Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bufor z grzalka vs. kable

5y1w3k

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

3 kapiele po sobie i to wszystko w 99% w II taryfie i dla 80l bojlera, pozwolisz ze ciebie zacytuje " Ale pierdololo jak zwykle..."

Ja wiem że to nie pasuje do twoich wyliczeń ale jak zwykle życie pokazuje co innego...

To tak trochę jak z normowym wyliczaniem zużycia energii na CWU i porównania do tego co pokazują liczniki energii zamontowane na bojlerach...;)

Przypuszczam, że koszt robocizny przy obu typach podłogówek bez bufora jest podobny. Przy wodnej, obeszłoby się bez kociołka - wystarczyłby taki sam 80l Jaśkowy bojler z grzałką.

Bojler ma byc zródłem ciepła dla podłogówki?, albo juz troche pózno, albo masz jakies ciekawe rozwiazanie, jezeli tak to mozna o jakis szerszy opis.

Ja wiem że to nie pasuje do twoich wyliczeń ale jak zwykle życie pokazuje co innego...

To tak trochę jak z normowym wyliczaniem zużycia energii na CWU i porównania do tego co pokazują liczniki energii zamontowane na bojlerach...;)

Taa, tylko ty jeden masz bojler 80l (notabene bez strat postojowych, inni nie mają tak dobrze).

Niejaki TB tez udowadniał ze mozna wziac prysznic w 3 min zuzywając 10 l wody, pewnie i mozna, tu panuje calkowita dowolnosc.

Jasiek nie bierz tego do siebie. Po prostu grzałka, w określonych warunkach czasem się przepala. A kabel grzejny to grzałka ;)

A jakie to są te określone warunki...?

Okręcić kabel grzewczy izolacją , włączyć i czekać kiedy się przegrzeje...?

Czy może włączyć go w szpuli transportowej tak bez rozwijania...?

Jak ktoś chce udowodnić że się da przepalić to napewno tego dokona...;)

Edytowane przez jasiek71

Bojler ma byc zródłem ciepła dla podłogówki?, albo juz troche pózno, albo masz jakies ciekawe rozwiazanie, jezeli tak to mozna o jakis szerszy opis.

A co w tym dziwnego...?

Bierzesz pierwszy lepszy Elektromet który ma 5/4 dziurę na grzałkę , wkręcasz w niego grzałkę o mocy np 6 kW i już masz kocioł...

Taa, tylko ty jeden masz bojler 80l (notabene bez strat postojowych, inni nie mają tak dobrze).

Niejaki TB tez udowadniał ze mozna wziac prysznic w 3 min zuzywając 10 l wody, pewnie i mozna, tu panuje calkowita dowolnosc.

Tak ku ścisłości to średnie zmierzone straty postojowe mojego bojlera to 1,1 kWh/ 24 h

Jak rozumiem musi byc jeszcze normalny bojler do cwu?
Nie musi. Kwestia utrzymania odpowiedniej temperatury w bojlerze, oraz zapotrzebowania na ciepło budynku.

Jasiek, hipotetycznie w którymś miejscu jak ograniczymy odbiór ciepła z kabla, (nie wiem, jakaś szafa bez nóżek czy inny shaggy) i z jakiegoś powodu kable bedą grzały (np otwarte okno, czy uszkodzony przekaźnik), może dojść do takiej sytuacji. Hipotetycznie...

Nie musi. Kwestia utrzymania odpowiedniej temperatury w bojlerze, oraz zapotrzebowania na ciepło budynku.

.

Czyli bojler z węzownicą, jak uzyskac cwu i ogrzewanie dla prawie 100% II taryfy w takiej konfiguracji nie wiem. Wiem ze na pewno nie osiągniemy tego przy 100 czy 200 litrowym bojlerze.

Jasiek, hipotetycznie w którymś miejscu jak ograniczymy odbiór ciepła z kabla, (nie wiem, jakaś szafa bez nóżek czy inny shaggy) i z jakiegoś powodu kable bedą grzały (np otwarte okno, czy uszkodzony przekaźnik), może dojść do takiej sytuacji. Hipotetycznie...

No tak nie do końca bo w układzie grzewczym musiała by krążyć woda "do mycia"...;)

Dobrze że moje kable tego nie wiedzą że mógłby się przegrzać a tak spokojnie i w niewiedzy grzeją sobie pod wykładzinami dywanowymi i pod materacem 2/2,2m leżącym na podłodze...

Powiedz mi jak trzeba stłumić odbiór energii z takiego kable aby doprowadzić do krytycznego wzrostu temperatury...?

Na 10 centymetrach długości taki kabel ma 1,7 w mocy ( słownie jeden przecinek siedem...;) )

To tak jak byś przyłożył do ręki LED o takiej mocy i próbował się nim poparzyć...;)

Nie kompiemy się w wannie...

No ... Czasami córka się kąpie...

Kiedys tez miałem bojler 80l i tez go grzalem w II taryfie, tyle ze mi nie wystarczało takie grzanie, teraz po wielu latach juz wiem dlaczego, po prostu kąpałem sie w wannie i w nieopdpowiednich godzinach, zamiast czekac na 22 (wtedy nie było jeszcze g12w) to ja kąpałem sie kiedy mi pasowało.

Wracając do proporcji które podałes to jak masz to opomiarowane, czy masz podliczniki dwutaryfowe?

Edytowane przez asolt

Czyli bojler z węzownicą, jak uzyskac cwu i ogrzewanie dla prawie 100% II taryfy w takiej konfiguracji nie wiem. Wiem ze na pewno nie osiągniemy tego przy 100 czy 200 litrowym bojlerze.

Uważam że się mylisz. mam 2x100l. Baniaki oprócz fabrycznego poliuretanu maja poupychane co się dało wełnę styropian. Przeważnie kolektor to obsługuję. Sterownik grzałki ustawiony na 40*C z histerezą 0,5*C grzanie tylko w taniej. I jest prosta zasada nie ma słońca ciepła woda tylko w taniej i tyle.Do umycia d.. wystarcza. Jak narazi lipiec zamyka się w 19 kwh.

Uważam że się mylisz. mam 2x100l. Baniaki oprócz fabrycznego poliuretanu maja poupychane co się dało wełnę styropian. Przeważnie kolektor to obsługuję. Sterownik grzałki ustawiony na 40*C z histerezą 0,5*C grzanie tylko w taniej. I jest prosta zasada nie ma słońca ciepła woda tylko w taniej i tyle.Do umycia d.. wystarcza. Jak narazi lipiec zamyka się w 19 kwh.

Mówimy o ogrzewaniu domu + cwu wyłacznie w II taryfie za pomocą bojlera z mocną grzałką, jezeli tak faktycznie masz i grzejesz wyłacznie w II taryfie i to wystarcza to wszytko ok, chociaz jak tego dokonałes nie wiem

Podłogówka wodna ma jedną przewagę - możliwość podłączenia kotła na dowolne paliwo.

Tylko jakie miałoby to być paliwo? Jak ktoś decyduje się na prąd, to spodziewa się bardzo małego zużycia = dom dobrze ocieplony, nowoczesny.

Więc nie bierze pod uwagę paliw stałych. Gaz też raczej odpada bo albo nie ma zasięgu, albo drogie przyłącze a eksploatacja też niezbyt tania.

Więc realnie osoby decydujące się na prąd biorą pod uwagę jeszcze tylko PC a rezygnują z nich głównie ze względu na koszt instalacji.

Czy ceny PC PW (o gruntowych nie wspominając) spadną lub cena prądu wzrośnie na tyle, że w energooszczędnym domu będzie się opłacało zamontować? Bardzo wątpię.

Za to ceny klimatyzatorów są już całkiem rozsądne. I sądzę też, że rozwój ogrzewania pójdzie w stronę tanich urządzeń i prostych w montażu.

Podoba mi się pomysł hybrydy typu Mistral MAX-S. IMO do nich należy przyszłość. Tylko cena jeszcze zaporowa.

Więc za XX lat ktoś z kabli zaoszczędzi na eksploatacji wymieniając rekuperator na taki z PC albo zamontuje klimę czy kilka. Pewnie podobne rozwiązanie wybierze osoba z kotłem elektrycznym czy buforem z grzałką, jak zechce zmniejszyć koszty. Więc zaleta wodnej podłogówki jest iluzoryczna, a cena montażu znacząco wyższa.