imrahil 30.07.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 3 stopnie dla 650 litrów to 2 kWh i to tylko w nocy. wg mnie jedyna zaleta bufora to komfort grzania w drogich godzinach energią pozyskaną w taniej taryfie, przynajmniej w przypadku współczesnego budownictwa i ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.07.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 (edytowane) Ale nielicz tych 3 stopni dla 650l bo nie sądzę aby każdy litr w buforze tracił te 3stopnie I jak grzejesz kablami to chyba zbiornik cwu też musisz grzać sprawdzałem ostatnio ile taki firmowy zbiornik traci przez noc i było to prawie 10 stopni. Edytowane 30 Lipca 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sic12345 30.07.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Jako budujący swój pierwszy dom (już się robi) prawdopodobnie wybiorę zestaw "hybrydowy" tj bufor + grzałki + "śmiecuch" + podłogówka. Analizowałem większość dostępnych źródeł ciepła i niestety każde obarczone jest mniejszymi lub większymi wadami. Gaz - w miejscowości gdzie budowany jest dom niestety brak jest gazociągu, więc dla mnie ten system odpada. Pompa ciepła - to był mój pierwszy wybór - byłem przekonany w 99% - dopóki nie policzyłem realnie kosztów instalacji i ewentualnych "oszczędności" z tym związanych - ogólnie wypadło to dość żenująco (zwrot inwestycji w porównaniu do grzania czystym prądem w okolicy 20 lat to jakaś totalna porażka). Dużym plusem jest teoretyczna bezobsługowość. Kable - koszt instalacji systemu (sam bym się tego podjął) jest w zasadzie na poziomie ceny bufora 1000l z wężownicą CWU (bez osprzętu). Sterowalność systemem - rewelacyjna. Koszt eksploatacji - wysoki - ale w pewnym stopniu (całkiem sporym) kompensowany kosztami instalacji. Osobiście dla mnie dużym minusem jest uzależnienie od elektrowni i ceny prądu, oraz brak alternatywy w przypadku znacznych wzrostów cen prądu (coś już kombinują z dodatkowymi daninami). Dodatkowo moim dystrybutorem jest PGE - i mam prąd w "taniej" taryfie nocnej po 0,37zł - wiec różnica z innymi rejonami kraju jest dość znaczna. Bufor z grzałkami to bezopsługowość na poziomie pompy ciepła, choć prawdopodobnie u mnie głównym źródłem ciepła będzie sam kocioł (mam dostęp do dość taniego drewna) a bufor będzie używany jako magazyn + będzie zapewniał dzięki grzałkom możliwość "doładowania" bufora w przypadku gdyby jednak do kotła iść się nie chciało. Minus tego rozwiązania to o wiele wyższy koszt inwestycji niż w przypadku kabli, ale dużo niższy niż pompa ciepła. Za to z mojej perspektywy dużym plusem jest możliwość dowolnego wyboru źródła zasilania bufora - prąd, drewno, węgiel, brykiet - niestety żaden z powyższych systemów tego nie zapewnia. Gdybym miał pewność że ceny prądu w Polsce nie poszybują w ciągu kolejnych lat mocno w górę - wybrał bym kable, niestety ciągła gadanina o koniecznych inwestycjach w energetykę prędzej czy później spowoduje konieczność "poszukania" dodatkowych środków u odbiorców, nie chciał bym wtedy pluć sobie w brodę jak "frankowicze" dlatego moja "hybryda" w moim przekonaniu wygrywa z kablami - ale jeśli ktoś mi jest w stanie to wybić z głowy - śmiało - jeszcze pół roku temu uważałem pompę ciepła za jedyne słuszne rozwiązanie PS. Wg producentów zbiorników które oglądałem strata dobowa jednego zbiornika to 3,8 kWh na dobę a drugiego 2,5kWh (oba 1000L) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.07.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 (edytowane) Czyli rozchodzi się o straty w sezonie letnim to mnie się chyba nie tyczy bo mój bufor 650l grzeje solarami i jak narazie od połowy maja pokrywają mi w 100procentach zapotrzebowanie i jeszcze muszę wypuszczać nadmiar czasami w atmosferę A tak na marginesie u mnie spada o jakieś 3 stopnie przez noc ale nie wiem czy tu nie występuje zjawisko ucieczki ciepła w dół bo termometr tylko na górze a ocieplenie tylko 10cm Styroduru i na dodatek ucieka trochę przez niedocieplone niezasyfonowane rury ale po zainstalowaniu kolektorów olalem te drobne mankamenty. I mam możliwość w przyszłości zainstalować np.pompe ciepła jeśli będą tańsze albo trafi się jakas tania tak jak bylo z kolektorami niby nie planowałem zakładać ale trafiły się nowki hewalex za całe 300zl szt więc walnolem sobie 7 szt porobilem spadki i śmiga na wodzie w systemie drain back bezcisnieniowo. Rozchodzi się o koszt tych strat w skali roku... Asolt czepia się jakiegoś drobnego udziału drogiej taryfy a według niego lekarstwem ma być bufor ciepła... Problem w tym że nie przyjmuje do wiadomości iż taka cysterna w chałupie też trochę traci... Licząc koszt tych strat i koszt napędu pompki obiegowej jesteśmy w tym samym miejscu co ogrzewanie kablami i jakiś szczątkowy udział droższej energii... Tak swoją drogą fajne podejście... Jak energia jest za darmo to straty też nie istnieją.... Edytowane 30 Lipca 2017 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.07.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 (..) Jak masz miejsce na poziomy wymiennik i smykałkę do majsterkowania, to olej bufor i kocioł stałopalny i stawiaj pompę ciepła. Zwłaszcza jak nie masz piwnicy, gdzie to całe tałatajstwo umieścić. Jak nie zdzierżysz tego kosztu teraz, to wystarczy najprostszy kocioł elektryczny i grzanie w taniej taryfie. Oczywiście wszędzie podłogówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sic12345 30.07.2017 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 (edytowane) Jak masz miejsce na poziomy wymiennik i smykałkę do majsterkowania, to olej bufor i kocioł stałopalny i stawiaj pompę ciepła. Zwłaszcza jak nie masz piwnicy, gdzie to całe tałatajstwo umieścić. Jak nie zdzierżysz tego kosztu teraz, to wystarczy najprostszy kocioł elektryczny i grzanie w taniej taryfie. Oczywiście wszędzie podłogówka... Na wymiennik miejsce może bym i znalazł, ale koszt pompy mnie odstrasza (chyba że jakaś unia itp chciała by mi do tego dołożyć 70% ) Z kolei kocioł elektryczny + zbiornik cwu to koszt bardzo bliski cenie bufora z wężownicą CWU + grzałka, a bufor wydaje mi się bardziej wszechstronny. Piwnicy nie mam, ale mam garaż przyklejony do budynku - tam wylądują wszystkie graty niezależnie od tego co to będzie. PS. Podłogówka będzie wszędzie niezależnie od sposobu ogrzewania Edytowane 30 Lipca 2017 przez sic12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.07.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Pompy ciepła ecopol kosztują już w granicach 13kpln + 5k dolne źródło poziome. Możesz też poszukać za 1/3 ceny czegoś wśród używek choć zaraz będziesz pewnie oskarżony o druciarstwo http://allegro.pl/pompa-ciepla-ivt-greenline-do-domu-dla-160-m2-i6903333362.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.07.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Na wymiennik miejsce może bym i znalazł, ale koszt pompy mnie odstrasza (chyba że jakaś unia itp chciała by mi do tego dołożyć 70% ) Z kolei kocioł elektryczny + zbiornik cwu to koszt bardzo bliski cenie bufora z wężownicą CWU + grzałka, a bufor wydaje mi się bardziej wszechstronny. Piwnicy nie mam, ale mam garaż przyklejony do budynku - tam wylądują wszystkie graty niezależnie od tego co to będzie. PS. Podłogówka będzie wszędzie niezależnie od sposobu ogrzewania A o jakich kwotach rozmawiamy...? Skoro jedne odstraszają to znaczy ile...? Koszty bufora z osprzętem to znaczy ile...? W każdym przypadku instalację robisz sam/ zlecasz...? Jak już zastanawiasz się nad śmieciuchem z buforem to może weź także pod uwagę ekogrocha bez bufora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.07.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Pompy ciepła ecopol kosztują już w granicach 13kpln + 5k dolne źródło poziome. Możesz też poszukać za 1/3 ceny czegoś wśród używek choć zaraz będziesz pewnie oskarżony o druciarstwo http://allegro.pl/pompa-ciepla-ivt-greenline-do-domu-dla-160-m2-i6903333362.html Rozumiem że to dolne źródło sam ma sobie wykopać łopatą aby zmieścić się w tej kwocie...? Jak kumaty i manualny to używkę może sobie zakupić... Jest ryzyko, jest zabawa ale wszystko bierze na siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.07.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 A ile wg Ciebie kosztować powinno dolne źródło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.07.2017 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 A ile wg Ciebie kosztować powinno dolne źródło? Może najpierw dowiemy się do jakiej chałupy i na jakim terenie a nie zaczynasz od kosztu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.07.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 To co wyskakujesz z łopatą? Jeśli ma odpowiedni areał to spokojnie zamknie się w tej kwocie z dz do 10kW chłodniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.07.2017 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 To co wyskakujesz z łopatą? Jeśli ma odpowiedni areał to spokojnie zamknie się w tej kwocie z dz do 10kW chłodniczej. Rozumiem że wykonasz mi kilka DZ wraz z gwarancją w tej kwocie...? Mam do zrobienia kilka więc za tyle biorę w ciemno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.07.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Nie ja Tobie, tylko on sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.07.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Nie ja Tobie, tylko on sobie... Jeszcze nie wiesz czy podoła, ile koparkowy weźmie a już cena poszła tak z czapy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.07.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Nie tak z czapy, bo robiłem dla siebie, oraz podpowiadałem znajomemu do pompy 14, jak ma takie źródło wykonać. Żadne nie kosztowało więcej jak 5 koła. z tego co wiem rwxw, również się w podobnej kwocie mieścił. Ja wiem że know how kosztuje, ze komercja i te sprawy, ale to co piszę to nie jest żadne naginanie rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sic12345 30.07.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Pompy ciepła ecopol kosztują już w granicach 13kpln + 5k dolne źródło poziome. Możesz też poszukać za 1/3 ceny czegoś wśród używek choć zaraz będziesz pewnie oskarżony o druciarstwo http://allegro.pl/pompa-ciepla-ivt-greenline-do-domu-dla-160-m2-i6903333362.html W mojej okolicy znalazłem tylko jedną firmę zajmującą się gruntowymi pompami - najtańsza pompa 7kW to koszt 22tyś - żeby było jasne mowa tylko i wyłącznie o pompie - bez żadnego dodatkowego osprzętu, także to nie moja liga. Używki w przypadku pompy ciepła nie wchodzi w grę - brak serwisu, ogólnodostępnych części - to nie dla mnie. A o jakich kwotach rozmawiamy...? Skoro jedne odstraszają to znaczy ile...? Koszty bufora z osprzętem to znaczy ile...? W każdym przypadku instalację robisz sam/ zlecasz...? Jak już zastanawiasz się nad śmieciuchem z buforem to może weź także pod uwagę ekogrocha bez bufora... Jak wyżej - sama pompa powyżej 22tyś. Bufor 1000l z wężownicą o powierzchni 8m2 (4500zł) + grzałka 12kw (200zł x2) + sterowanie (300zł) = 5000 zł Instalacje hydrauliczną robi hydraulik - elektrykę ogarnę sam. Ekogrocha nie biorę pod uwagę w ogóle - brat ma w większym domu (około 140m - mój około 110) i przez większość czasu piec pracuje w podtrzymaniu a był to najmniejszy dostępny piec o mocy maksymalnej 10kW (Ogniwo Eko Plus). Nie jest tak bezobsługowy jak bym sobie wyobrażał. Zmuszenie go do pracy z mocą minimalną (około 3-4kw) to porażka, nie wspominam już o jakości paliwa. Może najpierw dowiemy się do jakiej chałupy i na jakim terenie a nie zaczynasz od kosztu ... Chałupa około 110m2, wschodnia część mazowieckiego, teren piaszczysty z ilastymi przerostami. Zapotrzebowania na ciepło jeszcze nie znam - mam nadzieję że niedługo poznam (liczy się) - ale zakładam że w największe mrozy nie przekroczy 7kw (cieplowlasciwe pokazuje duuuuuzo bardziej optymistyczne wartości) +na cwu pewnie z 1,5-2kW (3 osoby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.07.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 to nie dla mnie. Ok rozumiem. Jak kolega wyżej pisał jest ryzyko jest zabawa. Zwróc uwagę, że starsze on/offy mają wręcz prymitywne sterowanie na stycznikach, standardowe pompki obiegowe, nierdzewne zbiorniki i bardzo wytrzymałe scrolle. Nie jest to żadna kosmiczna technologia. Bufor 1000l z wężownicą o powierzchni 8m2 (4500zł) + grzałka 12kw (200zł x2) + sterowanie (300zł) = 5000 zł + śmieciuch ze 2tysie. Miałem podobnie jak Ty, a teraz bufor u mnie robi praktycznie tylko jako zasobnik CWU. Jak komuś to zlecasz, to przepłacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.07.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Nie tak z czapy, bo robiłem dla siebie, oraz podpowiadałem znajomemu do pompy 14, jak ma takie źródło wykonać. Żadne nie kosztowało więcej jak 5 koła. z tego co wiem rwxw, również się w podobnej kwocie mieścił. Ja wiem że know how kosztuje, ze komercja i te sprawy, ale to co piszę to nie jest żadne naginanie rzeczywistości. Widzisz...to wszystko takie łatwe i prawie darmowe a głupasy nie chcą montować tylko szukają miodu w doopie z jakimiś buforami pędzonymi grzałkami... Ty mu zrobisz DZ za pięć klocków... Ja mu dostarczę nówka sztuka Ecopower C 7 za 15,5 klocka... Chłop dokupi sobie zasobnik CWU... Za 1,5 k ... Jakiś kolega mu to podłączy i będzie git... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sic12345 30.07.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Ok rozumiem. Jak kolega wyżej pisał jest ryzyko jest zabawa. Zwróc uwagę, że starsze on/offy mają wręcz prymitywne sterowanie na stycznikach, standardowe pompki obiegowe, nierdzewne zbiorniki i bardzo wytrzymałe scrolle. Nie jest to żadna kosmiczna technologia. + śmieciuch ze 2tysie. Miałem podobnie jak Ty, a teraz bufor u mnie robi praktycznie tylko jako zasobnik CWU. Jak komuś to zlecasz, to przepłacisz. Pompy niestety sam nie podłącze - ma być to jedyne źródło ogrzewania domu, więc jako taka niezawodność wskazana (lub dostęp do szybkiego, ogarniętego serwisu - a w okolicy takiego nie widzę). Hydraulikę od biedy bym zrobił, ale mimo wszystko wole zapłacić hydraulikowi za podłączenia - wiem że ma w tym większe doświadczenie i będę spokojniejszy (choć za samą podłogówkę wezmę się sam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts