Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadmurowka przy oknie. Zmniejszenie wnęki okna

MateuszMateusz

Recommended Posts

Witam. Mieszkam w bloku okolo 15cm chce zrobic nadmurowki zeby na wysokosc zmniejszyc wneke okienną i wstawic nowe okna. Chce to zrobic przed termomodernizacja bloku. Zależy mi, aby nadmurowka byla jak najbardziej ciepla, jakich materiałów użyć? Bedzie to robila firma, ktora bedzie wymieniać okna, ale materialy moge sam wybrac. Pustak? cegla? jakies bloczki...? moze jeszcze jakies ocieplenie, izolacje wykonac?

Nie będę prosił o zgodę - wspólnota całkowicie olewa jakiekolwiek sprawy lokatorów... więc nie mam zamiaru nic nikomu zgłaszać, nawet nie zauważą takowych zmian. We wrześniu będzie termomodernizacja i chce okna wymienić przed termomodernizacją bo później nie byłoby to możliwe.

Wysuwać nie będę bo to już by nie przeszło raczej, tzn. to byłaby zbyt duża zmiana.

Mogą się skarżyć. Ich problem. Najpierw niech mi to udowodnią. Sprawę sądową niech mi wytoczą, następnie wyrok, apelacja, drugi wyrok - także 5 lat... do tego czasu to ...

Po drugie trochę ciężko będzie im udowodnić, że zmieniłem wielkość wnęki. Powiem, że jest to dokładnie takie okno jak było wcześniej.

Jakby im się bardzo nie podobało i będą chcieli zmienić wielkość to proszę bardzo mogą działać na ich koszt bo ja na bank nie będę tego zmieniał.

Trzeba być dobrej myśli ;) będzie dobrze... Odezwę się jak już okna będą wstawione i pokaże zdjęcia.

Nadal myślę, jak wykonać nadmurówkę żeby było jak najlepiej i jak najbardziej ciepło. Super byłoby jakbyśmy się właśnie na tym skupili w tym wątku ;)

Edytowane przez MateuszMateusz

Włóż pasek styroduru . Będzie ok. Jan
Coś takiego? https://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/styropian/plyta-z-ekstradowanego-polistyrenu-xps-carbon-eco-50-technonicol,p415619,l394.html jeżeli nie to proszę o link do leroy merlin bo tam będę kupował. Dziękuję. Edytowane przez MateuszMateusz