bartlomiej_d 17.07.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Witamy wszystkich serdecznie, jesteśmy w przed dzień kupna działki budowlanej o powierzchni 10 ar (wymiary: 25m szerokości x 42m długości), rzecz jasna kolejnym etapem będzie wybór projektu wymarzonego domu, ogrom wiedzy przyswojonej na forum oraz realny pogląd na nasze finanse wyklarowało konkretne założenia odnośnie domu. Zaczynaliśmy od forumowego klasyka Z7, teraz jesteśmy bliżej Z241 NF40, ale ciągle się wahamy. Czas ucieka, pomyślałem że razem z żoną zapytamy o możliwe alternatywy dla naszego wyboru, wiem wiem dom ma podobać się przede wszystkim nam i to nasz wybór ale liczę na ewentualną korekcje naszych zamiarów kupna Z241 NF40 w związku z waszym doświadczeniem. https://z500.pl/projekt/973/Z241_NF40,wersja-projektu-w-standardzie-nf40.html Poniżej założenia: 1. Dom dla samorobów – możliwie jak najtańszy w budowie, ekonomiczny w utrzymaniu 2. Powierzchnia – 80-100m2 (minimum 3 pokoje, 1 dla rodziców, 2 dla dzieci) 3. Ściany z Ytonga 24cm + 20 cm ocieplenia styropianem grafitowym 4. Dach - wiązary prefabrykowane, kryte blachą na rąbek, bez użytkowego poddasza, nachylenie minimum 28 stopni 5. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła 6. Ogrzewanie powietrzną pompą ciepła, ewentualnie PC z gruntowym wymiennikiem DIY 7. Okna w dobrej klasie które nie zrujnują naszych kieszeni, podoba nam się rozwiązanie z zastosowaniem dużej ilości fixów 8. Rezygnujemy z gazu, przyłączamy jedynie prąd, wodę i kanał 9. W przyszłości rozważamy montaż paneli PV Decydując się na Z241 NF40: 1. Wyrzucamy zadaszenie nad wejściem, obniżamy ściankę kolankową (w projekcie 54cm) otrzymując stodołę 2. Pomniejszamy okno w salonie to po lewej od kuchni 3. Okna Fixy, jedyne otwieralne to przeszklenie w salonie z wyjściem na taras Pozdrawiamy serdecznie, licząc na konstruktywną krytykę naszych pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 zła oszczędność - fixy w sypialniach. Wentylacja mechaniczna nie schłodzi latem tak sypialni jak wietrzenie.Ma sens w przypadku salonu i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiej_d 18.07.2017 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 zła oszczędność - fixy w sypialniach. Wentylacja mechaniczna nie schłodzi latem tak sypialni jak wietrzenie. Ma sens w przypadku salonu i kuchni. W takim razie dokładamy otwieralne okna do sypialni, dobrze rozumiem że od technicznej strony fixy nie przeszkadzają w łazience i pomieszczeniu gospodarczym? Nasuwają Ci się jeszcze jakieś uwagi odnośnie naszego założenia i błędów które chcemy popełnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek6311 18.07.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Kończę dom na bazie Z7 (trochę go powiększyłem). Z241 ma 2 łazienki, co jest dużym plusem. Dodałem dach nad tarasem, kryty blachą i w związku z tym dodałem okna w salonie na szczytowej ścianie (było by za ciemno). Możesz zobaczyć zdjęcia http://forum.muratordom.pl/showthread.php?333966-z7-82m2-budowa-samemu&p=7377111#post7377111Brak ścianki kolankowej powoduje, że jest mała odległość między górną krawędzią okien a podbitką. Ja tak zrobiłem, i teraz bym to chyba zmienił. Jeśli usuniesz daszek nad wejściem, to możesz zrobić małą wnękę przy drzwiach wejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiej_d 18.07.2017 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Kończę dom na bazie Z7 (trochę go powiększyłem). Z241 ma 2 łazienki, co jest dużym plusem. Dodałem dach nad tarasem, kryty blachą i w związku z tym dodałem okna w salonie na szczytowej ścianie (było by za ciemno). Brak ścianki kolankowej powoduje, że jest mała odległość między górną krawędzią okien a podbitką. Ja tak zrobiłem, i teraz bym to chyba zmienił. Jeśli usuniesz daszek nad wejściem, to możesz zrobić małą wnękę przy drzwiach wejściowych. Dzięki za sugestie, w naszym przypadku zadaszenie nad tarasem nie jest priorytetem - taras będziemy mieć od północy, najwyżej kiedyś zastosujemy markizę. Możesz powiedzieć jaki kąt nachylenia dachu masz w domu który wrzuciłeś? u nas MPZP nakazuje minimum 28 stopni, skutecznie wyeliminowało to kilka projektów, likwidacja daszka jest już zaklepana, bierzemy pod uwagę zrobienie wnęki jak w Z7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 jesli masz wjazd od południa, to zmieniłabym chociażby układ pokoi dzieci, by nie było w nich ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scholkaeli 25.07.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 vvvvvvvvvvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Projekty Gotowe MURATOR 11.08.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Projekt domu parterowego z kątem nachylenia powyżej 28 st, prefabrykowaną więźbą to np. M60 - W blasku księżyca - https://projekty.muratordom.pl/projekt_w-blasku-ksiezyca,1096,0%2C0.htm?c=53&c=53&g=0&lpt=4&o=usable_area_sum&t=1&v=1&utm_source=forum-MDOM&utm_medium=link-tekstowy&utm_campaign=forum&utm_content=M106#rzuty To połączenie wygląda sympatycznie i proporcjonalnie. Ewentualnie M72a - https://projekty.muratordom.pl/projekt_zielony-ogrod-wariant-i,2366,0%2C0.htm?c=53&c=53&g=0&lpt=4&o=usable_area_sum&t=1&v=1&utm_source=forum-MDOM&utm_medium=link-tekstowy&utm_campaign=forum&utm_content=M#rzuty. Ten ma prefabrykowany wiązar, ale niestety kąt 20 st. W "Zielonym Ogrodzie I" pomiędzy pokojami są ściany działowe, więc dom jest przyszłościowy. Można powiększyć salon o sypialnię, gdy dzieci się wyprowadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts