniemożliwiał wprowadzenie mediów. Proces jeszcze się nie zakończył, bo sprawa musiała zostać zawieszona z innych powodów niż energetyczne.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 26.01.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Dodatkowa uwaga, opisywana także na naszym forum muratora:energetyka powołuje się ZAWSZE na przepisy, dotyczące zachowania odległości podczas budowy LINII, a nie np. domu. Gdy budują swoją linię, nie jest ona pod napięciem i nie stwarza żadnego zagrożenia ani ograniczeń dla budynków, ludzi, drzew, ....Tymczasem budowa np. domu w pobliżu CZYNNEJ linii POD NAPIĘCIEM wymaga już stosowania tych przepisów BHP, bo DOM jest w DRUGIEJ kolejności. Trzeba zwrócić na to uwagę podczas rozprawy sądowej jako argument dla sądu przeciwko energetyce.Logicznie myślący sędzia zgodzi się z tym argumentem i oddali wnioski energetyki. Myślący inaczej stwierdzi, że Enea ma przepisy i spadaj, "właścicielu", na drzewo. Energetyka i inni operatorzy przesyłowi prawdopodobnie będą teraz porządkować sprawy poprzez sądowe stwierdzenie zasiedzenia po upływie 20 lat w "dobrej wierze" lub 30 lat w "złej wierze". Wyniesie ich to finansowo mniej oraz potrwa znacznie krócej niż procesy z właścicielami działek.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 31.01.2018 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) - obowiązująca norma PN-EN 50341-1:2013 reguluje odległości ( " odstępy izolacyjne " ) pomiędzy siecią ŚN od 1 do 45kV dla linii nad budynkami, linii w pobliżu budynków, itd - warto się z nią zapoznać, wówczas wszelkie odległości podawane z różnych źródeł można szybko zweryfikować !- poza jw obowiązuje Rozporządzenie z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych, gdzie faktycznie "odległość liczona w poziomie od skrajnych przewodów" dla stanowisk pracy wynosi nie mniej niż 5m Edytowane 31 Stycznia 2018 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts