Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drenaż wokół płyty fund.

wother

Recommended Posts

Witam, chcę a nawet muszę wykonać drenaż wokół płyty fundamentowej. Czy wykonany wg projektu który stworzyłem w paint będzie ok ?

Studzienka rewizyjna w górnym prawym rogu - była by początkiem drenażu , następnie rury ułożone ze spadkiem 1-2% na podsypce ze żwiru doprowadziły by ją do studzienki końcowej - która była by z zamkniętym dnem i od niej rura wgłąb działki rozsączała by zebrana wodę.

Pytania:

1 - Czy 1 studzienka jest potrzebna ?

2 - Czy nie odwrócić systemu aby studzienki byly po przeciwnych stronach ? - w tym przypadku ta 2 znajduje sie przy wyjsciu na taras

3 - Czy na narożnikach budynku można zastosować kolanka 90st czy wystarczy wygiąć rurę ?

4 - Czy kupująć rurę drenarską z oplotem można zrezygnować z żwiru - czy się nie zamuli - mam grunt gliniasty przewarstwiony piaskami

dzieki za pomoc dren.jpg

Przy płycie , bez piwnicy drenaż nie jest potrzebny.

Studzienki rewizyjne mają ułatwiać oczyszczanie ewentualne drenażu powinny być w narożach (przy wielkościach domów, lub co te 20 m w prostej linii).

Każdą rurę z oplotem czy bez układa się w kruszywie i geowłukninie.

Nie trzeba kolanek drenarskuch przy 90 stopniach.

Czyli mam zrobić 4 studzienki czy mogę "skręcić " rurę o 90stopni ?? Chyba przeczyszczę wodą pod ciśnieniem te odcinki pomiędzy dwoma studzienkami w takim układzie ?

Co do drenażu przy płycie to mam w projekcie - ze wykonać należy opaskę drenażową, grunt wysadzinowy.

Czyli mam zrobić 4 studzienki czy mogę "skręcić " rurę o 90stopni ?? Chyba przeczyszczę wodą pod ciśnieniem te odcinki pomiędzy dwoma studzienkami w takim układzie ?

Co do drenażu przy płycie to mam w projekcie - ze wykonać należy opaskę drenażową, grunt wysadzinowy.

Izolację termiczną (styrodur, szkło) poziomą wyciągasz metr poza obrys płyty i tym niwelujesz ewentualne ujemne temperatury. Drenaż tak płytko spowodować może przypadkowe nawodnienie, lepiej zrobić nieprzepuszczalną opaskę w koło domu no i rynny pospinać i odprowadzić.

Jak wyginasz rurę to możesz o te 90 stopni tylko nie przesadzaj z promieniem zagięcia

^^

Czyli co proponujesz koledze basen , bo jak ma grunt wysadzinowy, to raczej jest on mało przepuszcalny lub bardzo mało , gratuluje !!

@wother

przy gruntach gliniastych, pylastych etc - czyli gruntach wysadzinowych czyli nieprzepuszczalnych zdecydowanie zalecane jest zrobienie drenażu.

Twoja płyta została zrobiona najprawdopodbniej na warstwie piasku w glinie, to jest idealny basen do gromadzenia wody, piasek jak jest nawodniony ma mniejsza nośność, tak wiec uytzrymywanie tej warstwy jako nienawodnionej jest zdecydowanie zalecane!!!!

Dobry drenaż to drenaż tzw francuski bez rury , czyli kopiesz ładny rowek z małym spadkiem ( drenaż francuski nie poptrzebuje spadków tak wiec moga być, ale małe spadki lepiej działają na spokój inwestora) - wykładasz to geowłókniną kwalifikowaną, wsypujesz do środka np tłuczeń 31,5-63 lub żwir 16-31,5 lub drobniejszy od biedy i zamykasz to geowłoknnią. Przy takim drenażu studzienka tylko na końcu jako zakończenie drenażu.

Jak go stać na basen to niech robi.

Drenaż nie powinien iść poniżej posadowienia, nie należy zmieniać warunków gruntowo-wodnych poniżej poziomu posadowienia.

Poziom płyty pewnie jest poziomem gruntu, czyli jest mowa o 25 cm.. wystarczy odejście z rynnami od płyty. Grunt wysadzinowy trzeba zabezpieczyć przed zamarzaniem pod płytą a nie odprowadzać (albo i nie) wody z warstwy 10 cm piasku który nie jest wysadzinowy.. woda nawet w drenazu wsiąka w glinę. (Takie jest moje zdanie )

Plyta jest posadowiona na piasku zageszcoznym pod plyta byl zdjęty humus i nawiezione okoli 200ton piasku a w miescach scian nosnych i wykopane ba 1.2m i zasypane piaskiem.

Wykonawca zalecil abym zrobił drenaz 60cm ponizej terenu zlw odległości okolo 50cm od budynku. Po prostu rure drenazowa w obsypce żwirowej ze spadkiem 0.5% do studzienki z ktorej wyprowadzic wodę wzdłuż działki.

Czy to spełni swoja role?

w projekcie mam zapisane WAZNE: wykonać opaske drenarska wokol płyty

^^

Ta płyta jest posadowiona na izolacji (XPS, EPS) ?

Jak masz pogłebiony grunt wokół domu na 1,2 m to na tej głebokości powinien mniej wiecej znależć się drenaż , wyżej w piasku nie ma sensu.

Jak go stać na basen to niech robi.

Drenaż nie powinien iść poniżej posadowienia, nie należy zmieniać warunków gruntowo-wodnych poniżej poziomu posadowienia.

Poziom płyty pewnie jest poziomem gruntu, czyli jest mowa o 25 cm.. wystarczy odejście z rynnami od płyty. Grunt wysadzinowy trzeba zabezpieczyć przed zamarzaniem pod płytą a nie odprowadzać (albo i nie) wody z warstwy 10 cm piasku który nie jest wysadzinowy.. woda nawet w drenazu wsiąka w glinę. (Takie jest moje zdanie )

Sorki nie wiem kto Cie tego uczył, ale każdy piasek silnie nawodniony traci na swojej nośności, dodatkowo jak jest grunt wysadzinowy w postaci pyłów to jest to tragedia jak w takim gruncie będzie stale utrzymywać się woda!!

Własnie dren pozwala na utzrymanie stałych warunków wodnych w obrebie fundamentu, jego brak powoduje ze po opadach na wiosne stan jest wysoki a po lecie stan sie obniza, to jest bradzo nie wskzane dla fundamentu !!

Edytowane przez jacentyy

Nikt nie posadowi na pyłach.

Uczył mnie docent Steckiewicz (nie reklama, Pan w stanie spoczynku i imienia nie ma ).

Podsypki piaskowe nie są wysadzinowe (technologia stosowana od zarania dziejów ).

Przychodzisz na budowę masz poziom zmienny wód gruntowych od zera do minus 1, projektując płytę na takim gruncie ( mówmy o glinie, ostatecznie coś ilastego, co w sumie siebie wyklucza bo przy glinie zwięzłej nigdy poziom wody nie będzie tak wysoko, no"ale gdyby" jak to pisało w "Wehikuł czasu", projektujesz na glinę plastyczna ( nie suchą). Teraz dalej kopiesz jamkę pod płytę (mowa o zebraniu humusu nic więcej (chyba że ktoś nie wie co zrobić i projektuje płytę i ściany fundamentowe a w nich piasek)). Teraz dalej..powinieneś zrobić izolację szkło czy styrodur, który wyciągasz poza obrys płyty o metr. (jeżeli tego nie ma to dupa ale też da się to obejść). I na tym kończysz. Nie układasz drenażu niżej ani wyżej bo jaka wodę chcesz odprowadzić? Opadową? Czy gruntową, której obecność zakładasz robiąc projekt?

Założenie że ktoś stanie z wężem i będzie wlewał wodę pod płytę w takiej ilości że nie zdąży wsiąkać w glinę (wyrównać się do poziomu wody gruntowej) Jest trochę na wyrost.

Drenaż to nie gąbka na wodę, pod drenażem jest ciągle wilgotno a jak w drenie pojawi się woda to nawet mokro i dlatego taki drenaż działa nawadniająco, bo układając go płytko masz szansę złapać w niego wodę opadową a nie gruntową, tylko poco sobie utrudniać życie?

Nikt nie posadowi na pyłach.

Uczył mnie docent Steckiewicz (nie reklama, Pan w stanie spoczynku i imienia nie ma ).

Podsypki piaskowe nie są wysadzinowe (technologia stosowana od zarania dziejów ).

Widzę, że ten docent to Cie za dobrze nie nauczył, sorki ale głupoty pleciesz.

Wpierw poczytaj sobie normę odnośnie kruszyw -> piaski drobne, piaski pylaste są to tzw grunty wątpliwe , czyli moga byc wysadzinowe przy pewnych warunkach, ale nie muszą , dopiero coś od piasków średnich i na pewno piasek gruby nie jest wysadzinowy. Tak więc wszystko zależy jaki dokładnie piasek zastosujesz!

Nikt nie posadowi na pylach ? Oj to żeś naprawde mało widział ....

Przychodzisz na budowę masz poziom zmienny wód gruntowych od zera do minus 1, projektując płytę na takim gruncie ( mówmy o glinie, ostatecznie coś ilastego, co w sumie siebie wyklucza bo przy glinie zwięzłej nigdy poziom wody nie będzie tak wysoko, no"ale gdyby" jak to pisało w "Wehikuł czasu", projektujesz na glinę plastyczna ( nie suchą). Teraz dalej kopiesz jamkę pod płytę (mowa o zebraniu humusu nic więcej (chyba że ktoś nie wie co zrobić i projektuje płytę i ściany fundamentowe a w nich piasek)). Teraz dalej..powinieneś zrobić izolację szkło czy styrodur, który wyciągasz poza obrys płyty o metr. (jeżeli tego nie ma to dupa ale też da się to obejść). I na tym kończysz. Nie układasz drenażu niżej ani wyżej bo jaka wodę chcesz odprowadzić? Opadową? Czy gruntową, której obecność zakładasz robiąc projekt?

Założenie że ktoś stanie z wężem i będzie wlewał wodę pod płytę w takiej ilości że nie zdąży wsiąkać w glinę (wyrównać się do poziomu wody gruntowej) Jest trochę na wyrost.

Drenaż to nie gąbka na wodę, pod drenażem jest ciągle wilgotno a jak w drenie pojawi się woda to nawet mokro i dlatego taki drenaż działa nawadniająco, bo układając go płytko masz szansę złapać w niego wodę opadową a nie gruntową, tylko poco sobie utrudniać życie?

Wyjątkowo głupie pytanie jaką wodę chce odprowadzić -> woda opadowa w sumie staje się wodą gruntową i jak w glinie zrobisz basen pod płytą bez drenażu to ta woda będzie się gromadzić, ile jej tam bedzie to oczywisicie zalezy od przepuszczalności gruntu poniżej. Ale po dużych i częstych opadach na pewno nie jest tam "sucho".

I jeszcze ktoś w tym basenie da szkło piankowe, głupota do potęgi...

A co Ci przeszkadza, że w drenażu jest wilgotno, od tego jest drenaż, żeby wodę zbierał, ważne że pod płyta będzie "sucho"

wother, ja też będę miał płytę fundamentową (ale z piwnicą) i dokładnie taki drenaż planuję jak narysowałeś. Prawdopodobnie w odległości 0,5-1m od budynku i gdzieś na głębokości betonu podkładowego (ponad 2,5m ppt). Spadek 0,3-0,5% powinien wystarczyć. U mnie są pyły gliniaste, więc być może muszę zastosować filtr kokosowy. Ktoś potwierdzi? Nie wiem tylko jaki grunt ma wypełniać całą przestrzeń między rurami a budynkiem w górę aż do samego poziomu terenu.

^^

Tzn gwoli scislosci sama grudka szkla jest nienasiakliwa, ale problemem sa przestrzenie miedzy grudkami ktore wypelnia woda i taka warstwa jako calosc nie wiadomo jaka ma lambde....

Gdyby szklo bylo w plytach i laczone na rowno to inna kwestia ...

Edytowane przez jacentyy