Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom - pręt miedziowany, czy rura miedziana?

Recommended Posts

Producenci przy znacznych odległościach między rozdzielnicami zalecają "ponawiać" drugi stopień ochrony a dopiero bezpośrednio przy urządzeniu czułym dawać T3.

To już nie chodzi o obciążalność 5x4 która przy prowadzeniu w ziemi wynosi teoretycznie wg normy 31A (zalezy też jaki kabel) ale o SWZ. Żeby potem się nie okazało że pomiary nie wychodzą.

Kaizen SZYBKIE ładowanie samochodu elektrycznego to są duże moce chyba że za kilka lat będą te stacje ładowania w lepszych technologiach.

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaka dla Ciebie jest znaczna odległość? Wbrew pozorom przydomowe odległości to są krótkie odległości. To nie galeria handlowa, gdzie przewody i kable mają po kilkaset metrów.

No 40 metrów to jest jednak sporo :) W galerii handlowej przewody między rozdzielnicami nie mają po kilkaset metrów bo zazwyczaj masz szachty kablowe, wszystko tak przemyślane żeby było jak najkrócej.

To fakt. Z galerią to był zły przykład. Na 40 metrach owszem, wyindukuje się prąd wyładowczy, cząstkowy o kształcie 8/20 us, ale z tym sobie poradzi T3. Do tego rozdzielnica garażowa czy tam wiatowa do której będą bezpośrednio podłączane urządzenia. Edytowane przez emigrus

Stacja szybkiego ładowania to przekroje rzędu 5*70mm2 Cu i moce rzędu 50kVA. Raczej się nie da tego zrobić jako element instalacji domku jednorodzinnego

No to problem odpada :)

Chyba więc spawarka może być najbardziej prądożernym użądzeniem podłączonym do tego kabla.

A swoją drogą to kabelki którymi podłączane są auta do stacji Innogy są jakieś niepozorne w tej sytuacji. To nie są stacje szybkiego ładowania?

No to problem odpada :)

Chyba więc spawarka może być najbardziej prądożernym użądzeniem podłączonym do tego kabla.

A swoją drogą to kabelki którymi podłączane są auta do stacji Innogy są jakieś niepozorne w tej sytuacji. To nie są stacje szybkiego ładowania?

Pewnie jest różnica pomiędzy przekrojem przewodu do zasilenia stacji szybkiego ładowania a przekrojem przewodu łączącego auto z "dystrybutorem" prądu na tej stacji. Ale mogę się mylić, poczekajmy na wypowiedź elektryków.

To nie są stacje szybkiego ładowania?

Nie wiem co to znaczy szybkie ładowanie. Instalowałem stację ale nie ładowałem samochodu.W DTR stacji, którą stawiałem zalecano przekrój 5x70 Cu przy 50kW.

Innogy ma prędkość ładowania od 3,7 do 22 kW, więc spokojnie nadaje się do garażu przy domku jednorodzinnym.