Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana stylu nowojorskiego na polski mieszczański

nuxe

Recommended Posts

W kwestii skarpetek sprawdź sklep na Długiej.

Są też farby metaliczne. Zapytaj Manię1220. Zna się :)

Takie lustro z fazowanymi krawędziami na pewno jest drogie, ale Tomkowa zrobiła bardzo piękne z kupionych, nie pamiętam gdzie, kwadratów i wyszło tanio.

• Odpowiedzi 491
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znalazłam lustro Tomkowej, super zdolna z niej dziewczyna.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?238971-Jak-ogl%C4%85da%C4%87-wy%C5%82%C4%85czon%C4%85-telewizj%C4%99-D/page277

Zastanawiam się tylko czy jest problem z ustawianiem jednego poziomu dla wszystkich lusterek. Trzeba używać poziomicy czy wystarczy tak mniej więcej na oko?

O ile pamiętam to przyklejając je do płyty używała listewk cienkiej.

Jak chcesz dobrze zrobić takie lustro, żeby nie trzasnęło z byle powodu, zapytaj Mania1220. Ona jest ekspert od luster. Tomkowej też doradzała.

Manię w ogóle warto pytać o różne domowe prace. Zna się, sama robi i chętnie dzieli się doświadczeniem.

• 2 months później...

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Dawno tu nie zaglądałam, bo i nie było specjalnie czym się chwalić. Moja kuchnia już lepiej wygląda ale do końca jeszcze daleko. Stolarz uparł się, że wygra konkurs na najwolniejszy montaż.

Osładzam sobie czekanie pysznymi krówkami i kawą. PB100079.jpg

W międzyczasie robię pokoik dziecięcy, który zachęci syna do przeprowadzki z naszej sypialni.

Synek jest jeszcze mały i nie da się położyć tapety - bo ją zerwie. Naklejki też nie wchodzą w grę. Zdecydowałam się namalować mu na ścianie coś kolorowego. Mam przecież setki próbek farb w różnych kolorach granatu, szarości i mięty. Zaczęłam tak:

PB040068.jpg, później było tak: PB120081.jpg

Nawet nie miałam pojęcia, że to będzie tak pracochłonne. A tak to wygląda teraz:

P1050099.jpg. Muszę domalować jeszcze parę samochodzików, domek i słoneczko. Komodę przestawię na inną ścianę, kupię zasłonki i będzie pięknie.

Edytowane przez nuxe

Piękne :)

Trochę pomysłów dla maluchów

https://deringhall.com/daily-features/contributors/dering-hall/35-chic-playrooms?slide=1

Mam nadzieję, że nie pomyliłam się wpisując ręcznie na tablecie. Moja kochana kocica Spinoza tak położyła się na kompie, że zablokowała przekaz do klawiatury.

Do naklejek nawet nie podchodziłam, bo widziałam jak dzieciaczki oskalpowały ścianę w żłobku. Kupiłam szablony w Leroy ale one są beznadziejne. Namęczyłam się z motorem i traktorem, więc pozostałe robię już sama. Młody jest przeszczęśliwy gdy znajduje nowy samochodzik czy stateczek. Dom też mu się podoba.

Wracając do kuchni to mamy już siedzisko z półeczką. Nie wiem czy to ja źle dobrałam materiał, czy stolarz coś pomieszał, ale odcień granatu jest inny niż na kredensie. Pewnie za jakiś czas zmienię obicie. Powiesiliśmy też bąbelkową lampę - już jej nie lubię. Klosz jest fajny, bo delikatny ale światło jest zimne i słabe :(

P1060102.jpg PA270056.jpg

Stolarz skręcił kredens i wygląda on tak:

P1080003.jpg

Kolor to taki lekko przydymiony, stonowany granat z odrobiną czerwieni. Niestety na zdjęciu wychodzi jaśniejszy i bardziej jaskrawy. Dobrze, że nie wybrałam jaśniejszego koloru NCS S 5020-R80B bo nie byłabym zadowolona.

Koronę zrobił inną niż chciałam ale już nie mam siły się czepiać, szczególnie, że mebel jest cudny!

Kupiłam kilka gałek na wzór i raczej zostanę przy tej kombinacji. Za tydzień powinny przyjechać brakujące gałki.Zastanawiam się czy nie dać lustra do szafek ze szkłem? Może takie grafitowe?

Gniazdka zamówiłam grafitowe. Były niebieskie ale są za jasne, a czarnych nie znalazłam.

Szklane szybki są ok i mogą zostać, choć wcześniej chciałam zrobić fazowane szkło. Ale zostawię tak jak jest. Myślałam natomiast o tej białej płycie z tyłu. Skoro w witrynce będą kryształowe kieliszki i filiżanki, to może lustro z tyłu podbiłoby efekt? Teraz ta biała płyta strasznie gryzie się z tym granatem. Wygląda jakby tam była dziura. A może kupić farbę i przemalować ją na granatowo?

P1080004a.jpg

Lustro na pleckach za szklanymi drzwiczkami też rozważam u siebie, albo coś kontrastującego w stosunku do koloru kredensu. Matowe, albo białe szybki będą wyglądać jak ślepe dziury.

Akurat nie mam granatowej, ale ta szara też pokazuje jak wyglądają nieprzezroczyste szybki

54b67bfd5bf6f$!900x.jpg

Granatowe moim zdaniem lepiej wyglądają w środku jasne, chociaż...

54b67b03ed3ff$!900x.jpgdeckor-kitchen.jpg

...granatowa w środku ze światłem w środku jest piękna

ASID_MN_Showcase_Home_54.jpg

Stolarz dowiózł kilka brakujących frontów, w tym od okapu. Ależ mi ulżyło, bo okap wyszedł pięknie. Męczyłam się z nim najdłużej. Projektantka zaproponowała ciemne lustro, później zmieniłam je na szybę w czarnej ramie

00_okap_561.jpg później był front brokatowo-perłowy z paskiem granitu, a przez to, że stolarz ciągle opóźniał wykonanie frontów zmieniłam okap na zwykły meblowy front inspirowany wzorem na szafkach. I to jest to - zobaczcie sami:

P1110011a.jpg P11100092.jpg

Brakuje jeszcze kilku frontów na wyspie, cargo i korony. Ale jestem zadowolona z efektu. Chyba warto było czekać i męczyć się z tym dziadem.

Edytowane przez nuxe

Tam mi się przypomniało o twoim śmietniku:

§ 23. 1. Odległość miejsc do gromadzenia odpadów stałych, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1, 3 i 4, powinna wynosić co najmniej:

1) 10 m – od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi;

2) 3 m – od granicy działki budowlanej;

3) 10 m – od placu zabaw dla dzieci, boisk dla dzieci i młodzieży oraz miejsc rekreacyjnych, o których mowa w § 40.

2. Zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, nie jest wymagane, jeżeli miejsca te stykają się z podobnymi miejscami na działce sąsiedniej.

3. W przypadku przebudowy istniejącej zabudowy odległości, o których mowa w ust. 1, mogą być pomniejszone, jednak nie więcej niż o połowę, po uzyskaniu opinii państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.

4. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, nie określa się.

Na całość to pewnie trzeba będzie poczekać do wiosny - znając tempo stolarza.

Zostały drobne poprawki i 15% kwoty do zapłacenia. Natomiast mam wrażenie, że nie będzie chciał nam dostarczyć servo-drive do szafki pod zlewem. Czy warto o to walczyć? Nie wiem jaki to może być koszt. Gdzieś na forum czytałam, że jest to dość awaryjne i że szafki potrafią się wysuwać w niekontrolowany sposób.

Co do śmietnika, to najchętniej przesunęłabym go właśnie do samej granicy. Pewnie jak wyjdziemy na finansową prostą to zawalczę o to. Albo wcześniej, bo denerwuje mnie ten śmietnik każdego dnia gdy wracam do domu. Dobrze, że przepisy się zmieniły. Dzięki Elfir, że dałaś mi nadzieję.

No i super wybrałaś ten front okapu, bez udziwnień, elegancko.

Z kubłami powiem tak:

z jednym sąsiadem konsultowaliśmy ustawienie naszego, czy mu nie przeszkadza, że postawimy przy granicy, tym bardziej,że on ma z drugiej strony, ale on równiez konsultował z nami ustawienie swoich kompostowników. My ze swoimi przytuliliśmy się do niego.

Za to drugi sąsiad kompletnie miał nas w d...e., ustawił przy granicy, kubły wiecznie wysunięte, bałagan, śmieci rozsypane. I do czego zmierzam, jeśli chcesz ustawić przy granicy, pogadaj z sąsiadami, bo może mają plany tak jak ja miałam na to miejsce od swojej str.