instron 12.07.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Witam, nie wiem czy się dobrze wstrzeliłem w dział ale mam problem z tym balkonem. Mianowicie co roku w sezonie jesien-zima pojawia mi się wilgoć i grzyb w tym samym rogu, co widac na zaznaczonym miejscu na jednym ze zdjęć - tylko w środku pomieszczenia. Jest to mały ganek ogrzewany, bez wentylacji. Uznałem, że problem tkwi w tym co widac na zdjęciach-popękana elewacja za rynnami co widać na pierwszym zdjęciu. Woda wnikała i przedostawała się do środka. Może też przez nieszczelny okap. Zdjecia wszystkie prócz 1 zrobiłem już po usunięciu starych silikonów i po usunięciu luźnych płatów elewacji. Na cokole poniżej płytek nigdy nie było żadnego wykończenia. Podczas usuwania tych fragmentów wyraźnie czułem wilgoć zalegającą w tej posadzce. Jak to zrobić by było dobrze i zabezpieczyć te miejsca przed wnikaniem wody ? Wyrównać zaprawą, dać siatke na kleju i baranek ? Coś uprzednio zastosować jeszcze ? A na cokół -dysperbit i też siatka z barankiem ? Takie moje pierwsze myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 12.07.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Napewno pod płytkami masz bagno,woda przenika pod blacharkę - to wszystko nadaje się do wymiany i do zrobienia porządnej hydroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.07.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Jednoznacznie remont kapitalny. Skuć posadzkę do betonowej płyty balkonowej.Wyrównać ewentualne nierówności.Wykonać nowe obróbki blacharskie lub reanimować te istniejące poprzez lutowanie na narożnikach.Jeśli obróbki blacharskie są z blachy stalowej to ze względu na ciągłą wilgotność płyty betonowej powinny być one mocowane pomiędzy dwoma warstwami papy termozgrzewalnej, ale można tu zastosować także masę uszczelniającą razem z taśmą.Obróbki montować kołkami dodatkowo na całej powierzchni styku wklejając je masą hydroizolacyjną Mapelastic lub gotową masą Atlas Premium.Całość balkonu pokryć papą termozgrzewalną tak aby brzeg zachodził na blachę okapnika.Wykonać nową posadzkę ze spadkiem.Posadzkę zagruntować oraz pokryć dwukrotnie masą uszczelniającą Mapelastic.Masą pokryć także pionowe brzegi jastrychu.Na balkonie można położyć płytki itp okładzinę.Styk posadzki z blachą uszczelnić Ceresit CS 29 lub Sikaflex 11Dokonać naprawy tynków cienkowarstwowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akairis 25.02.2019 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 (edytowane) Witam, ten temat chyba najbardziej nadaje się na moje pytanie. Jeśli ktoś się orientuje, co jest spaprane przy pracy nad tym balkonem? Generalnie taki sam problem jest ze schodami, które kruszą się podczas chodzenia i drugim balkonem. Z balkonów jak i ze schodów można palcem kruszyć kolejne części betonu. Sprawiają takie wrażenie, że jakbyśmy wzięli młotek, to całe by można było skuć. Docelowo chcę wziąć jakąś niezależną inspekcję, ale teraz przed rozmową z wykonawcą, chciałbym mieć także jakąś wiedzę. Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 25 Lutego 2019 przez Akairis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 09.03.2019 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Słabej klasy beton- strach po tym chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts