Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowanie pierwszej warstwy na gotowej zaprawie murarskiej

Recommended Posts

Nie wiem jak do betonu, ale przy murowaniu ceramiki wykorzystuje się właśnie gotową zaprawę murarską (zaprawa wyrównująca moderowano). Bardzo dobry produkt, chociaż na pewno dobry fachowiec przygotuje równie dobrą zaprawę z kilku podstawowych składników i jeszcze wyjdzie taniej... :p Niemniej jednak takie zaprawy jak najbardziej istnieją i korzystanie z nich jest sensownym rozwiązaniem Edytowane przez Tomaszs131
Lokowanie produktu.

Jak nie chcesz mieć na budowie kupy piasku, betoniarki i palety cementu to kup gotową zaprawę. Na pierwszą warstwę idzie niewiele zaprawy więc ma to sens jeśli resztę robisz na klej lub piankę. Jeśli cały dom murujesz tradycyjnie czyli na grubą spoinę to gotowa zaprawa nie ma sensu cenowo. Murarze się nie cackają z zaprawą ... chlas pas kielnią i już następny bloczek, trochę na bok, trochę na podłogę trochę na buty, czasem trzeba wypełnić jakąś dziurę, zrobić szlichtę pod wieniec, zalać ubytki. Tak więc zaprawy pójdzie sporo. Wtedy cement, piach, plastyfikator i woda ... mix w betoniarce

• 7 months później...

Podłącze się pod temat.

Mam do wymurowania około 95m2 ściany jako pierwsza warstwa. Materiał to BK (ytong). Ogólnie podłoże dość nierówne więc będą i momenty po około 2/3cm zaprawy.

Dalsze prace będą wykonywane na kleju do BK.

W opisach gotowych zapraw nie ma jako takiego dokładnie podanego zużycia piszą np 45kg/m2 ale przy jakiej spoinie ??

Zastanawiam się czy pod względem ekonomicznym wyjdzie to dużo drożej niż mieszanie w betoniarce, ktoś może murował na gotowcu z wora i ma jakieś odniesienie ?

Czy dla takiej ilości warto bawić się w ściąganie betoniarki, wywrotki piachu, wapna, cementu itd...

Co wy na to ?

• 2 weeks później...
Podłącze się pod temat.

Mam do wymurowania około 95m2 ściany jako pierwsza warstwa. Materiał to BK (ytong). Ogólnie podłoże dość nierówne więc będą i momenty po około 2/3cm zaprawy.

Dalsze prace będą wykonywane na kleju do BK.

W opisach gotowych zapraw nie ma jako takiego dokładnie podanego zużycia piszą np 45kg/m2 ale przy jakiej spoinie ??

Zastanawiam się czy pod względem ekonomicznym wyjdzie to dużo drożej niż mieszanie w betoniarce, ktoś może murował na gotowcu z wora i ma jakieś odniesienie ?

Czy dla takiej ilości warto bawić się w ściąganie betoniarki, wywrotki piachu, wapna, cementu itd...

Co wy na to ?

wydaje mi się ze producenci piszą o 1m2 dla muru z cegły która zazwyczaj ma 12 cm, np tak podaje castorama w opisie produktów.

Tak dla potomności gdyby ktoś szukał kiedyś, to na 100mb ścian 24cm pójdzie nam około 56 worków zaprawy a kładzione było czasem na bogato bo prawie 5cm, ale to rzadko głównie było 2/3cm. Także koszt to coś kolo 370zł (Atlas M5). Dużo mało nie wiem, na pewno wygodniej kiedy robi się po pracy kilka godzin dziennie. Przychodzę wlewam wody, wsypuje mieszam i tyle. Robię ile mi potrzeba po jednym wiaderku.

• 1 year później...
Jak nie chcesz mieć na budowie kupy piasku, betoniarki i palety cementu to kup gotową zaprawę. Na pierwszą warstwę idzie niewiele zaprawy więc ma to sens jeśli resztę robisz na klej lub piankę. Jeśli cały dom murujesz tradycyjnie czyli na grubą spoinę to gotowa zaprawa nie ma sensu cenowo. Murarze się nie cackają z zaprawą ... chlas pas kielnią i już następny bloczek, trochę na bok, trochę na podłogę trochę na buty, czasem trzeba wypełnić jakąś dziurę, zrobić szlichtę pod wieniec, zalać ubytki. Tak więc zaprawy pójdzie sporo. Wtedy cement, piach, plastyfikator i woda ... mix w betoniarce

Czy taka zaprawa wykonana na budowie będzie miała właściwości i wytrzymałość zaprawy gotowej?

gotowiec z wora zawsze wyjdzie 3-5 razy drożej (lub więcej)niż to samo z betoniarki.

Plus to wygoda, przychodzi na palecie, już wymieszane w odpowiednich proporcjach, tylko wody dolać i wymieszać.

czyli tak naprawdę można przyjąć worek na 2 mb ścian, w zależności od spoiny. W maju pewnie ruszę z 1 warstwą i potwierdzę taką informacje.

Jak podaje strona Solbet, zużycie zaprawy murarskiej tradycyjnej 0.5 wynosi ok. 17,4 kg na 1m2, czyli ok. 4kg na 1 mb przy ścianie 24cm, czyli z jednego worka można zrobić ok 6mb. Wymagana jest warstwa ok 8-15mm. Ciekawe zatem, dla jakiej grubości warstwy przyjęli to zużycie? Mając 100 mb ścian, cena za całość zaprawy na pierwszą warstwę wychodzi ok. 150-200zł.

• 3 years później...

odświeżam temat, potrzebuję około 300 litrów zaprawy aby wymurować pierwszą warstwę z betonu komórkowego i zastanawiam co wybrać:

- atlas m5 około 22 worki po 12 zł = 257 zł

- atlas m10 około 22 worki po 16 zł = 350 zł

- kręcić samemu, mam piasek po zasypie potrzebuje około 4 worki cementu (65 zł) wapno dwa worki (80 zł) albo plastyfikator (15 zł) i sito budowlane bo nie mam 150 zł czyli 295 zł wersja z wapnem albo 230 wersja z plastyfikatorem

jak widać różnice w cenie są bardzo małe więc zastanawiam się co będzie najlepsze? Czy gotowa zaprawa M5 wystarczy czy lepiej M10?

tez sie chetnie dowiem czy m5 wystarczy na pierwsza warstwe , z tego co czytalem na google to tak , szczegolnie do betonu komorkowego ktory ma mniejsza wytrzymalosc na sciskanie od tej zaprawy , a nie sa wskazane duze roznice . Ja mam silikaty dlatego sie zastanawiam .

Ja buduje z silikatów i zdecydowałem się na m10. Różnica w cenie była niewielka ( koło 1 zł zaprawa Kreisel ). Dodatkowo stwierdziłem, że skoro klej na który będę murował ma wytrzymałość m10 wiec będę się już tego trzymał.

Ja buduje z silikatów i zdecydowałem się na m10. Różnica w cenie była niewielka ( koło 1 zł zaprawa Kreisel ). Dodatkowo stwierdziłem, że skoro klej na który będę murował ma wytrzymałość m10 wiec będę się już tego trzymał.

ile ci poszlo zaprawy i kleju , albo na ile obliczyles ?