Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Interesuje się tym projektem i jestem ciekawy czy ktoś z forumowiczów już go budował?

Jedyne co mnie martwi to ze ja bym potrzebował mieć kocioł na pellet a w obecnej formie pomieszczenie gospodarcze jest chyba za małe. Na pompę ciepła niestety mam zbyt mała działkę. 7ar

Jak się zapatrujecie?

pompę ciepła powietrze-woda. Wielkość działki nie ma znaczenia, a budujesz się w najcieplejszym regionie Polski (Szczecin).

Na forum jest temat o klasycznym Z7

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167808-projekt-Z7-pracownia-STUDIO-Z500

Edytowane przez Elfir

piec masz za 10 tyś. A komin - za darmo? A rozwiązanie grzania wody latem (w piecu chcesz palić cały rok?). A miejsce do przechowywania pelletu? A strata miejsca na piec? Przy PC w kotłowni możesz mieć pralnię z suszarnia.

Podłogówka oczywiście. przecież nie kaloryfery!

Edytowane przez Elfir

Kwestia kosztów. Jak do tej pory nie widzę żadnego porównania, które jawnie powie że koszty są podobne. A różnice sięgają z tego co widzę nawet 20k względem paliw stałych, to nie jest mało. Koszt zwróci mi się za minimum 10 lat. Wiem że jest pompa lepsza ale kosztuje.

Proponuję naukę i czytanie forum, skoro dopiero zamierzasz budować to masz na to sporo czasu.

Na razie nie wiesz nawet o co pytać, najwygodniej zadać pytanie a nie użyć opcji " szukaj ". A ile kosztuje ta pompa ? Jaka moc ? Zrobiłaś audyt OZE ? A może kable grzewcze ?

Najlepiej jak przeczytasz jakieś dzienniki budowy, tematy na temat opcji ogrzewania i sama wyciągniesz wnioski.

Na te chwile wiem ze chętnie się dowiem czegoś o warunkach jakie są potrzebne dot pomieszczenia, aby móc mieć kocioł na pellet. W tej chwili to jest dla mnie kluczowe. Plus jakieś pomysły z czego wyegzekwować te dodatkowe metry.

Inne pytanie: czego projekt nie uwzględnia a będę musiał na to wyłożyć mamonę.

Napewno szambo i schody.

Na te chwile wiem ze chętnie się dowiem czegoś o warunkach jakie są potrzebne dot pomieszczenia, aby móc mieć kocioł na pellet. W tej chwili to jest dla mnie kluczowe. Plus jakieś pomysły z czego wyegzekwować te dodatkowe metry.

Inne pytanie: czego projekt nie uwzględnia a będę musiał na to wyłożyć mamonę.

Napewno szambo i schody.

Na początek kupno projektu i jego adaptacja, geodeta i mapka do celów projektowych + wytyczenie budynku, kierownik budowy, prąd jeśli nie masz, tak samo woda.