imrahil 27.07.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 (edytowane) To powiedz mi na jakim sprzęcie (ile kosztuje) przy podłogówce mogę zaprogramować, że jeden pokój ma być ogrzewany od piątku wieczorem do niedzieli 15:00, a salon ma być nieogrzewany od 15:00 w piątek, do 22:00 w niedzielę. a po co takie wygibasy? EDIT: przy bojlerze 140 litrów (3 osoby) bez problemu mieścimy się w taniej taryfie z CWU. z CO bez bufora też (grzaliśmy w tym roku przepływowo, jak kotłem elektrycznym). Edytowane 27 Lipca 2017 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.07.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 przy bojlerze 140 litrów (3 osoby) bez problemu mieścimy się w taniej taryfie z CWU. z CO bez bufora też (grzaliśmy w tym roku przepływowo, jak kotłem elektrycznym). CO bojlerem? Niemożliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.07.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Chyba zapomnieli o prądzie zużywanym przez pompy obiegowe. Żeby nie nazwać tego dosadniej. Kto KONKRETNIE tak się pochwalił? Mam podac na PW telefony do tych którzy mają 100% zuzycia w II taryfie? Zuzycie energii pompy wilo 25/4 w sezonie grzewczym to koszt az 33 zł, ta energia i tak jest zamieniona na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Na dodatek w domu w którym temperatura spada poniżej zera. No, to rozmawiamy o różnych domach. Fanaberie takie jak regulatory pokojowe przy tego typu ogrzewaniu kosztują tyle samo co przy kablach + siłownik po 45pln za obwód. A możesz podać namiary na ten regulator pokojowy, co kosztuje tyle, co przy kablach i pozwala programować czasowo tygodniowo? Biorąc 11 takich sterowników do kabli za 2200zł i kable ok. 10kW za jakieś 5K zł mam materiały na kompletny system grzewczy kablami. Ile mnie by kosztowały materiały na podobny system jedenastoobwodowy (o podobnych możliwościach sterowania) wodnej podłogówki? Jak mi ktoś złoży ofertę na same materiały do kompletnej wodnej podłogówki (ceny z 23% VAT) za podobne pieniądze, to wrócę do rozważań. Ceny które dotąd dostałem nie odbiegają znacząco od netowych i są znacznie większe od materiałów na wodną podłogówkę i bez takich możliwości programowania. Robocizna też jest znacząco droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 a po co takie wygibasy? Pokój grzejemy tylko w weekend, bo syn wraca ze studiów tylko na weekend (no, na pierwszym roku - potem zmieniamy program na grzanie tego pokoju przez jeden weekend w miesiącu). A salonu nie grzejemy w weekend, bo tyle tam czasu spędzamy, jest połączony z kuchnią często grzejącą i zazwyczaj odpalamy kominek, że bardziej boimy się przegrzania, niż chłodu nawet w największe mrozy. Więc nie ma sensu wpuszczać pieniędzy w posadzkę. PS. Syn jeszcze nie poszedł na studia. Sądzę po sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Mam podac na PW telefony do tych którzy mają 100% zuzycia w II taryfie? Zuzycie energii pompy wilo 25/4 w sezonie grzewczym to koszt az 33 zł, ta energia i tak jest zamieniona na ciepło. Tak, jest zamieniona w ciepło. W droższej strefie wiec nie pisz, że 100% prądu w tańszej, skoro pompy pracują w droższej. Skoro się chwalą, to mogą się też pochwalić jakie konkretnie pompy napędzają ich dom? Ale co to za chwalenie, jak tylko pod stołem czy przy piwie? Nikt publicznie się tak nie chwali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.07.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 "Termoregulator PT 712-EI może on być stosowany zarówno w układach ogrzewania podłogowego elektrycznego jak i wodnego oraz w układach innego ogrzewania (...)" siłownik pierwszy z brzegu:http://dobo.pl/product-pol-2495-SILOWNIK-ROZDZIELACZA-PODLOGOWKI-CAPRICORN-NC-230V.htmlJak koniecznie chcesz mieć tę fanaberie. 11x45pln =500plndo tego Cena rurki powiedzmy 11x60(metrów na obwód)x2.5pln = 1650pln + rozdzielacz niech 1000pln. + duperele za kolejny 1000 Bojler niestety dla ciebie musi być w obu instalacjach. Koszty jak widzisz zbliżone, a na pewno nie znacząco wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.07.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Tak, jest zamieniona w ciepło. W droższej strefie wiec nie pisz, że 100% prądu w tańszej, skoro pompy pracują w droższej. Skoro się chwalą, to mogą się też pochwalić jakie konkretnie pompy napędzają ich dom? Ale co to za chwalenie, jak tylko pod stołem czy przy piwie? Nikt publicznie się tak nie chwali? Jakie pompy? przeciez podałem pompa obiegowa wilo 25/4 koszt calkowity energii w sezonie grzewczym to az 33 zł z tego w I taryfie 23 zł, w II taryfie 10 zł. Proporcja zuzycia energii przez pompę w I taryfie do zuzycia energii na ogrzewanie + pompa to ok 0,4%/99,6%. Czy te 0.5 % stanowi az taką duzą wartosc? Jezeli chodzi o chwalenie to akurat ci inwestorzy nie mają konta na fm, dlatego tez mogę podac tel do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 27.07.2017 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 a jako starzy wyjadacze forum znacie tu kogos, kto zaluje, ze poszedl w kable? albo najpierw postawil bufor a pozniej go zmienil na PC? bo z tego, co przynajmniej piszecie tutaj to wszyscy z bufora zadowoleni i nie maja zamiaru rezygnowac z niego. a ze piszecie tez, ze uzytkowanie kreci sie na tym samym poziomie, co kable to moze rzeczywiscie zainwestowac od razu w zrodlo tansze inwestycjnie?mi kable ze sterowaniem wyliczyli na 7k. czyli nie duzo wiecej niz sam bufor bez podlogowki. hmmm... ciezki temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.07.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Ja miałem tylko bufor, teraz mam pompę. Bufor został jako zbiornik CWU oraz odbiornik dla kominka z PW. Gdybym zakładał tylko grzanie prądem NIE instalowałbym bufora. Rozważ samą podłogówkę wodną bez bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Jakie pompy? przeciez podałem pompa obiegowa wilo 25/4 koszt calkowity energii w sezonie grzewczym to az 33 zł Zmierzony? W jakiej podłogówce? z tego w I taryfie 23 zł, w II taryfie A która to u Ciebie I a która II? Bo taryfa to G11, G12, G12w itd. Wypadałoby fachowcowi używać fachowych pojęć. Jezeli chodzi o chwalenie to akurat ci inwestorzy nie mają konta na fm, dlatego tez mogę podac tel do nich. Czyli jedni, konkretni chwalą się 100%, a nie wszyscy. Taka scenka mi się przypomniała, że wódka szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 siłownik pierwszy z brzegu: No, dalej, dalej. Skompletuj całą podłogówkę to porównamy, czy to ja dostałem nierozsądną cenowo ofertę (i to bez automatyki) czy faktycznie wodna podłogówka jest dużo droższa i co do materiałów, i co do robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.07.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 (edytowane) A... Że nie dostępny... https://allegro.pl/listing?string=siłownik%20podłogówki&order=p&bmatch=s0-uni-1-1-0511 Wybierz sobie jakiś ładny. Tam na alledrogo jest nawet kompletny 11 obwodowy rozdzielacz z siłownikami za niecałe 1300. Jak masz trochę wolnego czasu (1-2dni) to spokojnie rozłożysz węże sam i podłączysz do rozdzielacza. Fakt ręce trochę bolą ale satysfakcja z wykonanej roboty samemu jest bezcenna Resztę jak nie masz ochoty/możliwości zostaw hydraulikowi. Edytowane 27 Lipca 2017 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 27.07.2017 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Tak strasznie to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.07.2017 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Zmierzony? W jakiej podłogówce? A która to u Ciebie I a która II? Bo taryfa to G11, G12, G12w itd. Wypadałoby fachowcowi używać fachowych pojęć. Czyli jedni, konkretni chwalą się 100%, a nie wszyscy. Taka scenka mi się przypomniała, że wódka szkodzi. ] Pompa pobiera 22 W, podłogowka do ok 150 m2 przy srednim rozstawie 15 cm, dla taryfy G12w (Tauron) Jezeli wspominam o I taryfie i II taryfie to wiadomo jest ze chodzi G12w a nie o G11 Wszyscy którzy grzeją wyłacznie w II taryfie, a ze ma takich wielu to inna sprawa, praktycznie są oni z terenu działania tauronu z racji najnizszych cen II taryfy. Dlaczego nie chcesz namiarów, czyzbys obawiał sie ze podstawieni, bez obaw, nie byłem nie jestem nie zamierzam byc oszustem, aczkolwiek TB twierdzi ze jestem, a dodatkowo ze jestem bandytą i mordercą, a wszystko to z powodu OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 28.07.2017 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) Ja grzeje kablami. Gdyby nie to , że to był mój pierwszy sezon i zanim ogarnąłem sterowniki to napykałem kWh w 1 taryfie, to jestem pewien , że spokojnie ogrzeje chałupę 100% w taniej taryfie (Od Listopada już nie wchodziłem w 1) Co do CWU - Też już ogarniam 100% w taniej. Mam bojler 300l. 2+2. Zdarzyło mi się ze 3-4 razy, że mi brakło ciepłej wody (bo żona nie przyzwyczajona myła podłogi ciepłą wodą po jakiś większych pracach.) Co do kosztów. Kable ~12kW + 11 sterowników (OCD5) wyszły mnie ok 10000zł z montażem.Mam 130 m2 podłóg. Wodna podłogówka licząc tak jak pisał asolt po ~ 85zł wyszła by mnie ok 11000 + bufor ok 13000-15000. Więc sam system na starcie droższy o ok 15000. Teraz u mnie w gminie szykuje sie program dopłat do PV. Zgłosiłem się, jak dobrze pójdzie to załapie się na 8,4 kWp za ok 17000zł. Więc w cenie wodnej elektrycznej podłogówki będę miał prawie bez-kosztowy system grzewczy. Nawet przez myśl mi nie przejdzie pompa ciepła. Edytowane 28 Lipca 2017 przez ciupaq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 J Co do CWU - Też już ogarniam 100% w taniej. Mam bojler 300l. 2+2. Zdarzyło mi się ze 3-4 razy, że mi brakło ciepłej wody (bo żona nie przyzwyczajona myła podłogi ciepłą wodą po jakiś większych pracach.) Tobie brakło 3-4 razy cwu przy 300 litrowym bojlerze dla 100% II taryfy, a innym wystarcza do tego 80l. Musisz sie bardziej przyłozyc do ustawien tego bojlera. A powaznie to faktycznie te 300l jest wielkoscią umozliwiającą korzystanie z II taryfy bez wiekszych czy prawie zadnych ograniczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 28.07.2017 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 mi kable ze sterowaniem wyliczyli na 7k. czyli nie duzo wiecej niz sam bufor bez podlogowki. hmmm... ciezki temat Zrób podłogówkę wodną z kotłem elektrycznym lub z tym "reaktorem" od Jaśka,zawsze możesz dołożyć bufor. Moim zdaniem jesteśmy w przededniu "rewolucji" energetycznej i nikt nie da Ci gwarancji utrzymania taryfy nocnej (chyba, w co wątpie zostanie to zapisane w ustawie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.07.2017 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Nie będą, bo przy kablach praktycznie nikt nie pochwalił sie 100% zuzyciem w II taryfie przy kablach, a przy buforze z grzałkami i odpowiednią automatyką praktycznie wszyscy. Nie podałes jak zmierzyłes proporcje ogrzewania i cwu w poszczegolnych taryfach, a szczegolnosci ten jeden jedyny procent na cwu w I taryfie. Masz podliczniki dwutaryfowe? A jakie straty postojowe ma taki zbiornik buforowy...? Tak tak wiem... Ten kloc stoi w salonie więc straty są ogrzewaniem salonu a straty na CWU łapiecie z powrotem aby nie ogrzewał tego pomieszczenia w lecie... Jak dla mnie posiadanie takiego baniaka to pomyłka która nie dość że droga to jeszcze trzeba mieć gdzie to wstawić a na koniec jego straty energii są większe niż moje całe zużycie energii na CWU... A wszystko to tylko po to aby udowodnić że ogrzewamy teoretycznie w taniej energii tak jakby zużycie kilkuset kWh z dziennej taryfy w skali roku było jakąś katastrofą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) A jakie straty postojowe ma taki zbiornik buforowy...? Tak tak wiem... Ten kloc stoi w salonie więc straty są ogrzewaniem salonu a straty na CWU łapiecie z powrotem aby nie ogrzewał tego pomieszczenia w lecie... Jak dla mnie posiadanie takiego baniaka to pomyłka która nie dość że droga to jeszcze trzeba mieć gdzie to wstawić a na koniec jego straty energii są większe niż moje całe zużycie energii na CWU... A wszystko to tylko po to aby udowodnić że ogrzewamy teoretycznie w taniej energii tak jakby zużycie kilkuset kWh z dziennej taryfy w skali roku było jakąś katastrofą... Pomieszczenie dla bufora to nie problem, bo tam jest rowniez rekuperator, stacja uzdatniania, filtry, oc, rozdzielacze do podłogówki, rozdzielacze do zwu, gdy nie ma bufora to zasobnik/bojler, często pralka, po prostu pomieszczenie techniczne. W okresie grzewczym strat postojowych de facto nie ma bo ogrzewają one to pomieszczenie, w okresie letnim są one zmniejszone o ok 3 krotnie z powodu grzania tylko połowy bufora i to ze zmniejszoną temperaturą, dodatkowo jest mniejsza róznica temperatur miedzy buforem a tym pomieszczeniem. Dalej nie mogę sie dowiedziec jak dokladnie okresliłes proporcję zuzycia energii na cwu w I i II taryfie nie mając podlicznika dwutaryfowego. Podejrzewam ze ta wartosc jest podana z głowy tak na odczepnego, tak samo jak i proporcje na ogrzewanie. Edytowane 28 Lipca 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts