Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana stylu nowojorskiego na polski mieszczański

nuxe

Recommended Posts

Na razie niczego nie stworzyłam poza kolorowymi plamami w paincie :D

Tak naprawdę pełny plan mógłby powstać w oparciu o proporcje elewacji domu, podziale okien (tak aby np. ciągnąc oś widokową przez budynek i ogród).

Nie wiem jaką kostkę brukową zaplanowaliście, ale może ona układem (przynajmniej w części dom-furtka) przypominać płytki w holu.

Inne inspiracje klasyczne:

http://www.artistic-law.com/wp-content/uploads/2017/08/front-garden-ideas-on-a-budget-beautiful-no-grass-formal-yard-design-with-lavender-and-small-image-decoration.jpg

http://www.wattersbrothers.com/wp-content/uploads/2018/01/Spectacular-Private-Gardens-London-25-In-Stunning-Inspirational-Home-Designing-with-Private-Gardens-London.jpg

6e9ad63b8a93305a.jpg

c6c8686af522a50f.jpg

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 491
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy okazji zapytam.... Mam rabatę z rhododendronami i azaliami. Jako niższe tło i osłona od wiatru są jałowce i tuje. Pięknie mi się tam rozrastają fiołki i bodziszki jako zadarniacze, ale to tam, gdzie ciut więcej słońca przenika. Pod największym rhododendronem i tuż pod jałowcami jest goło. Czy runianka da tam radę?

Kiedyś pod rododendronami miałam golterie rozesłaną.

Katka, rzeczywiście widać, że to fachowa robota. Możesz mi polecić dobry klej i pastę do sztukaterii?

A to efekt pracy naszego wykonawcy. Sztukaterię malował 4 razy a i tak wychodzi na to, że będziemy musieli po nim poprawiać.

P5090004.jpg

A to moja działka z tyłu. W rzeczywistości granica jest 1,5m dalej bo budowlańcy tak zrobili ogrodzenie tymczasowe.

P5080001.jpg P5080004.jpg

Wiąz aż się prosi o lifting, ale z tym poczekamy do jesieni.

nuxe jakiej szerokości masz listwy wokółokienne na zewnątrz? Przymierzam się do wykonania elewacji i też chciałabym takie listwy. I czy możesz rzucić okiem na projekt mojej elewacji? Który wybrać? Wiem że to Twój wątek, ale prześledziłam Twoje posty odnośnie elewacji domu (zazdroszczę Ci że masz to za sobą) i może pomożesz mi wybrać (nie sugeruj się kolorami zwłaszcza na drugim zdjęciu).

8761c3821142517emed.jpg7def1137c4e33606med.jpg

nuxe jakiej szerokości masz listwy wokółokienne na zewnątrz? Przymierzam się do wykonania elewacji i też chciałabym takie listwy. I czy możesz rzucić okiem na projekt mojej elewacji? Który wybrać? Wiem że to Twój wątek, ale prześledziłam Twoje posty odnośnie elewacji domu (zazdroszczę Ci że masz to za sobą) i może pomożesz mi wybrać (nie sugeruj się kolorami zwłaszcza na drugim zdjęciu).

8761c3821142517emed.jpg7def1137c4e33606med.jpg

Dlaczego nie masz okien centralnie, tylko przesunięte do narożników domu? To źle wygląda.

Jeśli chodzi o układ boni, to lepiej na 1-szej wizualizacji.

Dlaczego nie masz okien centralnie, tylko przesunięte do narożników domu? To źle wygląda.

Jeśli chodzi o układ boni, to lepiej na 1-szej wizualizacji.

:DDobrze powiedziane - "lepiej".

Jeśli to koncepcje amatora, to pół biedy. Znowu coś będzie straszyć . Pewnie to nie jedyny taki kwiatek będzie w okolicy. Trzeba w końcu przywyknąć.

Natomiast jeśli to pomysły architekta z tzw. papierami, to ze znajomości detalu i kompozycji - pała.

O konsekwencji autora już nawet nie wspomnę.:yes:

A przesunięcie okien na elewacji niech Cię nie dziwi. Być może nie było miejsca w pokoju na dostatecznie duży telewizor.

PS czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co to jest pasta do sztukaterii?

Maksimini, jak rozumiem domek już jest. Projekt elewacji trochę mi się kojarzy z domkiem kjuty

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232041-Iron-Lady-z-nutk%C4%85-klasyki-w-tle-))/page121

Pierwsza koncepcja jest lepsza od drugiej ale przy tych oknach raczej bym nie szła w taki typ elewacji.

Zrób zdjęcie domu i zobaczymy czy na żywo te okna są ok.

8761c382114257emed.jpg

A moje listwy mają wymiary 120x35.

pestka56 Okna są wyśrodkowane, choć na wizualizacji faktycznie wyglądają jakby były przesunięte.

2112wojtek Rozczaruję Cię, ale nie mam i nie będę mieć telewizora.

:DNie czuję się wcale rozczarowany brakiem Twojego telewizora.

Bardziej rozczarowuje mnie brak umiejętności autora, który w tak beztroski sposób zaingeruje sobie w publiczną przestrzeń. Może będzie nawet dumny , że spełnił swoje ambicje. A co? W końcu "wolnoć Tomku".

Kiedyś klejono na elewacji potłuczone talerze i roztrzaskane lusterka. Moda nam się mocno zmieniła.:yes:

Chociaż... "rozczarowanie", to pewnie za dużo powiedziane. Nie pierwszy i nie ostatni to taki przypadek w tym nadwiślańskim kraju, gdzie polskie chciejstwo i kompleksy narodowego indywidualizmu inwestora, wciąż przeważają nad rzetelnością warsztatu, umiejętnościami twórcy i mają się wyjątkowo dobrze.

Bardziej to chyba smutek niż rozczarowanie, że tyle lat po wojnie a nasze ogólne rozumienie estetyki ciągle jest tak mocne jak analfabetyzm u sanacyjnego chłopa.

Żeby było jasne. Nie czepiam się potrzeby posiadania takiej stylistyki ale sposobu jej zaspokojenia.

2112wojtek - maksimini robi dopiero pierwsze przymiarki do elewacji. Ta idealna dla niej elewacja będzie się tworzyła jakiś czas i będzie przechodziła różne fazy. Daj jej wypracować optymalne rozwiązanie - a z tego co widzę możesz pomóc wskazówkami, bo jesteś kumaty w tych sprawach.

nuxe tak jak Katka Ci pisała najpierw grunt na ściany klejenie pomalowanej sztukaterii, ofoliowanie ładnie sztukaterii i dopiero kolor na ściany

nie daj się, dlaczego znowu będziecie poprawiać ?

a jak wyglądają Twoje podłogi, poprawili Ci kafelki ?

Żeby było jasne. Nie czepiam się potrzeby posiadania takiej stylistyki ale sposobu jej zaspokojenia.

Wojtek rozwiń proszę, ja prosta baba jestem i nie wiem o co chodzi ?

maksimini zajrzyj do mojego wątku, nuxe zapodała Ci link, na ostatniej stronie są zdjęcia realizacji, generalnie sztukateria jest strasznie droga - materiał, fachowiec, który ją kładzie także, ja zainwestowałam w dobrego wykonawcę, choć nie ustrzegliśmy się błędów, efekt mnie bardziej niż zadowala, natomiast nie wiem, czy jeszcze raz poszłabym w taki projekt elewacji - uwielbiam ją, ale koszt jest ogromny

a co masz w projekcie elewacji ?

:

Bardziej to chyba smutek niż rozczarowanie, że tyle lat po wojnie a nasze ogólne rozumienie estetyki ciągle jest tak mocne jak analfabetyzm u sanacyjnego chłopa.

Bo w Polsce nikt nie uczy wrażliwości plastycznej.

Szkolne zajęcia z plastyki nie polegają na zapoznaniu się z twórczym dorobkiem artystów sztuki, tylko na na zabawie kredkami.

Podejrzewam, że m.in. chodzi o kształt i wysokość okien. Węższe, wysokie, z klasycznymi szprosami. No i drzwi wejściowe.

http://www.polskaniezwykla.pl/pictures/original/277949.jpg

2015-04-09-12-35-29-1280-960-2-70-1-neoclasical-mansion-geneva-switzerland-taylor-interiors.jpg

68b7bcd66c2acc3bgen.jpg

Edytowane przez Elfir

Elfir, wydaje mi się, że domek maksimini jest już wybudowany.

Teraz trzeba byłoby optyczne skorygować kształt okien i coś pokombinować z elewacją, żeby dom nie był przysadzisty.

Może korzystniej byłoby podciągnąć te okna pod styl modernistyczny?

Potrzebne jest nam jednak zdjęcie prawdziwego domu żeby coś dobrze doradzić.

Maksimini ma piękne wnętrza więc i elewacja musi być dopracowana :)

Edytowane przez nuxe

No co Wy? Maksimini ma piękny, piętrowy dom. Owszem, gdyby dało się wprowadzić zmiany, które proponuje Elfir - byłby idealny. Ale i tak teraz nic mu nie brakuje. Pierwsze przymiarki do elewacji zawsze są nieudane. Jeszcze będzie Wam wstyd, że tak na nią naskoczyliście. Dziewczyna jest ze Szczecina więc ma wyrobione oko do pięknych domów - ma tam wokół pełno poniemieckich willi.

Wracając do mojego ogrodu - to chciałam kupić brzozy pożyteczne - te z bialutką korą, ale nigdzie ich nie ma. Runianki też są deficytowe - mam tylko dwie. Wstępna przymiarka do nasadzeń w stylu Elfir:

BrzozyL.jpg