Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylowanie lodówki i piekarnika w zabudowie.

Recommended Posts

Witam

Jak można rozwiązać problem wentylowania lodowki i piekarnika w zabudowie jeśli mamy zabudowe z szafek po sufit?

Widzialem setki projektów kuchni na necie, gdzie ściankę z lodówką i piekarnikiem robi się z frontami jako jedna tafla na całą ścianę. Brak wentylacji od dołu i wolotu powietrza od góry. Według producenta lodówki musi być dolot powietrza o srednicy min 25cm2 i taki sam wylot u gory. Dla piekarnika jest to min. 20cm2. Nie widziałem w żadnej zabudowie po sufit takich otworów? Myśleliście o tym przy waszych kuchniach? Sprzęty sie nie psują? Na pewno brak wentylacji jest powodem do odrzucenia gwarancji. Jak to rozwiązać, żeby nie robić dzwinych otworów w cokolikach (to jeszcze bym przeżył bo podobno można kupić specjalne kratki wentylacyjne do cokołow) ale co z górnym wylotem powietrza? Przeciez nie dam kratki we froncie szafki pod sufitem? Obniżenie szafki pod sufitem raczej głupio będzie wyglądać bo widać ten bok słupka szafek z salonu. Kuchnia jeszcze nie gotowa więc moge zmienić.

Edytowane przez dwiecegly

Też mam taki układ jak pierwsze zdjęcie Elfir. U mnie wylot powietrza jest przez szparę między szafką lodówki a ścianką po prawej stronie. Jest to wąska szpara ale na całej wysokości szafki chyba daje odpowiedni przepływ powietrza. Lodówka działa.

Z kolei piekarnik nie ma żadnej wentylacji. Ma własną między panelem a drzwiczkami. Z tego co pamiętam mój model nie potrzebował żadnych dolotów powietrza do wewnątrz szafki. Jaki ty masz model?