Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakim etapie zostawić przed zimą

dzawadzk

Recommended Posts

Cześć,

Sytuacja jest taka iż trafiłem na ekipę budowlaną nie wartą mojego zdrowia i się z nią pożegnałem.

To co zostało zrobione:

- zalane ławy

- wymurowane ściany fundamentowe oraz słupy

- wszystko zabezpieczone przeciwwilgociowo

- piasek wsypany do środka i zagęszczony

- fundamenty obłożone XPS'em, folią kubełkową i przysypane

Oczywistą rzeczą jest to że nie znajdę ekipy która zrealizuje cały plan czyli SSO z dachem i blachodachówką,

Jedynie co to znajdę kogoś ogarniętego do dociągnięcia tego do chudziaka.

Pytanie brzmi jednak czy to jest dobry pomysł?

W jakim stanie powinno to zostać na zimę?

Pzdr,

Damian

W jakim stanie powinno to zostać na zimę?

W takim, do jakiego zdążysz zrobić (o ile będą solidne mrozy, bo jak nie to można budować dalej). Znajdź ekipę i z nimi gadaj, kiedy mają czas. Bo te lepsze to i tak w tym roku Ci nie znajdą raczejterminu (może znajdą jakąś lukę między już umówionymi pracami na tyle dużą, że coś w tym czasie zrobią, a na tyle małą, by nie przesunąć następnej roboty czekającej w kolejce).

No własnie stało się tak dokładnie jak napisałeś czyli znalazłem lepszą ekipę która jest w stanie wygospodarować lukę żeby zrobić do wylania chudziaka.

Pytanie tylko czy jak będzie to tak stało gdzie będzie deszcze, śnieg, mróz to czy coś się nie stanie z tym chudziakiem?

Bo jeśli mam go przykrywać to równie dobrze mogę go nie wylewać, zgadza się?

Jak masz papiery ekipe to warto startować teraz. Wiosną nawet jak masz zero możesz miesiąc wcześniej zacząć nawet na suchych działkach, ledwo temp wyjdzie ponad zero możesz murować przeważnie nie da się wtedy kopać i robić fundamentów. Co do mrozów nie powinny niczego uszkodzić chyba że mróz przyjdzie na świerze betony.

No ale jak masz chudziak poniżej bloczka to tam permanentnie będzie woda stała, a zimą śnieg i zamarznięta woda.

To na pewno nie szkodzi?

Więc zupełnie przypadkiem masz szansę ustrzec się przed solidnym mostkiem do gruntu - rób na równo chudziaka z bloczkiem. Inaczej będziesz miał mostek od wylewki do fundamentu i dalej do gruntu pod domem.