5y1w3k 25.07.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 na poczatek sorry za brak pl czcionki- sila wyzsza.a teraz do meritum... pytanie jak w temacie... ktora opcje byscie wybrali?czy ja dobrze rozumiem, ze zurzycie energii do ogrzania tego samego domku bedzie w obu przypadkach dokladnie takie samo?a roznica jest tylko taka, ze wybierajac kable uniemozliwiam jedynie podpiecie sie np. pod pc w przyszlosci?co powinno wyjsc taniej... bufor z grzalka i podlogowka, czy kable + bojler do cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.07.2017 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 na poczatek sorry za brak pl czcionki- sila wyzsza. a teraz do meritum... pytanie jak w temacie... ktora opcje byscie wybrali? czy ja dobrze rozumiem, ze zurzycie energii do ogrzania tego samego domku bedzie w obu przypadkach dokladnie takie samo? a roznica jest tylko taka, ze wybierajac kable uniemozliwiam jedynie podpiecie sie np. pod pc w przyszlosci? Są inne róznice, przy buforze z węzownicą cwu mamy mozliwosc wykorzystania w 100% II taryfy, przy kablach i bojlerze juz nie. Mając bufor bez problemu podłaczymy kolektory termiczne, do bojlera juz nie chyba ze ma dodatkową wezownicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 26.07.2017 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Są inne róznice, przy buforze z węzownicą cwu mamy mozliwosc wykorzystania w 100% II taryfy, przy kablach i bojlerze juz nie. dlaczego przy kablach i bojlerze nie ma szans na wykorzystanie tylko II taryfy? a jakby tak kable i taki maly bufor zalozmy 200-300l tylko do cwu? nie przejdzie? nie przetrzyma taki zbiornik goracej wody przez dzien? np. cos takiego: http://allegro.pl/bojler-lemet-200l-1w-zasobnik-cwu-jedna-wezownica-i6832087982.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.07.2017 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 dlaczego przy kablach i bojlerze nie ma szans na wykorzystanie tylko II taryfy? a jakby tak kable i taki maly bufor zalozmy 200-300l tylko do cwu? nie przejdzie? nie przetrzyma taki zbiornik goracej wody przez dzien? np. cos takiego: http://allegro.pl/bojler-lemet-200l-1w-zasobnik-cwu-jedna-wezownica-i6832087982.html W zasadzie i przy kablach jest mozliwosc 100% II taryfy ale wymaga to grzania akumulacyjnego co wiąze sie z pewnymi wahaniami temperatury wewnetrzej, jezeli chodzi o bojler z linku (bojler nie bufor) to w przypadku kilku kapieli po sobie bedzie koniecznosc załaczenia w I taryfie lub poczekania do czasu zalaczenia II taryfy. Na upartego to wiekszosc zuzycia bytowego tez mozna wykorzystac w II taryfie tylko z komfortem nie ma to nic wspolnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.07.2017 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Taaa...Jak zwykle...Wsadzić bufor za kilka tysięcy plus armatura aby udowadniać że teoretycznie da się zaoszczędzić praktycznie nic...Takie usilne komplikowanie instalacji domowych aby tylko udowodnić że tak też można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.07.2017 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Taaa... Jak zwykle... Wsadzić bufor za kilka tysięcy plus armatura aby udowadniać że teoretycznie da się zaoszczędzić praktycznie nic... Takie usilne komplikowanie instalacji domowych aby tylko udowodnić że tak też można... Był juz tu TB który udowadniał ze tylko on ma rację, ty idziesz taką samą drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.07.2017 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Był juz tu TB który udowadniał ze tylko on ma rację, ty idziesz taką samą drogą. Przy grzaniu prądem bufor nie ma żadnego uzasadnienia, jakikolwiek sens instalacji takiego wynalazku jest przy kotle "śmiechu"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.07.2017 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Przy kablach dawkujesz ciepło precyzyjnie, dokładnie tyle, ile chcesz do każdego pomieszczenia.Przy wodnej podłogówce nie masz tej precyzji (albo kosztuje sporo, a i tak nie jest tak precyzyjne). Z tego wynikają pewne oszczędności.Przy buforze, jakby nie był on zaizolowany, oddaje on ciepło do pomieszczenia w którym stoi. Zazwyczaj jest ono przez to sporo cieplejsze, niż to niezbędne. Wiec przy kablach tu masz kolejne oszczędności. Do tego policz pojemność cieplną domu. Jak nie masz szkieletu to wyjdzie, że bufor to kropelka i niewiele zmienia i więcej zmagazynujesz dodając z pół centymetra wylewki czy 2mm tynku tradycyjnego w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.07.2017 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 (edytowane) Przy kablach dawkujesz ciepło precyzyjnie, dokładnie tyle, ile chcesz do każdego pomieszczenia. Przy wodnej podłogówce nie masz tej precyzji (albo kosztuje sporo, a i tak nie jest tak precyzyjne). Z tego wynikają pewne oszczędności. Przy buforze, jakby nie był on zaizolowany, oddaje on ciepło do pomieszczenia w którym stoi. Zazwyczaj jest ono przez to sporo cieplejsze, niż to niezbędne. Wiec przy kablach tu masz kolejne oszczędności. Do tego policz pojemność cieplną domu. Jak nie masz szkieletu to wyjdzie, że bufor to kropelka i niewiele zmienia i więcej zmagazynujesz dodając z pół centymetra wylewki czy 2mm tynku tradycyjnego w całym domu. Przy wodnej podłogowce równiez mozna uzyskac dokładnosc regulacji temperatury na poziomie 0,1 oC, były tu na forum tego przykłady, co do kosztów to tylko dochodzi koszt siłowników po ok 45 zł/szt na kazdą pętle, regulator moze byc taki sam jak przy kablach. Jezeli chodzi o pojemnosc cieplną i te rzekome oszczednosci to czy uzytkowałes taki bufor z regulacją strefową temperatury, masz doswiadczenia, pomiary, spostrzezenia. Pochwal sie nimi, zawsze to głos praktyka, a nie tylko teoretyka, tak przy okazji podaj pojemnosc cieplną 2 mm tynku tradycyjnego cw chociazby w swoim domu. Edytowane 26 Lipca 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.07.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Przy wodnej podłogowce równiez mozna uzyskac dokładnosc regulacji temperatury na poziomie 0,1 oC, były tu na forum tego przykłady, co do kosztów to tylko dochodzi koszt siłowników po ok 45 zł/szt na kazdą pętle, regulator moze byc taki sam jak przy kablach. Jezeli chodzi o pojemnosc cieplną i te rzekome oszczednosci to czy uzytkowałes taki bufor z regulacją strefową temperatury, masz doswiadczenia, pomiary, spostrzezenia. Pochwal sie nimi, zawsze to głos praktyka, a nie tylko teoretyka, tak przy okazji podaj pojemnosc cieplną 2 mm tynku tradycyjnego cw chociazby w swoim domu. Regulacja z dokładnością 0,1* ... Siłowniki na strefach... Ułańska fantazja... Opisz nam z czego składa się taki system, ile kosztuje i jak to jest wyregulowane aby stabilnie pracowało z taką dokładnością przez cały sezon grzewczy... A ja ci napiszę ile kosztuje,z czego się składa i jak jest wyregulowany system na kablach... Finalnie w obydwu przypadkach nie zauważysz różnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 26.07.2017 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 No dobra Pany,Ale co z CWU? Przy kablach trza dogrzewać w drogiej taryfie, albo kąpać się po nocach? Czy dałoby radę ogarnąć to także 100% w II?Rodzina 2+1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.07.2017 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Regulacja z dokładnością 0,1* ... Siłowniki na strefach... Ułańska fantazja... Opisz nam z czego składa się taki system, ile kosztuje i jak to jest wyregulowane aby stabilnie pracowało z taką dokładnością przez cały sezon grzewczy... A ja ci napiszę ile kosztuje,z czego się składa i jak jest wyregulowany system na kablach... Finalnie w obydwu przypadkach nie zauważysz różnicy... A co tu opisywac, ten sam regulator co przy kablach + siłownik. Nie musisz nic mi pisac o kablach bo znam sie na nich nie gorzej niz ty. Nie bedzie róznicy w zuzyciu na poszczegolnych taryfach? czyzby, obserwacje moich klientów majacych kable i majacych wodną podłogówkę nie potwierdzają tego. Zresztą i tu na forum nie spotkałem sie z opisem w stopce aby ktokolwiek podawał przy kablach zuzycie 100% w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.07.2017 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 No dobra Pany, Ale co z CWU? Przy kablach trza dogrzewać w drogiej taryfie, albo kąpać się po nocach? Czy dałoby radę ogarnąć to także 100% w II? Rodzina 2+1 Ano jest tak ze kazdy kablarz dziwnym trafem zapomina o cwu, a dokladniej o 100% zuzycia na cwu w II taryfie. Przy odpowiednio duzym bojlerze jest mozliwosc zuzycia jezeli nie 100% to 99% w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.07.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Był juz tu TB który udowadniał ze tylko on ma rację, ty idziesz taką samą drogą. Ale zdajesz sobie sprawę, że Ty jesteś nie lepszy? I to postępuje. A co tu opisywac, ten sam regulator co przy kablach + siłownik. Nie musisz nic mi pisac o kablach bo znam sie na nich nie gorzej niz ty. Nie bedzie róznicy w zuzyciu na poszczegolnych taryfach? czyzby, obserwacje moich klientów majacych kable i majacych wodną podłogówkę nie potwierdzają tego. Zresztą i tu na forum nie spotkałem sie z opisem w stopce aby ktokolwiek podawał przy kablach zuzycie 100% w II taryfie. Twoi klienci może potwierdzają Tobie. Ja takich potwierdzeń nie widziałem. Wspominasz ciągle o doświadczeniach i pomiarach. Ale ja nie widziałem ani JEDNEGO Twojego "pomiaru" tutaj. Ano jest tak ze kazdy kablarz dziwnym trafem zapomina o cwu, a dokladniej o 100% zuzycia na cwu w II taryfie. Przy odpowiednio duzym bojlerze jest mozliwosc zuzycia jezeli nie 100% to 99% w II taryfie. Czyli tylko buforowcy są w stanie mieć CWU w 100% w taniej taryfie a kablarze już nie? Są jakieś przepisy, które kablarzom zabraniają montować odpowiednio dużych bojlerów na CWU? Czy wynika to raczej z "pomiarów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 26.07.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 (edytowane) Przy grzaniu przewodami grzewczymi możemy mieć bardzo duży komfort cieplny porównywany z innymi systemami. Jeżeli dom jest wystarczająco masywny, czyli im dalej od szkieletowego, a bliżej do stropu monolitycznego i ścian np. z silikatu, tym temperatura jest stabilniejsza. Przy ciężkiej konstrukcji komfort kapitalny i wahania temperatury pomijalne przy 100% drugiej taryfy. Większy zbiornik z solidnym ociepleniem i mamy 80-100% CWU w drugiej taryfie. Im bliżej jesteśmy domu lekkiego - szkieletowego, tym większa precyzja jest nam potrzebna, żeby uniknąć przegrzewania pomieszczeń. Im bliżej do ciężkiego tym mniej sterowników i automatyki. Można oczywiście zamontować całe mnóstwo, ale jak je wyłączymy, nie zauważymy różnicy. "Porównywalny" nie znaczy ani lepszy a ni gorszy... Edytowane 26 Lipca 2017 przez Instaltechnic rozszerzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.07.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 Ale zdajesz sobie sprawę, że Ty jesteś nie lepszy? I to postępuje. Twoi klienci może potwierdzają Tobie. Ja takich potwierdzeń nie widziałem. Wspominasz ciągle o doświadczeniach i pomiarach. Ale ja nie widziałem ani JEDNEGO Twojego "pomiaru" tutaj. Czyli tylko buforowcy są w stanie mieć CWU w 100% w taniej taryfie a kablarze już nie? Są jakieś przepisy, które kablarzom zabraniają montować odpowiednio dużych bojlerów na CWU? Czy wynika to raczej z "pomiarów"? Jezeli chodzi o moją drogę to najczesciej jest tak ze w danym temacie wypowiadają sie na ogół teoretycy którzy danego rozwiazania nie posidają a jedynie o nim słyszeli lub gdzies widzieli, ale wypowiadają sie na ich temat niczym eksperci. Ja piszę o tym czym sie zajmuję i co obserwuję, słucham tez co tym mówia posiadacze tych rozwiazan. Mam podac na PW tel. do moich klientów którzy potwierdzą zuzycia, mogę poprosic ich o skany faktur (bez danych osobowych) ktore potwierdzą zuzycie w I i II taryfie, dla przykładu jeden z klientów miał zuzycie od 31.12.2016 do 28.02.2017 w I tar - 240 kWh, w II 3520 kWh. i to jest calkowite zuzycie w tym budynku, nie tylko na co i cwu. Na to mam dowód mozesz przesłac na PW maila to wysle ten skan. Potem mozesz to opisac na forum, takze nie krepuj sie i pisz na PW, masz okazję aby udowodnic ze asolt oszukuje. Mozesz byc pewny, te osoby odbiorą telefon i postaraja sie odpowiedziec na pytania. Co do kablarzy to oczywiscie mogą miec odpowiednio duze bojlery tylko tyle ze mało je kto stosuje, po prostu praktyka jest inna, jezeli ma byc tanio inwestycyjnie lub jest mało miejsca to bojler nie moze byc ani drogi ani duzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.07.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 A co tu opisywac, ten sam regulator co przy kablach + siłownik. Nie musisz nic mi pisac o kablach bo znam sie na nich nie gorzej niz ty. Nie bedzie róznicy w zuzyciu na poszczegolnych taryfach? czyzby, obserwacje moich klientów majacych kable i majacych wodną podłogówkę nie potwierdzają tego. Zresztą i tu na forum nie spotkałem sie z opisem w stopce aby ktokolwiek podawał przy kablach zuzycie 100% w II taryfie. No faktycznie jak ktoś w sezonie grzewczym zużyje ze 200kWh drogiego prądu to tylko strzelić sobie w łeb...( Bo jak niby inaczej przeboleć te 50-80zł ...) Rozumiem że pompki obiegowej nie używasz w drogim prądzie ... Tak samo z CWU... Same straty postojowe takiego baniaka są większe niż sporadyczne wjeżdżanie w drogą taryfę bojlerem elektrycznym... Nie ma lepszego rozwiązania niż ogrzewanie kablami a jedyną wadą do której można się przyczepić jest brak możliwości przerobienia na ciepło wszelkiego palnego śmiecia w domowym ognisku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.07.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 asolt, ale po co dziesiątki osób ma dzwonić i zawracać Twoim klientom głowę? Napisz od A-Z, jaka pow. grzana, jakie wyszło OZC, ile koszty CO i CWU, ile w poszczególnych strefach, ile wyszła instalacja, itp i każdy będzie sobie mógł ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.07.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 No faktycznie jak ktoś w sezonie grzewczym zużyje ze 200kWh drogiego prądu to tylko strzelić sobie w łeb...( Bo jak niby inaczej przeboleć te 50-80zł ...) Rozumiem że pompki obiegowej nie używasz w drogim prądzie ... Tak samo z CWU... Same straty postojowe takiego baniaka są większe niż sporadyczne wjeżdżanie w drogą taryfę bojlerem elektrycznym... Nie ma lepszego rozwiązania niż ogrzewanie kablami a jedyną wadą do której można się przyczepić jest brak możliwości przerobienia na ciepło wszelkiego palnego śmiecia w domowym ognisku... Te 200 kWh to na podstawie pomiarów, obliczen czy takiego sobie gdybania? Pompkę obiegową uzywaną w I taryfie energia kosztuje ok 23-25 zł/sezon, mozna to przebolec tym bardziej ze ta energia i tak finalnie zamienia sie na ciepło. To samo dotyczy pomp cyrkulacyjnych cwu, przy zastosowaniu czujników ruchu czas ich pracy to ok 1-1,5 h/doba z tym ze sprawa cyrkulacji nie jest zwiazana z wyborem bojler/bufor w kazdym przypadku moze byc i nie musi. Rozumiem ze bojler nie ma strat postojowych chociaz dla II taryfy musi miec wyzsze temperatury, a bufor ma, ciekawe stwierdzenie szkoda ze bez pokrycia. Co do rozwiazania nalepszego to tylko twoje zdanie, znam wiele osób które po prostu nie chcą miec kabli nie chcą i juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.07.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2017 asolt, ale po co dziesiątki osób ma dzwonić i zawracać Twoim klientom głowę? Napisz od A-Z, jaka pow. grzana, jakie wyszło OZC, ile koszty CO i CWU, ile w poszczególnych strefach, ile wyszła instalacja, itp i każdy będzie sobie mógł ocenić. Jak ja napiszę to bedzie niewiarygodne co niedwuznacznie zasugerowałes, podam kontakty, ty ich nie chcesz, a wszystko albo prawie wszystko bys sie wtedy dowiedział. Czesto słysze od uzytkowników buforów ze mało kto wierzy w zuzycia które oni podają i muszą miec przygotowane faktury dla uwiarygodnienia swoich twierdzen. Co do zgodnosci OZC z zuzyciami to ciezko to dokladnie ocenic z prostego powodu, a mianowicie nie stosuję ciepłomierzy cwu lub w tanszej wersji wodomierza cwu czy tez zwu na dojsciu do wezownicy, ale uwzgledniając normowe zuzycia cwu odniesione do wskazan wodomierza (tez nie zawsze bo podlewanie ogrodka jest czesto nieopomiarowane podlicznikiem) ta zgodnosc jest w zakresie 10-15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts