Baarbara 14.07.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 (edytowane) witam jestem w trakcie budowy kominka otwartego na tarasie, komin będzie przytulony do elewacji i będzie miał ok 4,5 m. czy ktoś z doświadczonych może udzielić mi rady, jaką średnice komina zastosować aby ciąg był prawidłowy? Budowa rusza tuż tuż a ja nie chcę aby robotnicy nie znający się na rzeczy wrzucili mi złą średnice komina a potem zamiast klimatycznych wieczorów będzie walka z dymem. zaznaczę tylko że w projekcie nie mamy ani jednego wymiaru dla tego kominka, projektant widać się nie znał i uznał za bezpieczniejsze nie wpisywać nic... docelowo chcę mieć kominek coś w tym stylu, aczkolwiek oczywiście nie będzie to wierna kopia. Chodzi raczej o wielkość otworu paleniskowego Edytowane 14 Lipca 2017 przez Baarbara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.07.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Komin raczej 200mm. Ze względu na dostęp powietrza i tlenu ograniczony tylko konstrukcją fabryczną dolotu z ciągiem nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baarbara 14.07.2017 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Sąsiedzi mają właśnie kominek z fi 20 , też wysoki i właśnie nie mają ciągu, dymi im na taras... nie wiem jak mają skonstruowany sam kominek, może mają błąd konstrukcujny ale zastanawia mnie to czy przy otwartym kominku na wolnym powietrzu nie jest tak, że dym wybierze sobie ujście przez otwór główny na taras zamiast pakować się w wąski i wysoki przewód kominowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.07.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Ciąg w kominie jest zależny od wielu rzeczy, Jedną z nich jest między innymi ocieplenie komina. Jeśli komin znajduje się wewnątrz domu to nie ma z tym większego problemu natomiast jeśli komin jest na zewnętrznej ścianie budynku to należy zadbać o jego ocieplenie. Inną rzeczą jest wysokość komina i tu 4mb jest niezbędnym minimum. Ogólnie mówiąc kominek na tarasie tak samo jak i w salonie mają swoje wady i zalety. Nawet jeśli kominek nie będzie dymił w widoczny sposób to okopcenia elewacji i elementów bliskich palenisku będą widoczne prędzej czy później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.07.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 Sąsiedzi mają właśnie kominek z fi 20 , też wysoki i właśnie nie mają ciągu, dymi im na taras... nie wiem jak mają skonstruowany sam kominek, może mają błąd konstrukcujny ale zastanawia mnie to czy przy otwartym kominku na wolnym powietrzu nie jest tak, że dym wybierze sobie ujście przez otwór główny na taras zamiast pakować się w wąski i wysoki przewód kominowy Budowanie kominków otwartych nie jest dla amatorów , to wymaga znacznie więcej wiedzy niż podłączenie wkładu do komina... Porada komin fi 200 i 4 metry .... zdecydowanie za mało .... Poszukaj ZDUNA w Twojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts