Andrzej733 27.12.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 jak nie przez specjalistów to przez swoje "wydaje mi się" więc nie ma różnicy. Jakby jeden materiał był lepsze od innego to budowano by tylko z jednego, a jak nie budują to znaczy że nie ma znaczenia. Znaczenie ma np. kanadyjczyk przy autostradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.12.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Użyłem słowa "prawie" z premedytacją....Ja budowałem dom by w nim mieszkać, a nie doktoryzować się - szczególnie w dziedzinie akustyki Wyszło samo, mam cegielnie pod nosem i bardzo sobie chwale silikaty. Na szczęście wtedy jeszcze nie byłem forumowiczem, bo bym miał strita w głowie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 27.12.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Jest jakaś różnica w cenie w dostępności bloczków z silikatu pomiędzy 24cm a 25cm ? Pytam bo pisałem projektantowi o zmianę porothermu na sili i zostawił szerokośc sili bez zmian (25cm) - z lenistwa czy po prostu jest to bez znaczenia czy silka będzie 24 czy 25cm (zakładając tą samą grubość styro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.12.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 25cm chyba niedostępny, ew. trudno dostępny.Warto skorzystać z bloczków 18cm i dać te 4-5cm ocieplenia więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrecki 27.12.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 25cm chyba niedostępny, ew. trudno dostępny. Warto skorzystać z bloczków 18cm i dać te 4-5cm ocieplenia więcej Są bloczki 24 cm. Różnica 1 cm jest minimalna, co nie znaczy, że projektant nie powinien tego uwzględnić. Kasę za to bierze w końcu i łaski nie robi!! Inna sprawa czy taka zamiana (z Porothermu 25 na Silkę 24) jest korzystna i zasadna. Moim zdaniem nie do końca, chyba że dostaniesz super kosmiczną ofertę na silikaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.12.2017 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Nawet przy porównywalnej lepiej wybrać silikat. A optymalnie 18cm, pełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumien 02.01.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Ja wybudowałem dom z silikatów N24 Grupy Silikaty i w większości jestem zadowolony. Dom ma świetną izolacyjność akustyczną i praktycznie jestem odizolowany od otoczenia. Podczas orkanu w moim mieście, gdzie waliło piorunami wstajemy rano i nie wiemy o co chodzi. Kilka telefonów od znajomych i szok, że niczego nie słyszeliśmy. Akumulacyjność również sprawdza się w ogrzewaniu podłogowym, ponieważ przy aktualnej pogodzie i rekuperatorowi załącza się grzanie raz lub dwa razy w ciągu dnia. Oczywiście są też minusy. Po pierwsze materiał nie wybacza i każdy mostek termiczny będzie widoczny. U mnie szczyty nie są ocieplone i widać jak ucieka ciepło oraz bardzo trudno odciąć się od gruntu. Tam jedynie sprawdza się płyta fundamentowa. Jakbym miał jeszcze raz wybierać to chyba zdecydowałbym się na ceramikę. Izolacja akustyczna bardzo podobna, ale materiał jest cieplejszy i więcej wybacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 02.01.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 amen. nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 10.01.2018 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Z jakiej firmy wybrać silikat 24cm? Przeglądałem w kalkulatorach różne firmy - każdy ma inne lambda (Unisil 0,46 / Silka N24 0,46, Silka E24 0,53 itd), natomiast jak nachodzi na to styro 20cm lambda 0,033 to i tak koniec końców współczynnik przenikania ciepłą wszędzie wychodzi 0,15 (chyba że różnice są 3 miejsca po przecinku - bo tego mi kalkulator nie pokazuje). P.S.Jak się przekłada na ogrzewaniu U=0,15 (silka) vs U=0,14 (porotherm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.01.2018 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Zalezy ile m2 sciany.Jeszcze liczy sie szczelność przegrody, a czyta sie tu dosc czesto, ze przy ceramice porotyzowanej wieje z otworów.w scianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 11.01.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Zalezy ile m2 sciany. wyjdze na oko z 135m2 A z czego polecacie silke brać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 11.01.2018 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Z tego co najblizej, bo koszt transportu potrafi zabic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 22.01.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 A jaki jest orientacyjny koszt silki 24cm w waszych okolicach ?Ma sens dzwonić bezpośrednio na zakład produkcyjny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 11.02.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Ja na 99% też będę budował z silki 24 cm.Budynek będzie na płycie 10 cm pod xps i 12 cm nad eps.Czy w takim przypadku jest sens dawać pierwszą warstwę bloczków z czegoś innego np.bloczki isomur lub ceramika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik111 12.02.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Ja orientowałem się w cenie isomura na pierwszą warstwę, dostałem cenę 44zł brutto za bloczek 24x12x60 plus 170zł za transport jednej palety, w moim przypadku koszt 2 pełnych palet isomura to 5,6tys zł z transportem. Silikat to koszt 15tys z transportem ( 4tys szt n24 i 1tys n12 ) cena za bloczek to 3,2zł z kosztami transportu.Teraz pytanie czy zasadne jest stosowanie isomura...Przy silikacie pewnie tak, natomiast czy jest to inwestycja która się zwróci?? Nie zwróci się, ale w ten sam sposób możemy dyskutować nad zasadnością budowania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.02.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Teraz pytanie czy zasadne jest stosowanie isomura...Przy silikacie pewnie tak, natomiast czy jest to inwestycja która się zwróci?? Nie zwróci się, Jakie masz inne opcje? Co zyskujesz względem każdej z nich? Isomur to IMO dla naiwnych jest. Parametry termiczne gorsze od BK a cena z kosmosu. ale w ten sam sposób możemy dyskutować nad zasadnością budowania domu. Jakie masz inne opcje? Co zyskujesz względem każdej z nich budując dom? Mi najtaniej i najlepiej wychodzi dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 12.02.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 W moim przypadku koszt bloczków isomur to jakieś 3200 zł, biorąc pod uwagę że odpada jeden rząd silki jakieś 500 zł, to jest dodatkowo 2700. Bardziej chodzi mi o to czy przy płycie fundamentowej takie dodatkowe cudo ma sens.Kozik111 kiedy robiłeś wycenę na silkę w tej cenie i gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 12.02.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Ja na 99% też będę budował z silki 24 cm.Budynek będzie na płycie 10 cm pod xps i 12 cm nad eps.Czy w takim przypadku jest sens dawać pierwszą warstwę bloczków z czegoś innego np.bloczki isomur lub ceramika? Isomur - nie. Perlit w pustaku ceramicznym - TAK. Mam tak zrobione ponad 9 lat temu, teraz buduję drugi dom i też tak będzie. Cena silikatów (w ogóle pustaków) poszybowały. Ja płacę 3,28 zł. za Żytkowice (z dostawą i rozładunkiem) - wychodzi ok. 53 zł./m2. Ale żadnej ceramiki poryzowanej nie chcę, choćby miała kosztował 2/3 tej kwoty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 W moim przypadku koszt bloczków isomur to jakieś 3200 zł, biorąc pod uwagę że odpada jeden rząd silki jakieś 500 zł, to jest dodatkowo 2700. Bardziej chodzi mi o to czy przy płycie fundamentowej takie dodatkowe cudo ma sens. Kozik111 kiedy robiłeś wycenę na silkę w tej cenie i gdzie ? Jesli plyta izolowana, to Isomur sensu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik111 12.02.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Jakie masz inne opcje? Co zyskujesz względem każdej z nich? Isomur to IMO dla naiwnych jest. Parametry termiczne gorsze od BK a cena z kosmosu. Jakie masz inne opcje? Co zyskujesz względem każdej z nich budując dom? Mi najtaniej i najlepiej wychodzi dom. Każdy dąży do minimalizowania strat ciepła w domu i niestety poniesione nakłady inwestycyjne nie zwracają się tak szybko jak byśmy chcieli. Gdzieś czytałem artykuł, że nawet ocieplanie ścian styropianem jest nieuzasadnione ekonomicznie bo zwrot inwestycji jest zbyt długi ( chyba niemiecki artykuł z badaniami z tego co pamiętam). Jak bym miał płytę fundamentową to bym nie rozważał isomura, mam ławy więc przy budowaniu z silikatu chce w jakiś sposób ograniczyć mostek do ławy fundamentowej na który większość budujących nie zwraca uwagi ( może i słusznie) . Beton komórkowy za słaby aby użyć go na pierwszą warstwę, poza tym izoluje dobrze jak jest suchy...Mokry już nie bardzo. Ceramika na pierwszą warstwę jest do rozważenia ( sam się jeszcze nad tym zastanawiam) Isomur poza ograniczeniem mostka ma jeszcze jedną właściwość, izoluje od wilgoci w przeciwieństwie do bk i ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts