mac_612 27.07.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 (edytowane) No tak nie do końca bo w układzie grzewczym musiała by krążyć woda "do mycia"... Jak asolt zauważył bywają bojlery wyposażone w wężownice, choć mogą być dwupłaszczowe I w takim wypadku woda CWU oczywiście ma priorytet, bo przeważnie tam znajduje się grzałka. Dlatego ważne są parametry budynku (również podłogówki), oraz utrzymywanie wysokiej temperatury w zbiorniku, aby uzyskać wystarczającą moc wymiennika. Zawsze można wstawić kospelka Dobrze że moje kable tego nie wiedzą że mógłby się przegrzać a tak spokojnie i w niewiedzy grzeją sobie pod wykładzinami dywanowymi i pod materacem 2/2,2m leżącym na podłodze... Powiedz mi jak trzeba stłumić odbiór energii z takiego kable aby doprowadzić do krytycznego wzrostu temperatury...? Na 10 centymetrach długości taki kabel ma 1,7 w mocy ( słownie jeden przecinek siedem... ) To tak jak byś przyłożył do ręki LED o takiej mocy i próbował się nim poparzyć... Nie wiem, nie mam doświadczenia z ogrzewaniem kablami w podłogówce, trzymam kciuki aby Twoje były wietrzne. Wymieniałem takie z innych aplikacji i nie z tego względu, że znudził mi się ich kolor. Z kolei samoregulujące zdarzyło mi się raz tylko wymienić ze względu na uszkodzenie fizyczne. LED też się przepala. Często ze względu na słabe chłodzenie. Kaizen. Mnie kompletna instalacja PCi gruntowa kosztowała okolice 10kpln. Akurat takie miałem możliwości i je wykorzystałem. Zawsze może się trafić jakaś outlet-owa czy inna Jula powietrze-woda i taką można podłączyć do takiej podłogówki. Nawet wspomniane wcześniej ogniwa PV. Prawdopodobnie któryś z jaśkowych wynalazków szybciej da rade zasilić podłogówkę wodną niż elektryczną. Edytowane 27 Lipca 2017 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.07.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 a cena montażu znacząco wyższa. Z ciekawości bo widzę, że się orientujesz ile to jest znacząco? Jaka różnica w koszcie jest pomiędzy podłogówką wodna a elektryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Z ciekawości bo widzę, że się orientujesz ile to jest znacząco? Jaka różnica w koszcie jest pomiędzy podłogówką wodna a elektryczną? Ale co chcesz porównać...? Ile kosztują rurki a ile kable...? Samą rurką w podłodze nic nie nagrzejesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.07.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Ciekaw jestem ile to jest "znacząco"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Z ciekawości bo widzę, że się orientujesz ile to jest znacząco? Jaka różnica w koszcie jest pomiędzy podłogówką wodna a elektryczną? 4,5K za ułożenie rur vs 2K zł za ułożenie kabli w moim domu. Ale ciągnie mnie, żeby kable ułożyć samemu. Do rur bym się nie porywał. Ale jeszcze szukam wykonawcy, co mi sprzeda kable razem z montażem - wtedy 1/3 robocizny zasponsoruje fiskus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Kaizen. Mnie kompletna instalacja PCi gruntowa kosztowała okolice 10kpln No gratulacje. Ja na materiał i robociznę bez kotła taką ofertę dostałem (z rozdzielaczami i wyposażeniem kotłowni - ale bez bufora i kotła) na wodną podłogówkę. I nawet z kotłem elektrycznym trochę słabo wypada na tle kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Ciekaw jestem ile to jest "znacząco"... To że ktoś tobie podarował instalację z PC za 10k nie oznacza że taka jest cena rynkowa... To że ktoś podarował komuś instalację ogrzewania podłogowego za 4k nie oznacza że tyle kosztuje... Zejdźmy na ziemię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.07.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 No i widzicie, podłogówkę wodną liczycie z robocizną, elektryczną bez. Jak się pojawia konkretne pytanie o koszt, to głowa w piasek. Porównanie dotyczy podłogówki wodnej z tanim kociołkiem elektrycznym w porównaniu do kabli. Obie instalacje to nie kosmiczna technologia i łatwo wykonać je samemu. Pompy nikt mi nie podarował. Kupiłem używkę, sprawdziłem, podłączyłem do wykonanego wcześniej dolnego źródła poziomego, a wszystko razem z pierdołami kosztowało okolice dychy. Gdybym miał kable w posadzce to mógłbym sobie podłączyć pompę do ... bojlera. To nie są ceny rynkowe, ale otwarte możliwości które dają rurki w posadzce. W cenie rynkowe bywają też okazje jak choćby Jula,która obniża przynajmniej dwukrotnie koszty w porównaniu do cop1. No ale jak koledzy optują za swoim najlepszym, bo najmojszym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 No i widzicie, podłogówkę wodną liczycie z robocizną, elektryczną bez. Najpierw podałem ceny samej robocizny. W drugim poście robociznę z materiałem. Łatwo policzyć koszt nowych materiałów. A jak te koszty rozkładały się u Ciebe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 No i widzicie, podłogówkę wodną liczycie z robocizną, elektryczną bez. Jak się pojawia konkretne pytanie o koszt, to głowa w piasek. Porównanie dotyczy podłogówki wodnej z tanim kociołkiem elektrycznym w porównaniu do kabli. Obie instalacje to nie kosmiczna technologia i łatwo wykonać je samemu. Pompy nikt mi nie podarował. Kupiłem używkę, sprawdziłem, podłączyłem do wykonanego wcześniej dolnego źródła poziomego, a wszystko razem z pierdołami kosztowało okolice dychy. Gdybym miał kable w posadzce to mógłbym sobie podłączyć pompę do ... bojlera. To nie są ceny rynkowe, ale otwarte możliwości które dają rurki w posadzce. W cenie rynkowe bywają też okazje jak choćby Jula,która obniża przynajmniej dwukrotnie koszty w porównaniu do cop1. No ale jak koledzy optują za swoim najlepszym, bo najmojszym... No jak ktoś lubi taką "druciarnię" na używkach i z byle czego ... A dolne źródło było gratis...? Tak wiem.. było tanio bo z makaronu a wykopane łopatkami przez kilku przedszkolaków... I nie pisz że moje jest najmojsze do nas bo sam wychwalasz swoje jako jedyne słuszne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 27.07.2017 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 zapytam jeszcze raz:1. jak sie maja koszta samego ogrzewania, pomijajac juz koszt instalacji? czy przy kablach i przy buforze z grzalka beda takie same? 2. Czy moze przy boforze beda nizsze bo system sie wolniej wychladza (bufor + wylewka vs. sama wylewka). 3. Czy w okresie grzewczym w przypadku kabli trzeba doliczyc koszt CWU np. z bojelra, a przy buforze koszt CWU jest jakby wkalkulowany w CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.07.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Tak nie wiem ile kosztują kable.Jakaś tajemnica? W moim wypadku koszt podłogówki dla domu 125m:600m BlueFloor okolice 1500plnrozdzielacz 500plnjakieś pierdoły, spinki nie wiem tez z 500? Niech bedzie 1000plnWykonanie własne. To jest podłogówka do której należy dołączyć źródło ciepła np kocioł za 2000pln i bojler niech będzie 1000pln. Ja wtedy zdecydowałem się na coś innego (bo mogłem do takiej podłogówki). I nadal nie ma tych znaczących wad takiej podłogówki, aby twierdzić, że kable to panaceum na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 zapytam jeszcze raz: 1. jak sie maja koszta samego ogrzewania, pomijajac juz koszt instalacji? czy przy kablach i przy buforze z grzalka beda takie same? 2. Czy moze przy boforze beda nizsze bo system sie wolniej wychladza (bufor + wylewka vs. sama wylewka). 3. Czy w okresie grzewczym w przypadku kabli trzeba doliczyc koszt CWU np. z bojelra, a przy buforze koszt CWU jest jakby wkalkulowany w CO? Koszty eksploatacji będą porównywalne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 (edytowane) W moim wypadku koszt podłogówki dla domu 125m: 600m BlueFloor Rozstaw co 20cm? To chyba trochę mało, jak na PC? Co to za rozdzielacz? Ile obwodów? Z rotametrami? Też używka? Ktoś tu chyba dawał do zrozumienia, że to to nie fair podawać same koszty materiałów. Te spinki to palcami wtykałeś? Czy takera dostałeś gratis? Ten kocioł za 2K to jaki konkretnie model? Edytowane 27 Lipca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Rozstaw co 20cm? To chyba trochę mało, jak na PC? Co to za rozdzielacz? Ile obwodów? Z rotametrami? Też używka? Kaizen odpuść.. Każdy będzie chwalił swoje do upadłego.i używał takiej matematyki która wykaże że to on ma " najdłuższego"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.07.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 5y1w3k o kosztach już pisałem i zgadzam sie z tutaj z Jaśkiem.jasiek71 Po co te uszczypliwości. Mam tani system grzewczy, na dodatek bardzo ekonomiczny. I nie mówię, że jest najlepszy bo dla innych będzie dobre co innego. Twierdze natomiast, że podłogówka wodna + kocioł elektryczny jest równie dobra co kable, a jak sam wiesz istnieje ten "koronny argument". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Każdy będzie chwalił swoje do upadłego.i używał takiej matematyki która wykaże że to on ma " najdłuższego"... Mi na takim przekonywaniu właśnie zależy. Jeszcze nie kupiłem kabli, może faktycznie wodna będzie lepsza (choć weryfikacja wszelkich argumentów jak dotąd przeczy temu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.07.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Kaizen jak robiłem podłogówkę to nie myślałem o PCi. Ani o kotle elektrycznym. Materiały nowe, a spinki wciskałem palcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 5y1w3k o kosztach już pisałem i zgadzam sie z tutaj z Jaśkiem. jasiek71 Po co te uszczypliwości. Mam tani system grzewczy, na dodatek bardzo ekonomiczny. I nie mówię, że jest najlepszy bo dla innych będzie dobre co innego. Twierdze natomiast, że podłogówka wodna + kocioł elektryczny jest równie dobra co kable, a jak sam wiesz istnieje ten "koronny argument". Ten koronny argument powoli przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie bo jest coś takiego jak fotowoltaika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Mi na takim przekonywaniu właśnie zależy. Jeszcze nie kupiłem kabli, może faktycznie wodna będzie lepsza (choć weryfikacja wszelkich argumentów jak dotąd przeczy temu). Rób wodną... mac_ ci do tego pompę za dychę dokręci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts