Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabłocona ława fundamentowa i brak folii

Nalia

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post na forum i zaraz mam pytanie. Dnia 7.07 zalano mi ławę fundamentową, nie było mnie wtedy na miejscu (wakacje). Pomijając to, że ława została wylana bez szalunków (co mnie dziwi bardzo) to czytałam, że jak ława jest wylana bezpośrednio do wykopu to powinna być folia a ja tu żadnej folii nie widzę. Dodatkowo ostatnio sporo pada i ława jest cała zabłocona z wierzchu a dodatkowo chyba coś się z tych wykopów osunęło. Bardzo mi się to nie podoba, jutro zadzwonię do kierownika i się dopytam o co chodzi, ale chciałam też poznać waszą opinię. Czy to jest poprawnie wykonane?

20170712_170521.jpg

Jak grunt nie jest chłonny, to nie trzeba folii bo dajesz ją po to, żeby z betonu nie została "wyssana" do gruntu woda i żeby miał warunki do wiązania.

Co do błota to zdarza się - trzeba oczyścić przed stawianiem ścian fundamentowych. Nic wielkiego.

Masakra...

większość piszących najpewniej widziała budowe tylko przez płot u szwagra w sąsiednim województwie. Takie są uroki prac ziemnych, czasem coś sie obsypie czasem zaleje woda.

Jeśli ława jest wylana w poziomie to nic strasznego oprócz faktu że najpewniej przepłaciłeś/aś o 30% za ilość betonu. Układając beton w szalunkach trzymasz określone wymiary a lejąc w rowy wykopane koparką to róznie moze być ;)

Przed murowaniem ścian fund przypilnuj żeby wyczyścili powierzchnie i wszystko bedzie w porządku

No spod tego błota ławy nie widać ;) ale to nic strasznego, będzie po prostu więcej roboty przed murowaniem ścian, bo trzeba będzie dobrze oczyścić powierzchnię zanim położysz izolację poziomą (startową) bo papa do błota nie klei się za bardzo ;). Tej pierwszej izolacji może nie być ale lepiej żeby ją położyli. Co do folii to też nie jest konieczna, używa się jej wtedy gdy grunt jest obsypujący lub gdy chłonie mocno wodę, ba jeśli masz bednarkę w ławie to folia nie jest zalecana bo izoluje na styku betonu z gruntem. Tak więc na tą chwilę nie ma co się przejmować, ława i beton mają być w ziemi to jest ich środowisko naturalne i im nie szkodzi.