agamemnon91 20.07.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Jak wybrać projekt żeby potem domek był dla mnie funkcjonalny i jednocześnie nowoczesny. Czy podpowiedzi http://duda.info.pl/nasze-potrzeby.html są wg Was (którzy już mają tę część za sobą) są OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 21.07.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 To musisz sobie sam odpowiedzieć co dla Ciebie jest funkcjonalne, co nie, co się podoba, co PASUJE do Twojej działki (wielkość, zorientowanie wg stron świata, zapisy planu miejscowego). Jeżeli kompletnie się na tym nie znasz to umów się na konsultacje z jakimś architektem, który później będzie robił adaptację gotowego projektu, który sobie wybierzecie - on najlepiej Wam poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.07.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 Najlepiej jak się kupi projekt i go się zostawi bez większych zmian . inaczej szkoda kupować coś - co później tylko makulaturę tworzy.Kolega się teraz grzebie po dokumentacji - a z oryginału nic zostało... tylko zwiększa objętość projektu.Pracy wychodzi tyle, że lepiej narysować rzuty od nowa, aby było widać co i gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 24.07.2017 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 No właśnie mam już upatrzony projekt i nie chciałabym w nim nic zmieniać (http://duda.info.pl/projekt/projekt-domu-dom-na-tinos). Nie znam się za bardzo na tym wszystkim, ale jestem po wstępnej rozmowie z projektantem i rozjaśnił mi trochę sytuację, także jak ktoś szuka w tym temacie projektu itd to polecam tą firmę jak dalsza współpraca będzie się układała, a mam dobre przeczucia, będę informowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.07.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 No właśnie mam już upatrzony projekt i nie chciałabym w nim nic zmieniać (http://duda.info.pl/projekt/projekt-domu-dom-na-tinos). Fajny. Fajnie też pokazuje, jak projektanci z nieznanych powodów i zapewne nie mając świadomości jakie to koszty generuje, ma wady użytkowe czy inne wymyślają dziwne rozwiązania. Tu fajnym przykładem jest komplikacja dachu. Zamiast prostego czterospadowego wykombinowany wielospadowy. To koszty wieźby, gąsiorów itd. Wyjdzie znacząco drożej, niż bez tego wymysłu. Do tego czemu to ma służyć? Kawałek zadaszenia nad wejściem i tarasem to bardzo dobry pomysł i niejeden właśnie taką modyfikację wprowadzał, gdy w projekcie katalogowym nie było go. Jak będzie padał deszcz, to będziesz się zastanawiała, jak sięgnąć do torebki po klucze bez odkładania parasola? Więc podstawowa zmiana, to prostokątny strop i dach kopertowy. Wygląda na wentylację grawitacyjną - też trzeba zmienić. Ten projekt to tylko rzut tak naprawdę, brak elewacji, sensownego opisu. Więc może się mylę, ale nie widzę drzwi tarasowych. To żeby z salonu wyjść trzeba iść przez wiatrołap? Podobnie trochę mała grubość ściany - 30cm. To <15 cm ocieplenia. Jeżeli to przeszklenie narożne w salonie jest na pełną wysokość, to cena może zaskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 24.07.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2017 To jak nie chcesz nic zmieniać to co forumowicze mają napisać ? Nie znam się za bardzo na tym wszystkim, ale jestem po wstępnej rozmowie z projektantem i rozjaśnił mi trochę sytuację, także jak ktoś szuka w tym temacie projektu itd to polecam tą firmę jak dalsza współpraca będzie się układała, a mam dobre przeczucia, będę informowała doskonale - czekamy niecierpliwie na dalsze postępy i namiary na firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 25.07.2017 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Może naprowadzą mnie jednak na jakieś miejsca, w których powinnam pomyśleć o zmianach bo np może być niepraktycznie, albo niefunkcjonalnie? Nastawiam się na odpowiednie koszty, także wiem co mnie czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek6311 25.07.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Pokazany dom ma jedną łazienkę, dla mnie byłby to problem. Powinien być chociaż dodatkowy WC z umywalką. Nie wiem, jak liczną masz rodzinę, ale jeśli wszyscy razem rano będziecie wychodzić/wyjeżdżać, jedna łazienka to za mało. Jeden pokój ma ok 10 m2, to jest klitka. Jeśli to ma być pokój dla dziecka, to ono będzie tam spędzać dużo czasu, zapraszać kolegów, i 10 m2 to za mało. Jeśli chodzi o składowanie różnych rzeczy, to jest tylko kotłownia i ew łazienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 25.07.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Może naprowadzą mnie jednak na jakieś miejsca, w których powinnam pomyśleć o zmianach To napisz coś o sobie - czy rodzina jest 6 czy 2 osobowa,dzieci są w jakim wieku a może ich nie ma. Działka wąska, szeroka, orientacja wg stron świata, ogrzewanie - gaz, groszek/pellet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 26.07.2017 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Na razie rodzina składa się z 2 osób, dzieci brak, ale może rzeczywiście 1 łazienka to mało? Hmm i tutaj dziękuję, że mam teraz rozmyślenia odnośnie łazienki oczywiście najmniejszy pokój będzie pokojem "awaryjnym" w razie nawiedzin rodziców/znajomych. Działka ma 25x30 m, ogrzewanie - groszek. Dodatkowo będzie spory garaż, ale wolnostojący więc miejsce składowanie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 26.07.2017 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Na razie rodzina składa się z 2 osób, dzieci brak, ale może rzeczywiście 1 łazienka to mało? Hmm i tutaj dziękuję, że mam teraz rozmyślenia odnośnie łazienki oczywiście najmniejszy pokój będzie pokojem "awaryjnym" w razie nawiedzin rodziców/znajomych.Działka ma 25x30 m, ogrzewanie - groszek. Dodatkowo będzie spory garaż, ale wolnostojący więc miejsce składowanie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 26.07.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 1 łazienka z WC to zdecydowanie mało, postaraj się dołożyć jeszcze osobne WC. Długa kąpiel blokuje łazienkę, kogoś przyciśnie i robi się nerwowo Groszek w takim mały domu, jeszcze energooszczędnym jest kompletnie bez sensu. Powietrzna pompa ciepła albo kable grzewcze, wtedy ci niepotrzebna taka duża kotłownia - masz miejsce na drugą łazienkę/WC. Resztę kotłowni wykorzystujesz na składzik albo pralnio-suszarnię (weź pod uwagę, że odkurzacza, mopa itp nie będziesz trzymać w garażu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie_zapominajka 22.08.2017 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Można podpowiadać, co naszym zdaniem będzie dobre, ale prawda jest taka, że to ty będziesz tam mieszkać i projekt domu, jak i sam domu musi tobie pasować. Najlepiej odpowiedzieć sobie na pytanie czy rozwiązania dla projektów nam pasują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Projekty Gotowe MURATOR 22.08.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/idealny-projekt-domu-zobacz-jak-go-wybrac,13_1746.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubary 18.09.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Mój dom z układu i wyglądu jest podobny, ale różni się funkcjonalnością. Mam tak jak pisaliście m.in. 2 łazienki. Tylko korzystałem z projektu na zamówienie a anie gotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts