Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bufor z grzalka vs. kable

5y1w3k

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie argumenty udowadniają wyższość kabli nad podłogówką wodną?

cena

sterowalność nie do pobicia

równomierne ogrzewanie posadzki

niezależność każdego obwodu (jakakolwiek część instalacji nie padnie - reszta domu grzeje).

minimalizacja albo i całkowity brak części mechanicznych, co się przekłada na niską awaryjność (praktycznie tylko sterownik może się zepsuć - a to łatwo zdiagnozować i wymienić bez pomocy fachowca - czyli szybko).

Edytowane przez Kaizen

cena

sterowalność nie do pobicia

niezależność każdego obwodu (jakakolwiek część instalacji nie padnie - reszta domu grzeje).

minimalizacja albo i całkowity brak części mechanicznych, co się przekłada na niską awaryjność (praktycznie tylko sterownik może się zepsuć - a to łatwo zdiagnozować i wymienić bez pomocy fachowca - czyli szybko).

W "ciężkim" murowanym domu ze stropem lanym to żaden argument (sterowalność).

Robisz instalacje żeby nie padła. Jeżeli zakładasz że padnie to zimną wodę podciągnij do każdego punktu z wodociągu i ze studni, bo może jedno nie działać, a ciepłą zrób w każdym miejscu niezależną, bo też jak reszta padnie... (przesadna niezależność).

Części mechaniczne masz na wierzchu - nie zalane betonem, więc w czym problem. Z tym podejściem to lepiej pieszo niż autem, czy czymkolwiek innym, bo rower też mechaniczny... (niska awaryjność) ...była za kamienia łupanego.

Generalnie to najlepiej otwór zamiast toalety - bez części mechanicznych i szybko.

Podłogówkę wodną możesz zasilić czym chcesz - nawet PC gruntową 4 x taniej. Każdy robi według uznania i prawie każdy chwali swoje jak by było najlepsze i jedyne. Do każdego przemawiają inne argumenty.

cena - nie wiem jaka, być może niższa. ok +

sterowalność - na identycznym poziomie jeśli chodzi o płyty akumulacyjne. Chyba, że kable pod okładziną podłogi i dom lekki to ok, ale wtedy nici z akumulacji. remis

niezależność każdego obwodu tak samo jak w podłogówce. Znowu remis.

Bezawaryjność. nie słyszałem, żeby komuś się popsuła rurka w podłodze, chyba że ją przewiercił. remis.

Czyli wszystko się rozchodzi o koszty instalacji, choć dalej nie wiemy jak "znacząco" są one niższe.

:rolleyes: oj jasiek...

Do wodnej fotowoltaike też podłączy.

Do kabli pompy nie da rady.

Rozumiem że ta pompa zredukuje mi do zera zużycie energii na cele bytowe w drogim prądzie...

Dla ciebie świętym gralem jest wodna podłogówka z pompą ciepła a dla mnie dobrym i wygodnym rozwiązaniem jest brak kotłowni i ogrzewanie kablami...

Jak zacznie mi doskwierać koszt utrzymania domu to rozbuduje sobie elektrownię na dachu, nawet przy tej wielkości instalacji jaką posiadam w sezonie letnim przestaje istnieć coś takiego jak drogi prąd...

Jak dla mnie to jest właśnie kierunek rozwoju...

Dla mojego sąsiada najlepszym rozwiązaniem jest kocioł na wszystko czy jak kto woli na biomasę bo ma praktycznie nieograniczony dostęp do darmowego opału...

Dla ciebie świętym gralem jest wodna podłogówka z pompą ciepła

Czytaj ze zrozumieniem. Tematem dyskusji jest porównanie kabli do podłogówki z buforem. Uważam że bufor jest zbędny, a sama podłogówka wodna (z kotłem elektrycznym) jest co najmniej tak samo dobra jak kable, a daje większe pole do dywersyfikacji źródła ciepła.

Boli Cie, że sobie tanio zdrutowałem PCi? Bo mnie twój zdrutowany kolektor, czy wentylacja ani trochę.

Edytowane przez mac_612

Czytaj ze zrozumieniem. Tematem dyskusji jest porównanie kabli do podłogówki z buforem. Uważam że bufor jest zbędny, a sama podłogówka wodna jest co najmniej tak samo dobra jak kable, a daje większe pole do dywersyfikacji źródła ciepła.

Boli Cie, że sobie tanio zdrutowałem PCi? Bo mnie twój zdrutowany kolektor, czy wentylacja ani trochę.

Powiedz co ma mnie boleć skoro ja buduję instalację z pompami ciepła tak samo jak montuję bufory, ekogrochy i inne śmieciuchy...

Klient nasz pan...

Ja wolę nie mieć całej tej plątaniny bo mnie to nie jara we własnym domu...

Znacznie większą frajdę sprawia mi grzebanie w garażu przy fotowoltaice ...

W "ciężkim" murowanym domu ze stropem lanym to żaden argument (sterowalność).

Dla mnie to argument, że mogę sobie zaprogramować, że w piątek przestaje mi grzać podłogówka w salonie, bo sobotę mam zwyczaj palić w kominku. Gdybym miał szkieleta, to wystarczyłoby, że wyłączyłbym sobie przed rozpaleniem.

Robisz instalacje żeby nie padła. Jeżeli zakładasz że padnie to zimną wodę podciągnij do każdego punktu z wodociągu i ze studni, bo może jedno nie działać, a ciepłą zrób w każdym miejscu niezależną, bo też jak reszta padnie... (przesadna niezależność).

Jak i woda padnie, to będę nosił wiaderkami. Ciepła nie zaniosę.

Części mechaniczne masz na wierzchu - nie zalane betonem, więc w czym problem.

W tym, że są. Więc to wada w porównaniu z rozwiązaniem które ma tę samą użyteczność, a brak części mechanicznych. Dlatego kablami zamierzam sterować przekaźnikami SSR, a nie tradycyjnymi.

Jeszcze zapomniałem dodać, że przy kablach ciężko coś zepsuć. A przy hydraulice wręcz przeciwnie. Przykład z bloku, w którym byłem w zarządzie to pompa obiegowa do CO. Na pierwszą wiosnę dwa razy się zepsuła. Niby nowa. Deweloper niby zatrudniał fachowców. A w końcu okazało się, że jak się zrobiło ciepło i termostaty zamknęły w mieszkaniach kaloryfery, to pompa nie miała jak pompować, bo nie było by-pasa na taką okoliczność.

Podłogówkę wodną możesz zasilić czym chcesz - nawet PC gruntową 4 x taniej.

Jak dla mnie 40K zł vs 8K zł to 5x drożej. No, ale każdy ma swoją matematykę.

BTW. Fajnie, że chociaż tutaj mi odpowiadasz. Bo telefonów nie chcesz odbierać. Ustosunkujesz się do tego. Wyceny ciągle nie dostałem.

Edytowane przez Kaizen

sterowalność - na identycznym poziomie jeśli chodzi o płyty akumulacyjne.

To powiedz mi na jakim sprzęcie (ile kosztuje) przy podłogówce mogę zaprogramować, że jeden pokój ma być ogrzewany od piątku wieczorem do niedzieli 15:00, a salon ma być nieogrzewany od 15:00 w piątek, do 22:00 w niedzielę.

niezależność każdego obwodu tak samo jak w podłogówce.

j.w.

Bezawaryjność. nie słyszałem, żeby komuś się popsuła rurka w podłodze, chyba że ją przewiercił. remis.

To poczytaj np. FM

Pompy, złączki, zbiorniki też są wieczne?

Koszty eksploatacji będą porównywalne ...:yes:

Nie będą, bo przy kablach praktycznie nikt nie pochwalił sie 100% zuzyciem w II taryfie przy kablach, a przy buforze z grzałkami i odpowiednią automatyką praktycznie wszyscy.

Nie podałes jak zmierzyłes proporcje ogrzewania i cwu w poszczegolnych taryfach, a szczegolnosci ten jeden jedyny procent na cwu w I taryfie. Masz podliczniki dwutaryfowe?

Nie będą, bo przy kablach praktycznie nikt nie pochwalił sie 100% zuzyciem w II taryfie przy kablach, a przy buforze z grzałkami i odpowiednią automatyką praktycznie wszyscy.

Chyba zapomnieli o prądzie zużywanym przez pompy obiegowe. Żeby nie nazwać tego dosadniej.

Kto KONKRETNIE tak się pochwalił?