asolt 28.07.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Zrób podłogówkę wodną z kotłem elektrycznym lub z tym "reaktorem" od Jaśka,zawsze możesz dołożyć bufor. Moim zdaniem jesteśmy w przededniu "rewolucji" energetycznej i nikt nie da Ci gwarancji utrzymania taryfy nocnej (chyba, w co wątpie zostanie to zapisane w ustawie). Mozesz cos wiecej o tej "rewolucji"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 28.07.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Mozesz cos wiecej o tej "rewolucji"? To kilka pytań, na które chyba nikt nie jest wstanie dziś odpowiedzieć: Co z cenami prądu, w przypadku masowości samochodów elektrycznych i chęci ich ładowania w godzinach nocnych? Gdzie rządzący przerzucą łatwo ściągalny i wysoki podatek od paliw płynnych w przypadku spadku na nie popytu? Gdzie w tym wszystkim oze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 To kilka pytań, na które chyba nikt nie jest wstanie dziś odpowiedzieć: Co z cenami prądu, w przypadku masowości samochodów elektrycznych i chęci ich ładowania w godzinach nocnych? Gdzie rządzący przerzucą łatwo ściągalny i wysoki podatek od paliw płynnych w przypadku spadku na nie popytu? Gdzie w tym wszystkim oze? Istotnie na te pytania na razie nie ma odpowiedzi, ale pojawiają sie kolejne Co Niemcy zrobią z bardzo duzymi nadwyzkami energii pochodzacej z wiatraków i fotowoltaiki ?, poki co nie ma mozliwosci jej zmagazynowania ale jest mozliwosc a nawet koniecznosc sprzedazy i to w niskich cenach krajom sasiednim, w tym takze nam. KIedy ta masowsc samochodów elektrycznych nastąpi? w WB zakaz rejestracji pojazdów z silnikami spalinowymi dopiera w 2040 r, u nas raczej wczesniej to nie nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.07.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Moim zdaniem jesteśmy w przededniu "rewolucji" energetycznej i nikt nie da Ci gwarancji utrzymania taryfy nocnej (chyba, w co wątpie zostanie to zapisane w ustawie). Możesz mieć rację, co do rewolucji Ale szybciej w drugą stronę. A jak nie będzie tańszej taryfy, to jakie zalety zyska bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Możesz mieć rację, co do rewolucji Ale szybciej w drugą stronę. A jak nie będzie tańszej taryfy, to jakie zalety zyska bufor? Przy G11 bufor jest zbedny, to przeciez oczywiste, nie jest oczywistym likwidacja taryf g12xx, one przyczyniają sie zmiejszenia dysproporcji między uzyciem dziennym a nocnym. Generatora ot tak sobie nie mozna odłaczyc na kilka godzin, on pracuje ciągle poza awariami lub planowanymi przegladami. Poki co nie mamy mozliwosci gromadzenia nadwyzek energii i dlatego tez ewentualna likwidacja taryf g12xx nie wchodzi w rachubę ani teraz ani przez nastepne 15-20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.07.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Pomieszczenie dla bufora to nie problem, bo tam jest rowniez rekuperator, stacja uzdatniania, filtry, oc, rozdzielacze do podłogówki, rozdzielacze do zwu, gdy nie ma bufora to zasobnik/bojler, często pralka, po prostu pomieszczenie techniczne. W okresie grzewczym strat postojowych de facto nie ma bo ogrzewają one to pomieszczenie, w okresie letnim są one zmniejszone o ok 3 krotnie z powodu grzania tylko połowy bufora i to ze zmniejszoną temperaturą, dodatkowo jest mniejsza róznica temperatur miedzy buforem a tym pomieszczeniem. Dalej nie mogę sie dowiedziec jak dokladnie okresliłes proporcję zuzycia energii na cwu w I i II taryfie nie mając podlicznika dwutaryfowego. Podejrzewam ze ta wartosc jest podana z głowy tak na odczepnego, tak samo jak i proporcje na ogrzewanie. Mnie nie obchodzi co ty tam masz ale raczej co ludzie mają i gdzie... Chcesz się dowiedzieć jak ja policzyłem te proporcje zużycia energii a sam nie potrafisz konkretne wykazać jakie straty postojowe generuje bufor o pojemności 1000-1500L ... Ja twierdzę że taki baniak generuje ok 1400-1800kWh straty postojowej czyli tyle ile moje roczne zużycie energii na CWU... Tak łopatologicznie to ok 3,8-5 kWh na dobę...( Znając życie będzie to więcej niż mniej...) Ale wracając do twojego uporczywego pytania... Moja chałupa zużywa na wszystko razem ...( Dane za ostatni rok od 12 lipca do 12 lipca...) Droga taryfa 1935kWh Tania taryfa 12067kWh W tym... Na ogrzewanie 10294kWh Na CWU 1582kWh Wentylacja , Wi-Fi i jakieś sterowniki 508kWh Z bojlera w ciągu roku pobrano 24722 L ciepłej wody, sterownik do CWU ustawiony jest 75*/10* czyli nie załącza się w drogim prądzie a jedynie zdarza się kilka razy w roku że żona naciska "książeczkę" na sterowniku aby jej przy jakichś większych porządkach przed świętami nie zabrakło ciepłej wody...( Dla niewtajemniczonych naciśnięcie tego przycisku powoduje automatyczne przejście na stałe utrzymywanie temperatury 65*...) Ogrzewanie jest ustawione na 23*/22*, przy większych mrozach niektóre pomieszczenia posiłkują się drogą energią aby utrzymać te 22* dlatego podałem te 5% czyli tak na oko 500kWh w skali sezonu... Reszta w domu jest załączana bez większego rygoru odnośnie taryf a pewną część energii przeważnie dziennej taryfy jest zużywana w garażu na podwórku... Tak więc umiesz liczyć to sobie policz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) Mnie nie obchodzi co ty tam masz ale raczej co ludzie mają i gdzie... Chcesz się dowiedzieć jak ja policzyłem te proporcje zużycia energii a sam nie potrafisz konkretne wykazać jakie straty postojowe generuje bufor o pojemności 1000-1500L ... Ja twierdzę że taki baniak generuje ok 1400-1800kWh straty postojowej czyli tyle ile moje roczne zużycie energii na CWU... Tak łopatologicznie to ok 3,8-5 kWh na dobę...( Znając życie będzie to więcej niż mniej...) Ale wracając do twojego uporczywego pytania... Moja chałupa zużywa na wszystko razem ...( Dane za ostatni rok od 12 lipca do 12 lipca...) Droga taryfa 1935kWh Tania taryfa 12067kWh W tym... Na ogrzewanie 10294kWh Na CWU 1582kWh Wentylacja , Wi-Fi i jakieś sterowniki 508kWh Z bojlera w ciągu roku pobrano 24722 L ciepłej wody, sterownik do CWU ustawiony jest 75*/10* czyli nie załącza się w drogim prądzie a jedynie zdarza się kilka razy w roku że żona naciska "książeczkę" na sterowniku aby jej przy jakichś większych porządkach przed świętami nie zabrakło ciepłej wody...( Dla niewtajemniczonych naciśnięcie tego przycisku powoduje automatyczne przejście na stałe utrzymywanie temperatury 65*...) Ogrzewanie jest ustawione na 23*/22*, przy większych mrozach niektóre pomieszczenia posiłkują się drogą energią aby utrzymać te 22* dlatego podałem te 5% czyli tak na oko 500kWh w skali sezonu... Reszta w domu jest załączana bez większego rygoru odnośnie taryf a pewną część energii przeważnie dziennej taryfy jest zużywana w garażu na podwórku... Tak więc umiesz liczyć to sobie policz... Klient zuzył 9500 kWh na grzanie buforem + cwu (licznik tylko zuzycie grzałek), w tym ok 3000 kWh na cwu + 6500 kWh na ogrzewanie, dodatkowo na cele bytowe zuzył ok 1320 kWh w I taryfie i ok 600 kWh w II taryfie. Całosc kosztów łacznie z bytowymi za rok 2016 to 3520 zł, taryfa G12w Tauron, bufor 600l z wezownicą cwu, brak cyrkulacji cwu Jezeli wg Ciebie straty postojowe w tym układzie 1400-1800 kWh lub wiecej jak znasz zycie (słabo to zycie znasz) to przy 9500 kWh 1400-1800 kWh stanowią od 15 do 19% zuzycia. W całym domu jest zainstalowane 6 regulatorów strefowych z histerezą 0,5 oC, takze w pomieszczeniu technicznym. Temperatura zadana 21 oC i 23 oC w łazience. 15-19% strat postojowych w tym przypadku?. Daj sobie spokój z liczeniem strat postojowych w buforach, słabo to tobie wychodzi. Straty są duzo duzo mniejsze chociazby z tego powodu ze wyliczone OZC dla tego budynku to zapotrzebowanie 6600 kWh, akurat tu wyszła róznica 100 kWh, ale przy róznych zimach moze byc róznie. Dom na płycie fundamentowej 20 cm styroduru pod, wm, okna 3 szybowe czesciowo fixy, strop 40 cm ekofibru, lokalizacja Sosnowiec, 126 m2. Jezeli potrzeba skan faktur to na PW Dla przypomnienia kazde przewyzszenie temperatury o 1 oC ponad zadaną to ok 6-7% wzrostu zapotrzebowania na ciepło (przewyzszenie ciagłe a nie chwilowe). Nie twierdze ze nie ma strat postojowych, ale one są tylko w lecie, w okresie grzewczym wchodzą do ogrzewania budynku, w lecie są mniejsze z powodu utrzymywania nizszych temperatur bufora, w przypadku buforów 800 i 1000l grzane jest tylko połowa bufora. Edytowane 28 Lipca 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.07.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Klient zuzył 9500 kWh na grzanie buforem + cwu (licznik tylko zuzycie grzałek), w tym ok 3000 kWh na cwu + 6500 kWh na ogrzewanie, dodatkowo na cele bytowe zuzył ok 1320 kWh w I taryfie i ok 600 kWh w II taryfie. Całosc kosztów łacznie z bytowymi za rok 2016 to 3520 zł, taryfa G12w Tauron, bufor 600l z wezownicą cwu, brak cyrkulacji cwu Jezeli wg Ciebie straty postojowe w tym układzie 1400-1800 kWh lub wiecej jak znasz zycie (słabo to zycie znasz) to przy 9500 kWh 1400-1800 kWh stanowią od 15 do 19% zuzycia. W całym domu jest zainstalowane 6 regulatorów strefowych z histerezą 0,5 oC, takze w pomieszczeniu technicznym. Temperatura zadana 21 oC i 23 oC w łazience. 15-19% strat postojowych w tym przypadku?. Daj sobie spokój z liczeniem strat postojowych w buforach, słabo to tobie wychodzi. Straty są duzo duzo mniejsze chociazby z tego powodu ze wyliczone OZC dla tego budynku to zapotrzebowanie 6600 kWh, akurat tu wyszła róznica 100 kWh, ale przy róznych zimach moze byc róznie. Dom na płycie fundamentowej 20 cm styroduru pod, wm, okna 3 szybowe czesciowo fixy, strop 40 cm ekofibru, lokalizacja Sosnowiec, 126 m2. Jezeli potrzeba skan faktur to na PW Dla przypomnienia kazde przewyzszenie temperatury o 1 oC ponad zadaną to ok 6-7% wzrostu zapotrzebowania na ciepło (przewyzszenie ciagłe a nie chwilowe). Nie twierdze ze nie ma strat postojowych, ale one są tylko w lecie, w okresie grzewczym wchodzą do ogrzewania budynku, w lecie są mniejsze z powodu utrzymywania nizszych temperatur bufora, w przypadku buforów 800 i 1000l grzane jest tylko połowa bufora. Żałosne... Czyli nie dowiemy się ile wynoszą straty postojowe bufora...? To takie proste wystarczy przez kilka dni nie pobierać CWU ...( Np wyjazd na wakacje...) Tak tak wiem..., Klienci są bardzo oszczędni i wyłączają wszystko przy każdym opuszczeniu domu i nie robią żadnych zapisków... Asolt to jest tylko zwykła manipulacja i żąglowanie cyferkami aby udowodnić że ma się "dłuższego"... Zwykły 300L zasobnik CWU ma przy 45* około 3,5 kWh straty postojowej ( sprawdzane na kilku różnych zbiornikach...) a ty wyskakujesz z pomijalnymi stratami dla baniaka o kilkukrotnie większej pojemności i stojącego w pomieszczeniu które ogrzewa tak trochę na siłę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.07.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Jak masz rozbite, rozdzielone opomiarowane osobno do CO i CWU w przypadku bufora z wężownicą CWU? Wyssał sobie z palca... Wyliczył sobie że chałupa potrzebuje 6600 kWh a skoro licznik nakręcił 9500kWh to sobie odjął i tyle mu zostało w zaokrągleniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Jak masz rozbite, rozdzielone opomiarowane osobno do CO i CWU w przypadku bufora z wężownicą CWU? Niestety posrednio jest tylko opomiarowane dojscie zwu do wezownicy, na podstawie srednic temperatur z wezownicy mozna obliczyc, wiem ze to nie jest super dokladne, ale lepsze to niz zgadywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Wyssał sobie z palca... Wyliczył sobie że chałupa potrzebuje 6600 kWh a skoro licznik nakręcił 9500kWh to sobie odjął i tyle mu zostało w zaokrągleniu... Co ty wiesz o liczeniu i dokladnosci ozc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Żałosne... Czyli nie dowiemy się ile wynoszą straty postojowe bufora...? To takie proste wystarczy przez kilka dni nie pobierać CWU ...( Np wyjazd na wakacje...) Tak tak wiem..., Klienci są bardzo oszczędni i wyłączają wszystko przy każdym opuszczeniu domu i nie robią żadnych zapisków... Asolt to jest tylko zwykła manipulacja i żąglowanie cyferkami aby udowodnić że ma się "dłuższego"... Zwykły 300L zasobnik CWU ma przy 45* około 3,5 kWh straty postojowej ( sprawdzane na kilku różnych zbiornikach...) a ty wyskakujesz z pomijalnymi stratami dla baniaka o kilkukrotnie większej pojemności i stojącego w pomieszczeniu które ogrzewa tak trochę na siłę... Co masz do ogrzewania pomieszczenia które spelnia rózne role skoro i tak ma byc ogrzewane niezaleznie od tego czy dom jest grzany bufoer czy tez nie. Co zonglowania cyferkami to wiem ty jestes super dokladny, twoj bojler nie ma strat, zuzywasz tylko 1% procent energii dla cwu bez jakiegolwiek pomiaru, sam zgadujesz czy to nie jest zalosne?Kwestionujesz wskazania podlicznika i mówisz o manipulacji, jest cos takiego jak hipokryzja, niektórzy dobrze ją znają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Czym i jak to mierzysz? To sie nazywa wodomierz, mierzy ilosc przepływajacej wody (zwu--> cwu), dalej to juz tylko obliczenia, nie jest super dokładne ale i tak lepsze od szacowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.07.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Niestety posrednio jest tylko opomiarowane dojscie zwu do wezownicy, na podstawie srednic temperatur z wezownicy mozna obliczyc, wiem ze to nie jest super dokladne, ale lepsze to niz zgadywanie. Czyli cyrkulacja nie uwzględniona i przypisana do CO (bo nie daje zużycia ZW)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) Czyli cyrkulacja nie uwzględniona i przypisana do CO (bo nie daje zużycia ZW)? W tym domu nie ma cyrkulacji gdyz dwie łazienki sąsiadują z pom. technicznym. Opisałem to wczesniej Edytowane 28 Lipca 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.07.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) To proszę podaj jeszcze metodologię i wzór jak to liczysz? Metodologia jest taka, co roku odczytywany jest stan wodomierza cwu. A wzór to proste: Q=m⋅c⋅Δt Q - ilosc potrzebnej energii do cwu m - masa wody (odczyt z wodomierza) c - ciepło własciwe wody dT - róznica temperatur wody przed i po węzownicy W zasadzie musimy przyjąc/oszacowa tylko dT. Niestety temperatura wody z wodociągu jest zmienna w ciągu roku ale mozemy przyjąc ze zakres jest od 10 do 15 oC, natomiast temp cwu jest zalezna od temp bufora i nastaw zaworu antyoparzeniowego w tym konkretnym przypadku to ok 50 oC, usredniając temp zwu na 12.5 oC przyjmujemy dT=37,5 oC Dalej to juz proste liczenie Edytowane 28 Lipca 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 28.07.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Ale bicie piany... Bufor zainstalowany po to, aby "korzystać" z taniego prądu to fanaberia. Ma sens jak ktoś ma dodatkowo jakiegoś śmieciucha, czy inny kocioł na "biopaliwo". W przeciętnym domu aby korzystać z dobrodziejstw taryfy nocnej wystarczy ogrzewanie podłogowe z odpowiednią wylewką. Kwestia wodna czy elektryczna wg uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 28.07.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 O może jak ktoś uprze się na grzejniki, to taki 2-3 tonowy zbiorniczek miałby sens. Fanaberia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.07.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Ale bicie piany... Bufor zainstalowany po to, aby "korzystać" z taniego prądu to fanaberia. Ma sens jak ktoś ma dodatkowo jakiegoś śmieciucha, czy inny kocioł na "biopaliwo". W przeciętnym domu aby korzystać z dobrodziejstw taryfy nocnej wystarczy ogrzewanie podłogowe z odpowiednią wylewką. Kwestia wodna czy elektryczna wg uznania. Tyle i tylko tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.07.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 Co ty wiesz o liczeniu i dokladnosci ozc? Asolt ja ma w doopie jakieś OZC... Wystarczą mi liczniki energii a to co ty tam sobie wyliczysz nie ma znaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts