bosman 12.09.2004 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Czy są jakieś konieczne do spełnienia warunki, które musi posiadać działka? Czy są jakieś dodatkowe pozwolenia potrzebne np. ochrona środowiska? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pompiarz ciepła 13.09.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 To zależy od rozwiązania. Ne pewno możesz zapomnieć o ochronie środowiska, tzn. nie są wymagane żadne ich pozolenia, czy zgoda. W przypadku rozwiązań z kolektorem gruntowym co najwyżej projektant może umieścic położenie i obszar występowania kolektora gruntowego w projekcie zagospodarowania terenu. Ilość miejsca potrzebna do ułożenia kolektora gruntowego zalezy od rozwiązania. Zależy czy to będzie kolektor poziomy, spiralny, a może odwierty pionowe. Różnice w wymaganej powierzchni wynikają także z zastosowanej metody: czy będzie to system glikol-woda, czy może bezpośrednie parowanie-woda. Także w zalezności od rozwiązania mogą pojawić się pewne ograniczenia, tzn. aby przez obszar kolektora gruntowego nie przebiegało przyłącze kanalizacyjne, wodne czy elektryczne, chociażby dlatego aby "nie kusić losu", tzn. np. jeśli za kilka lat bedą prowadzone w związku z awarią jakieś prace przy kolektorze śckiekowym to unikamy niebezpieczeństwa, że ktoś przez pomyłkę kopiąc np. koparką uszkodzi kolektor pompy ciepła. Najlepiej rozmieszczenie kolektora na działce omówić z dostawcą pompy ciepła. Formalności mogą pojawić się przy rozwiązaniu woda-woda wykorzystującym studnie. Kwestia ta szeroko został wyjaśniona w "Gazecie Prawnej" z dnia 8 lipca 2004 roku, rubryka"MŚ wyjaśnia" artykuł - "Pozwolenie na budowę studni". Generalnie pozwolenie wodnoprawne nie jest wymagane przy budowie studni o głębokości poniżej 30 m. Nie potrzeba rzecz jasna pozwolenia na budowę w takim wypadku. Warto dla spokoju zadbać co najwyżej o zgłoszenie budowy. Tak więc pozwolenie pojawia sie w momencie gdy głębokość studni przekroczy 30m. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-407485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.09.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 To nie jest do końca tak jak napisał Pompiarz . W mojej gminie referat ochrony środowiska uzgadnia wszelkie obiekty budowane w/na gruncie. Nie dostaniesz pozwolenia na żadną budowę a wszelkie zgłoszenia bez ich uzgodnienia są z automatu odwalane. Nawt głupia podmórówka do ogrodzenia. Nie bardzo więc wiem skąd te kategoryczne stwierdzenia Pompiarza " Ne pewno możesz zapomnieć o ochronie środowiska, tzn. nie są wymagane żadne ich pozolenia, czy zgoda. " Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-407504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 13.09.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 jeśli jesteś zdecydowany na określony typ pompy, np. tylko pompa ze studniami, to musisz mieć studnię o odpowiedniej wydajności (to może być trudne) jeśli kolektor gruntowy, to lepiej mieć grunt gliniasty, gdyż taki najlepiej kumuluje ciepło. Co do zezwoleń - nie wiem jak to jest teraz, a;le my rok temu występując o pozwolenie na budow,e domu z góry zaznaczyliśmy, że będzie pompa ciepła z kolektorem gruntowym, załączyliśmy projekt zagrospodarowania działki z zaznaczonym położeniem kolektora, wpisane do było do projektu budowlanego, więc potem pozwolenie na budowę też obejmowało pompę i wszystkie inne instalacje.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-407606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_s 13.09.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 gaga2 - czy pompa ciepła u Ciebie już działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-407623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 13.09.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 jeszcze nie działa, montaż sterowników dopiero pod koniec września. Ale mam zamiar zakupić osobny podlicznik na pompę ciepła, więc na wiosne będę mieć dokładne dane o zużyciu energii itp. Na dodatek póki co nie będe mieć kominka, więc dane o ogrzewaniu domu pochodzić będą wyłącznie z ogrzewania pompą.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-407645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_s 13.09.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Czy mozesz podać kilka bliższych danych dot. całej instalacji?Jak zrozumiełem pompa będzie pracować razem z kominkiiem ?Jaka moc pompy, ile kolektora, jaki producent, ile potrzebuje mocy elektrycznej, i jaki koszt realizacji, dla jakiego obiektu.Z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-407866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 13.09.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 To nie jest do końca tak jak napisał Pompiarz . W mojej gminie referat ochrony środowiska uzgadnia wszelkie obiekty budowane w/na gruncie. Nie dostaniesz pozwolenia na żadną budowę a wszelkie zgłoszenia bez ich uzgodnienia są z automatu odwalane. Nawt głupia podmórówka do ogrodzenia. Nie bardzo więc wiem skąd te kategoryczne stwierdzenia Pompiarza " Ne pewno możesz zapomnieć o ochronie środowiska, tzn. nie są wymagane żadne ich pozolenia, czy zgoda. " Pozdrawiam Jest tak jak napisał pompiarz, niby na jakiej podstawie chcesz komus zgłaszać chęć zakopania rurek u siebie na działce ? Na jaką niby budowę chcesz uzyskać pozwolenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-407959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.09.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Dobrzykowice A niby na jakiej podstawie jak zakopujesz w ziemi u siebie rure gazowa, wodna albo kabel to co nie musisz tego zgłaszać. ? U mnie musi byc uzgodnienie. Jak składałem papiery o pozwolenie na budowe to odesłali mnie do referatu ochrony śrordowiska i czekali aż przyniosę papier że nie ma kolizji z urządzeniami melioracyjnymi, drenami, drzewami itp. Jak układałem kabel to dokładnie tak samo - najpierw papier z ochrony środowiska a dopiero potem zgoda. Nie wiem może to tylko u mnie sa jekieś nadgorliwe te urzędniki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-408000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 13.09.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Dobrzykowice A niby na jakiej podstawie jak zakopujesz w ziemi u siebie rure gazowa, wodna albo kabel to co nie musisz tego zgłaszać. ? U mnie musi byc uzgodnienie. Jak składałem papiery o pozwolenie na budowe to odesłali mnie do referatu ochrony śrordowiska i czekali aż przyniosę papier że nie ma kolizji z urządzeniami melioracyjnymi, drenami, drzewami itp. Jak układałem kabel to dokładnie tak samo - najpierw papier z ochrony środowiska a dopiero potem zgoda. Nie wiem może to tylko u mnie sa jekieś nadgorliwe te urzędniki Pozdrawiam Ale to są dwie różne sprawy To o czym mówisz to są przyłącza do istniejących sieci i one rzeczywiście są w pewnym sensie traktowane jak inwestycje budowlane, czyli musisz miec projekt, pozwolenia i na koniec odbiór. Ale jeżeli ja mam ochotę zakopać na swojej działce kilkaset metrów rurki która jest połączona tylko z moją pompą to niby z jakiej racji mam się kogos o pozwolenie pytać ? Nie popadajmy w paranoję bo jeszcze trochę a bedziemy do starostwa ganiać po pozwolenie na instalację do nawadniania trawnika Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-408068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pompiarz ciepła 14.09.2004 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Po pierwsze jak pisał Dobrzykowice nie popadajmy w paranoję. Wydaje mi się, że problemy z Referatem Ochrony Środowiska mogą pojawić się co najwyżej w przypadku gdy budowa zlokalizowana jest na terenie jakiegoś parku krajobrazowego, obszaru chronionego itp. Natomiast poza tym żaden inwestor nie jest zobligowany do podjęcia jakiś działń natury formalnej. Jeżeli mogę tak się wyrazić, "przećwiczyłem" to z jednym z klientów. Otóż w starostwie urzędnik najpierw zrobił oczy gdy usłyszał "pompa ciepła", no bo co to za UFO, a potem zaczął szukać paragrafów i już pomrukiwać o pozwoleniu na budowę. Swoją drogą inwestor niepotrzebnie udał się z tym do starostwa, ale jak to mówią nadgorliwość gorsza.... Trochę mieliśmy wspólnie nerwów, ale skończyło się dobrze, tzn. trzeba było za urzędnika odwalić robotę, czyli przytoczyć mu paragrafy. Więc co mówi prawo budowlane. Art.29 pkt 20 mówi, iż "pozwolenia na budowę nie wymaga budowa przyłączy do budynków: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, CIEPLNYCH i telekomunikacyjnych". Poza tym w rozumieniu prawa budowlanego pompa ciepła nie jest ani "obiektem budowlanym", ani "budynkiem ". Tak więc tutaj rozmowa z urzędnikiem została zakończona i tak jak wspomniałem co najwyżej nalezy uwzględnić kolektor gruntowy w planie zagospodarowania terenu, który jest dołączany do projektu na podstawie, którego wydaje się pozwolenie na budowę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-408577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_s 14.09.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Myślę Pompiarzu, że nie do końca jast tak jak mówisz. Rzeczywiście pompa z kolektorem nie jest budynkiem ale jest obiektem budowlanym poniewaz jest budowlą.Co do pozwolenia na budowę i sprawy twojego klienta, to zmiana planu zagospodarowania działki obejmująca kolektor gruntowy jest niczym innym jak zmianą pozwolenia na budowę w zakresie rozszeżenia go o tenże kolektor.Na uwage zasługuje interpretacja, że kolektor jest przyłączem cieplnym do budynku, bo rzeczywiście nie spotkałem się w prawie budowlanym z określeniem że przyłącze to musi być odcinek instalacji pomiędzy budynkiem a SIECIĄ. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-408626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 14.09.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Pompiarzu podziemna sieć rurociagów od pompy ciepła jest jak najbardziej obiektem budowlanym który przynajmniej wymaga zgłoszenia. Wcale nie jest powiedziane że tylko rury od przyłaczy to obiekty budowlane. Wszelkie rurociągi podziemne są obiektami budowlanymi. Więc niedopełnienie obowiązku zgłoszenia lub uzyskania decyzji o pozwolenie na budowę jest złamaniem prawa ustawy prawo budowlane. Czy do tego namawiasz ludzi . U mnie jak zrobiłem rure pomiędzy ujeciem wody w mojej studni a budynkiem to ledwo mi sie udało to później zalegalizować przez geodetę że to niby istniejący stary rurociąg tylko nie był zinwentaryzowany wcześniej. Nie pisz więc takich rzeczy bo możesz wpędzić ludzi w duże kłopoty. Rozumiem że to nie twoje ryzyko tylko inwestora jak dostanie nakaz przywrócenia do stanu poprzedniego i zapłaci słona grzywnę. Oczywiście nie ma tu żadnej mowy o parkach krajobrazowych tak po prostu jest że jak do urzędu wpływa wniosek o pozwolenie na budowe albo zgłoszenie robót budowlanych to krąży po różnych referatach gdzie każdy musi to uzgodnić. U mnie urzedasy są jeszcze na tyle wygodni że sami nie moga sobie z biurka na biurko papierków nosić tylko piszą - "prosze uzupełnic dokumenty o uzgodnienie referatu ochrony srodowiska np o braku kolizji z urzadzeniami melioracyjnymi oraz zielenią " Być może jeszcze nie wszędzie urzędasy wiedzą i egzekwują ale to tylko kwestia czasu. A robić coś bez zgłoszenia albo pozwolenia to u nas straszne ryzyko jest bo życzliwy sąsiad nie śpi. Moi dosyć dalecy znajomi mają teraz przez taki jak napisałeś brak "gorliwości" duży kłopot aby sprzedac swoją działkę. Cichcem zmienili trase i wprowadzenie do budynku przyłacza elektrycznego. Potencjali nabywcy a szczególnie agencje nieruchomosci skrupulatnie sprawdzają teraz czy wszystko się zgadza z mapką urzędową. Jak coś się nie zgadza to zaraz zaczyna sie robić śmierdzaca sprawa i klienci rezygnują. I znajomi teraz chcąc nie chcąc bedą chyba przerabiać przyłacze po staremu bo tak wychodzi najtaniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-408732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 14.09.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Myślę Pompiarzu, że nie do końca jast tak jak mówisz. Rzeczywiście pompa z kolektorem nie jest budynkiem ale jest obiektem budowlanym poniewaz jest budowlą. Trochę się pogubiłem w Twoim toku rozumowania :jest obiektem budowlanym ponieważ jest budowlą ? - dlaczego uważasz, że jest budowlą ? Co do pozwolenia na budowę i sprawy twojego klienta, to zmiana planu zagospodarowania działki obejmująca kolektor gruntowy jest niczym innym jak zmianą pozwolenia na budowę w zakresie rozszeżenia go o tenże kolektor. Ale pompiarz nie nie mówi o zmianie planu zagospodarowania, on wspomina o tym, że projektant przygotowując plan zagospodarowania powinien uwzględnić to że bedzie na działce dolne źródło a i tak ma to znaczenie przy niewielkich działkach, przy wiekszym areale nie ma to żadnego znaczenia. Na uwage zasługuje interpretacja, że kolektor jest przyłączem cieplnym do budynku, bo rzeczywiście nie spotkałem się w prawie budowlanym z określeniem że przyłącze to musi być odcinek instalacji pomiędzy budynkiem a SIECIĄ. To jest akurat wg mnie bzdura, nigdzie nie jest napisane że przyłącze cieplne dot. dolnego źródła !! Wg mnie ewidentnie chodzi tu o zwykła siec ciepłowniczą i nikt tego nie napisał z myślą o pompie ciepła !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-408764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 14.09.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Pompiarzu podziemna sieć rurociagów od pompy ciepła jest jak najbardziej obiektem budowlanym który przynajmniej wymaga zgłoszenia. Wcale nie jest powiedziane że tylko rury od przyłaczy to obiekty budowlane. Pozdrawiam Rurociągi ? Inwestor, wg twojego toku rozumowania to powinienem zgłosic i otrzymać pozwolenie na drenarz i odprowadzenie deszczówki - to też według twojej definicji są podziemne rurociągi..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-408771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 14.09.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Myślę Inwestorze że nie masz do końca racji. Co innego są przyłącza i nitki doprowadzające do budynku poszczególne media a co innego rozprowadzenie sieci rurek po własnej działce. Jeśli byłoby tak jak mówisz to mielibyśmy problemy z budową systemu zraszania trawników, o którym wspomniał Dobrzykowice, drenażem podmokłych działek czy nawet systemem odprowadzenia deszczówki, instalacją elektryczną rozprowadzoną po działce itp. przykładowo na własnej działce przeprowadziłem 15 metrową rurę między szambem a płotem przy bramie wjazdowej, czy również powinienem to uzgadniać z urzędem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-408786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 14.09.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Pompiarzu podziemna sieć rurociagów od pompy ciepła jest jak najbardziej obiektem budowlanym który przynajmniej wymaga zgłoszenia. Wcale nie jest powiedziane że tylko rury od przyłaczy to obiekty budowlane. Pozdrawiam Rurociągi ? Inwestor, wg twojego toku rozumowania to powinienem zgłosic i otrzymać pozwolenie na drenarz i odprowadzenie deszczówki - to też według twojej definicji są podziemne rurociągi..... A co niby wg ciebie zmaianę naturalnego spływu wód opadowych to każdy może sobie robić jak chce Może poczytaj sobie przepisy. Ale wcześniej przeczytaj uważnie to co napisałem. Nie pisałem że przy zgłoszeniu jest wymagane pozwolenie. Czyżbyś miał jakąś samowolkę na swojej działce że tak sie zaczynasz czepiać Pozdrawiam P.S. Jeśli miałeś wrysowany drenaż na mapce w projekcie który załączyłeś do wniosku o pozwolenie na budowe to dokładnie tak zrobiłes jak napisałem. Jesli tego nie zrobiłeś to byle sasiad może napłakać że mu twoja woda deszczowa spływa i możesz mieć wtedy spore kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-408805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 14.09.2004 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Myślę Inwestorze że nie masz do końca racji. Co innego są przyłącza i nitki doprowadzające do budynku poszczególne media a co innego rozprowadzenie sieci rurek po własnej działce. Jeśli byłoby tak jak mówisz to mielibyśmy problemy z budową systemu zraszania trawników, o którym wspomniał Dobrzykowice, drenażem podmokłych działek czy nawet systemem odprowadzenia deszczówki, instalacją elektryczną rozprowadzoną po działce itp. przykładowo na własnej działce przeprowadziłem 15 metrową rurę między szambem a płotem przy bramie wjazdowej, czy również powinienem to uzgadniać z urzędem ? Kiedyś owszem tak było że każdy mógł robić na swoim co chce i nikomu nic do tego i w wielu urzędach urzędasy jeszcze sie nie przestawiły. Ale to były bardzo dawne czasy. Nie chodzi tu jednak o to czy ja mam racje czy jej nie mam to nie ma najmniejszego znaczenia. Ważne jest to jak jest zgodnie z prawem i jak należy robić aby sobie nie narobić później kłopotów. Nie bardzo też rozumiem Dobrzykowice i KP co szkodzi na wszelki wypadek machnąć na kartce zgłoszenie że będzie się robi tych ileśtamset rurociagu w ogródku nakleić znaczek za 5 zł i oddać pani w urzedzie. Fatyga niewielka a spokojny sen tez jest chyba wazny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-408829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pompiarz ciepła 14.09.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Inwestor napisał: Nie bardzo też rozumiem Dobrzykowice i KP co szkodzi na wszelki wypadek machnąć na kartce zgłoszenie że będzie się robi tych ileśtamset rurociagu w ogródku nakleić znaczek za 5 zł i oddać pani w urzedzie. Fatyga niewielka a spokojny sen tez jest chyba wazny. Masz po części rację Inwestorze bo zgłoszenie niewiele wysiłku (także finansowego) wymaga i tak też skończyło się w przytoczonym przeze mnie przypadku. Ale o pozwoleniu na budowę nie było absolutnie mowy. Jest taka książka na temat pomp ciepła autorstwa dr inż Mariana Rubika "Pompy ciepła - poradnik". Na str 193 w dziale "Aspekty prawne" autor porusza interesujące nas kwestie. Problem w naszym kraju poega na tym, że nie wiadomo dlaczego, ale w wszelkich aktach prawnych, które mogły by jasno precyzować zasady pomija się tematykę pomp ciepła i stąd dyskusje. Autor pisze"W praktyce ustalenie prawnych uwarunkowań budowy oraz eksploatacji urzadzeń wykorzystujących niekonwencjonalne, a w tym odnawialne, źródła energii , jest dość trudne. Nie ma w tym przypadku rozwiązań prawnych odnoszących się bezpośrednio do tej problematyki oraz występuje rozproszenie regulacji prawnych..." Dalej "Nie jest natomiast dostatecznie jasne, czy urządzenia służące do wykorzystania energii geotermalnej za pomocą pomp ciepła są obiektami budowlanymi w rozumieniu Prawa budowlanego". Inwestor napisał" Pompiarzu podziemna sieć rurociagów od pompy ciepła jest jak najbardziej obiektem budowlanym który przynajmniej wymaga zgłoszenia Jak widzisz wcale tak nie jest....., bądź nie musi być Ot, takie mamy prawo Co to znaczy? W urzędzie zinterpretują to tak, a nie inaczej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-408882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 14.09.2004 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 [ A co niby wg ciebie zmaianę naturalnego spływu wód opadowych to każdy może sobie robić jak chce Może poczytaj sobie przepisy. korci mnie aby zrobić sondę wsród forumowiczów i ich zapytać kto z nich pytał sie o pozwolenie lub zgłaszał budowę drenażu lub odprowadzenie deszczówki Ale wcześniej przeczytaj uważnie to co napisałem. Nie pisałem że przy zgłoszeniu jest wymagane pozwolenie. Czyżbyś miał jakąś samowolkę na swojej działce że tak sie zaczynasz czepiać Nie czepiam się choc wg Twoich kryterów to mam na swojej działce co najmniej 3 samowolki, dolne źródło, drenaż i odprowadzenie deszczówki Przeraża mnie jedynie skłonność do komplikownia sobie życia Pozdrawiam P.S. Jeśli miałeś wrysowany drenaż na mapce w projekcie który załączyłeś do wniosku o pozwolenie na budowe to dokładnie tak zrobiłes jak napisałem. Pierwsze słyszę aby drenaż naniesiony był w projekcie ale może miałem lewego projektanta Jesli tego nie zrobiłeś to byle sasiad może napłakać że mu twoja woda deszczowa spływa i możesz mieć wtedy spore kłopoty. odprowadzone mam do rowy tak więc nikogo nie zaleję Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/23063-pompa-ciep%C5%82a-jaka-musi-by%C4%87-dzia%C5%82ka-budowlana-dorad%C5%BAcie/#findComment-408896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts