Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana stylu nowojorskiego na polski mieszczański

nuxe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 491
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak samo widzę jak Elfir i Katka. To co widać na monitorze różni się zależnie od ekranu.

Jestem grafikiem i całe życie pracuję na komputerze z kolorami. To co widzimy różni się czasem dość zaskakująco od tego co chcemy uzyskać posługując się procentowymi składnikami kolorów. CMYK to skład kolorów (Cyan, czyli jasny niebieski; Magenta, czyli mocny różowy; Yellow, czyli żółty jasny i Kontur, w zasadzie czarny), który jest wymierny wyłącznie w druku i to nie zawsze. Różni się kolor uzyskany przez rastrowanie od koloru tzw. puszkowego. Różni się ten sam kolor zależnie od techniki druku, a jest ich kilka. CMYK widziany na ekranie jest tylko zbliżony do tego co uzyskuje się w druku. Trzeba dużo doświadczenia i świetnie skalibrowanego ekranu, by efekt widziany na ekranie był tym co chcemy uzyskać na fotografiach w albumie lub gazecie.

Poza tym o czym napisała Elfir, że zależnie od oświetlenia kolory zmieniają odcienie i przebarwiają się, kolory zmienia też sąsiedztwo innej barwy. Najczęściej stają się albo cieplejsze – więcej czerwieni, żółtego, albo zimiejsze – więcej niebieskiego.

To tak w skrócie :)

Twój problem rozwiążą wyłącznie próbki farb :)

Edytowane przez pestka56

No to fatalnie, że tak widzicie u siebie te kolory. Podmieniłam te ostanie zdjęcia ale to i tak pewnie nic nie da.

Kupiłam dziś te szarą farbę NCS S 4010-R90B i zobaczę jak to wygląda na większej powierzchni.

Gdyby szarość mi nie podeszła, to zrobię NCS S 5020-R90B lub nie wiem co...

20180825_142033.jpg

po zmianie widać, że to szary ale taki nieco policyjny z niebieskimi refleksami.

Jak pisałam - mnie się ten granat podoba.

images?q=tbn:ANd9GcTsJmBYIy2U7qgxnCKM4djqIAOklAcRivpAz8X4EGAva87kANQMHA

http://www.jfrost.us/i/2018/05/where-to-buy-navy-kitchen-cabinets-dark-blue-kitchen-walls-light-blue-grey-kitchen-cabinets-home-depot-kitchen-cabinets-prices-970x647.jpg

Wojtku, wierzę że możesz nie widzieć różnicy pomiędzy kolorami, jesteś mężczyzną więc nic już z tym nie zrobisz. ;) ;)

.

Wojtku, jak mi już pomagasz z tymi kolorami, to wybrałbyś szary czy granatowy kredens?

[ATTACH=CONFIG]417898[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]417899[/ATTACH]

:D

ad1. Muszę Cię zmartwić, różnice chromatyczne i tonalne, w tym i te co są ciepłe, zimne, neutralne najlepiej wyłapują niestety faceci o niebieskich tęczówkach. To mit ,że facet jest ślepy na kolory. Przez lata kalibrowałem monitory, wykonywałem kopie obrazów, testuję też wzrok co roku i potrafię dobrać odcień lepiej niż niejeden lakiernik samochodowy. Znam też więcej niż przysłowiowe 3 kolory. Używam też w w swojej pracy prawidłowych określeń barw a nie jak kobietom się wydaje tylko zwyczajowych: fajny, niefajny i pedalski. Pracuję w branży architektury wnętrz i grafiki tyle lat i jeszcze mnie na szczęście moje oko nie zawiodło. Owszem, nie umiem wymyślać tak finezyjnie nazw kolorów jak to robi kobieta ale do pracy wystarcza mi przyjęte zwyczajowo nazewnictwo i dowolna skala. Zamiast czerwieni strażackiej widzę rodopsynę a błękitu Thenarda nie mylę z niebieskim.:) Przyznaję, jednak , że mam problem z siwo koperkowym brązem czy Barbie-oczojebem, z czym panie dają werbalnie radę i nawet na poczciwą sienę częściej mówią sraczkowaty , co dla mnie nie jest oczywiste.Ale może nie jedną sraczkę widziałem i stąd to.

Wolę jednak osobiście określoną skalę, którą widzę i odczytuję oraz poprawne nazwy, choćby i opisane w systemie hexadecymalnym.

ad2. Pytanie o to, jaki kolor ja bym wybrał, jest dla architekta wnętrz nie na miejscu:lol2:. To byłoby tylko moje subiektywne zdanie i jaki efekt to ja bym wolał , a nie to, co Tobie bardziej odpowiada.

Zawsze powtarzam ( tak mnie też uczono), że nie ma złych kolorów, są co najwyżej nietrafione ich połączenia.Mogę powiedzieć ( klientowi wyjaśnić) jaki efekt synestezyjny wprowadza dana barwa, co powodują dane proporcje barwne i zestawienia, kiedy kompozycja kolorystyczna wyje a kiedy sprawia określone i zamierzone wrażenie, którego oczekuje inwestor.

Życzę Wam dalszych i niestety nadal jałowych dyskusji o kolorach pt. " ja to bym widziała tak, bo mi się akurat tak podoba".

PS Śledziłem ten wątek jedynie z czystej ciekawości i odreagowania stresu, po dwóch latach mozolnej pracy w pocie czoła z domem o tym własnie charakterze i inwestorką z podobnym podejściem.:)

2112wojtek, :D Miał być kciuk w górę, ale nie ma tu odpowiedniej ikonki.

Co do facetów z częściowym daltonizmem, mam takiego w domu. Ma kłopoty z koperkowymi i zbliżonymi do niego zółtymi, ale cyfrowo potrafi ładnie ustawić kolory. Od lat robi to sprawniej niż ja :)

Edytowane przez pestka56

Co do facetów z częściowym daltonizmem, mam takiego w domu. Ma kłopoty z koperkowymi i zbliżonymi do niego zółtymi, ale cyfrowo potrafi ładnie ustawić kolory. Od lat robi to sprawniej niż ja :)

:lol2: Nawet, podobno goryla można nauczyć pewnych rzeczy a co dopiero w miarę rozgarniętego faceta z analitycznym umysłem. Chociaż u niektórych pań zdania na ten temat są widać mocno podzielone.

Ja mam w domu u siebie odwrotnie niż Ty. Dostaję od kobiety skomplikowaną nazwę koloru czegoś, co mi trudno sobie nawet wyobrazić, po czym po kilku pytaniach pomocniczych podaję z pamięci nr NCS-u.

Jeszcze się nie wyłożyłem. :)

Powiem Ci, że mam tyle anegdot z życia zawodowego przy dobieraniu barw, że przewyższają chyba ilość wszystkich facetów z daltonizmem . :cool:

Kochani, wszyscy macie rację. A już na koniec najlepiej wszystko podsumowała Pestka:

Zimny szary to trudny kolor, szczególnie gdy ma więcej niebieskiego.

Otóż jak tak sobie siedziałam i czekałam aż wyschnie ściana to powoli do mnie docierało, że ten nowy szary to jest niestety siny! Pomysł z niebieską szarością odpada. Kredens musi być granatowy albo neutralnie szary.

Widzę teraz jak strasznie Was umęczyłam. Wybaczcie, jestem całkowitym amatorem w materii projektowania wnętrz. Do tego czuję się już wyeksploatowana z pomysłów i brak mi ikry.

Na szczęście wiem, że jak brakuje weny to trzeba iść na ulicę, bo najlepsze pomysły leżą właśnie na ulicy.

Tak było gdy utknęliśmy z projektem wejścia do domu. Tak długo łaziliśmy po Mokotowie i Żoliborzu aż znaleźliśmy właściwą inspirację.

Pojechałam dziś na Bartycką odebrać płytki i kupić próbkę farby. Obie sprawy załatwiłam szybko, ale nie mogłam wrócić do samochodu, bo mi się zgubił. Kiedy tak chodziłam szukając tego łosia, na jednej z alejek znalazłam nowo otwarte studio mebli kuchennych a w nim - granatową kuchnię!!! Zobaczyć na żywo granatowe meble i to jeszcze w świetle dziennym to dopiero fart. Miałam przy sobie kupioną tę szarą farbę i już wtedy poczułam, że to nie to. Ten niespodziewany granat - mocno mnie zdezorientował.

Dobrze, że niedziela jest handlowa więc mogę pojechać obejrzeć więcej mebli. Jeszcze boję się granatu, no i przyzwyczaiłam się do szarego kredensu - bo od zawsze miał być taki. Ale granat mam zaplanowany w salonie i w jadalni już wisi testowo granatowa zasłona więc miałby on swoje uzasadnienie.

Podpowiecie mi proszę na jakie kolory z granatów powinnam zerknąć (NCS, RAL).

Zmieniając temat - muszę kupić do kuchni 4 szt. plafonów, znalazłam dwa modele:

1. PP Design P 1055/1W Spot (średnica 9cm, wys. 11,5cm) https://bajkowelampy.pl/product-zul-17103-PP-Design-P-1055-1W-Spot.html

PP-Design-P-1055-1W-Spot-17103_2.jpg

2. Oprawa sufitowa MOMA R12044 - RedLux (średnica 8,5cm, wys. 11,5cm) https://www.otolampy.pl/moma-kierunkowa-bia-c5-82a-gu10-r12044 moma-bia-c5-82a-gu10-3-r12044.jpg moma-kierunkowa-bia-c5-82a-gu10-0-r12044.jpg

Chodzi mi o taki efekt:

kuchnia-plafony.jpg Czy ta ze szklaną obwódką nie będzie za ostra?

Sprawdzałaś u Nowodvorskiego? Wiem, że sporo forumek kupowało lampy sufitowe.

https://www.lampynowodvorski.pl/lampy-nowoczesne-nowodvorski,16?gclid=Cj0KCQjwn4ncBRCaARIsAFD5-gVNV4V7WMZQznu5wo_xAappLKHONUF8VhLAIPe9EvJOZhYve0XH4qUaAggREALw_wcB

Po NCS i RAL nie pomogę. Ja niestety cmykowa jestem więc kolory na ściany dobieram na żywo. Szukam kolorów w skali Pantone i dobieram do nich farby.

Podobają mi się Indygo, Navy, Kobalt.

Może te zestawienia kolorów ci pomogą.

Benjamin Moore (od lewej zgodnie z ruchem wskazówek): Mineral Alloy 1622 + Silver Mist 1619 + Hudson Bay 1680

Benjamin_Moore-Mineral_Alloy_1622+Silver_Mist_1619+Hudson_Bay_1680.jpg

Ta sama farba Benjamin Moor Van Deusen Blue, ale na dwóch zdjęciach. Zobacz jaka różnica

Benjamin Moore-van_deusen_blue.jpgBenjamin Moore-van_deusen_blue HC-156.jpg

I dla porównania Van Deusen Blue z dwiema ciemniejszymi. Znowu inne zdjęcie i inny odcień :(

benjamin-moore-old-navy-choosing-navy-paint-colors-benjamin-moore-navy-blue.jpg

2 zestawienia – ciepłe i zimne

Shades-of-indigo-black-and-gray-paint-colors.-Moody-Monday.jpg

Kolory Benjamina są unikalne i nie ma szansy dobrać coś podobnego z NCS lub RAL. Miałam ze sobą kilka próbników BM ale nic nawet zbliżonego nie ma. Kupiłam 3 farby (NCS S 5020-R90B, NCS S 5030-R90B, NCS S 6020-R30B) i tylko 6020 w miarę się nadaje tylko jak dla mnie jest ciut za ciemny. Muszę jeszcze sprawdzić bardziej czerwoną wersję NCS S 5030-R90B - dodałam do farby różowego pigmentu i poszło to w dobrym kierunku. Efekty na zdjęciu.

20180828_090414.jpg

Zamówiłam plafon i niestety okazało się, że do listopada nie będzie dostępny.

moma-bia-c5-82a-gu10-3-r12044.jpg

Nie chce mi się szukać podobnych, bo ten ze wszystkich był najładniejszy. Może zamówię ten drugi ze szklaną obwódką, tylko

czy nie będzie za bardzo rzucał się w oczy ?

PP-Design-P-1055-1W-Spot-17103_2.jpg

Tikkurila ma usługę „Color Service”. Zanosisz do ich Studia Koloru próbkę np. tkaninę, której kolor ci się podoba. Mają urzadzenie, które mierzy widmo i mieszają taki kolor jaki chcesz. W Warszawie jest takie Studio na Placu Mirowskim.

Znalazłam ich stronę http://www.erra-farby.pl/

Lakiernik, z którego usług korzysta stolarz nie zgadza się na używanie innej farby niż te na których pracuje od lat. Nie będę więc walczyła, żeby wymyślać jakieś specjalne odcienie granatu, bo na ostatniej prostej do końcowego wyboru zostały mi 2 kolory z NCS. Dziś będę miała próbki więc mam nadzieję podjąć szybko decyzję.

Z dobrych wieści to stolarz przywiózł wreszcie przemalowaną szafkę do szarej łazienki. Jestem bardzo zadowolona z nowego koloru - idealnie pasuje do płytek i jest od nich o jeden ton jaśniejszy. Szkoda, że stolarz nie podłączył mi jeszcze umywalki ale to dla niego typowe, że na wszystko trzeba czekać :(

Zastanawiam się jakie uchwyty będą pasowały do tej szafki. Trochę żałuję, że w zabudowie wnęki nie zrobiłam dwóch drzwiczek, bo wyszedł strasznie długi i wąski front.

20180829_065300.jpg 20180829_065511.jpg 20180829_065345.jpg

Z tym sprzątaniem to zgoda, trzeba będzie trochę się natrudzić ale raczej nie powstrzymuje mnie to przed robieniem tych wszystkich kurzołapnych ozdobników.

Wybrałam granat na kredens - zostałam przy tym najciemniejszym: NCS S 6020-R80B. Jest najbardziej zbliżony do tego koloru szafy co Elfir pokazała.

Przez chwilę zastanawiałam się też czy nie przemalować białych szafek na szaro ale nas trochę ogranicza styl podłogi więc biały został.

Będziemy dziś kończyli sztukaterię w gościnnym, trzeba podmalować łączenia ze ścianą żeby efekt był taki jak kiedyś katka pokazywała.

Mam pytanie, czy ramkę wokół tapety zrobić białą czy seledynową?

gościnny1.jpg

Edytowane przez nuxe