Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom energooszczędny silikat?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Uprzedzając Twoje kolejne pytanie, nie muruje się go w pozycji ze zdjęcia.

no to zrozumiałe

Ale mam inne pytanie czy skoro taki bloczek ma tłumienie hałasu 46db to czy przy całej ścianie nie będzie to mniej? Przecież tam są "zamki", które raczej powodują mniejsza izolację pod każdym względem.

no to zrozumiałe

Ale mam inne pytanie czy skoro taki bloczek ma tłumienie hałasu 46db to czy przy całej ścianie nie będzie to mniej? Przecież tam są "zamki", które raczej powodują mniejsza izolację pod każdym względem.

Te tłumienia przecież podane są dla całej ściany. Jak chcesz lepszą izolację akustyczną, to weź pełne, gładkie bloczki na spoiny pionowe i poziome.

Wymagania względem ochrony akustycznej określa norma PN-B-02151-3:1999. Podana minimalna izolacyjność akustyczna dotyczy ścian wbudowanych, z uwzględnieniem izolacyjności samej przegrody jak i zjawiska bocznego przenoszenia dźwięku.

Norma pewnie dokładniej określa czego dotyczy parametr.

Dziur nie wypełniaj bo są po to by bloczek miał lepsze właściwości jako przegroda cieplna i był lżejszy, drążenia są i muszą być bo tak zostały wyprodukowane. Odstępstwem od tego jest szlichta pod wieniec/belki/strop, wtedy dziury wypełnia się aby beton konstrukcyjny się tam nie lał. Spoin pionowych tam gdzie jest zamek (pióro i wpust) nie łączy się klejem. W niektórych przypadkach nie jest to zalecenie a nakaz. Brak spiny pionowej powoduje że ściana ma luz w pionie i dzięki temu naprężenia ulegają rozkładowi, a ściana sama się "układa" pod ciężarem. Jeśli pokleisz może to być przyczyną pęknięć, rys itd. Na akustykę drążenia jak i p-w mają jakiś wpływ ale nie ma co sobie tym aż tak głęboko głowy psuć. Pełny bloczek AKU świetnie tłumi, ale ma gorsze właściwości cieplne.

dziękuje za wyjaśnienie... ale

Brak spiny pionowej powoduje że ściana ma luz w pionie i dzięki temu naprężenia ulegają rozkładowi, a ściana sama się "układa" pod ciężarem. Jeśli pokleisz może to być przyczyną pęknięć, rys itd

tak na logikę to co w takim razie z bloczkami, które nie maja bocznego zamku i są na cienka spoinę? Tez nie maja luzu gdyż wszystko na sztywno.

Kleić pionowe spoiny możesz , p-w to nie jest cud konstrukcyjny i tylko pogarsza rozkład naprężeń. Tylko że nikt kto sobie ułatwia pracę nie będzie jej utrudniał na siłę (sądzę że jakbyś murarzowi z którym umawiasz się na ścianę p-w kazał nakładać pacą ząbkową klej na p-w to za 5 minut zostałbyś sam na budowie).

W obiektach większych niż domy jeżeli są ściany konstrukcyjne to nigdy nie robi się tego na p-w, System p-w to taki "domek dla lalek" i nadaje się tylko do małych obiektów , bez obciążeń.

Ja mam pierwsze trzy wiersze bloczków z klejem w p-w.

Wykonawca sam to zaproponował, jakoby z uwagi na lepsze zabezpieczenie przed wilgocią.

Trochę mnie to rozbawilo, bo skoro mam na cokole styropian (XPS i EPS Aqua) dwuskladnikową izolację p-wodną i gres, ponizej płytę fundamentową z opaską p-wysadzinową i drenazem, to wilgoci nie ma, ale skoro chciał...

Fakt, ze szybkość murowania była niższa, dopiero od 4. wiersza nabrali tempa

Dzis dostałem ofertę na taka cegłę, droższa od silkatów ale finalnie (robocizna) i tak 500zł taniej od nich.

Pustak MAX-31     P+W-947x300.jpg

U=0,43 waga 19kg dobra akumulacja gdyż gęstosć 1930kg/metr, Słaba akustyka 43db,46db

Tylko od razu producent zaznaczył że róznica na wysokości ok 3mm.

Edytowane przez tinjap

• 4 months później...
To z czego zrobisz konstrukcję jest prawie bez znaczenia. Bardziej istotny jest płaszczyk na zewnątrz...Ale to też tylko teoria, bo trzeba uwzględnić kilka innych czynników....W praktyce, mój dom z silikatu, akumuluje w ścianach bardzo dużo energii, co pozwala wydajnie ogrzewać go systemami które z tą akumulacja współpracują. Ma to duży wpływ na energooszczędność i w miarę komfortowe utrzymanie stałej temperatury pomieszczeń.