Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana stylu nowojorskiego na polski mieszczański

nuxe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 491
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bez jaj, przecież to ma być otwór by można było rękę włożyć i wyciągnąć kolanko a nie do wchodzenia pod wannę.

Ja nie mam u siebie rewizji w formie dostępnego otworu. Wanna nie jest głównym miejscem mycia, a jedynie do relaksu, rzadko używana.

Wykonawca stwierdził, że jak zatka się odpływ na amen to należy wykruszyć fugę i wyciągnąć ostrożnie płytkę a po naprawie wsadzić z powrotem i zafugować.

Z resztą przyjrzyj się realizacjom łazienek, rzadko jest rewizja.

Mam problem z dobraniem koloru fugi do mozaiki. Czy powinna o być fuga biała, bo mozaika ma bardzo dużo elementów białych czy też szara, żeby zintegrowała się z szarymi płytkami. Za szarą przemawia to, że byłoby ładne przejście z płytki na mozaikę.

Z drugiej jednak strony ta szara łazienka z taką delikatną mozaiką wygląda trochę zbyt subtelnie. Zastanawiałam się czy nie lepiej dać białą fugę i do tego z brokatem żeby nie było tak nudno. Co myślicie?

P9030078.jpg P9030087.jpg

hej nuxe!

co prawda nie jestem jeszcze na etapie wykańczania i niewiele podpowiem, ale zauważyłam parapety zewnętrzne i się zatrzymam tu u Ciebie, jeśli pozwolisz :)

imperial white też był moim wyborem, ale akurat jak miałam zamawiać nie było go nigdzie na stanie i ostatecznie będę miała kashmir white, masz na elewacji sztukaterię ? pomiędzy jakimi kolorami się wahałaś / wahasz ? na ostatniej stronie mojego wątku jest mój wstępny wybór koloru elewacji, a jeszcze o jedno zapytam jakie masz okna ? w jakim kolorze ?

te płytki 60x60 wyglądają bardzo dobrze, chętnie zobaczę efekty prac :)

kontakty wybrałabym wszędzie takie same, najpewniej białe, ale to ja, strasznie mnie denerwują szczegóły, pewnie później uznałabym to za brak spójności

powodzenia! widzę, że u Ciebie czas gra dużą rolę, więc dobrych wyborów życzę!

To dobrze, że Was zapytałam o tę fugę, bo na 90% byłam za białą. Jakoś nie zdawałam sobie sprawy jak dużo może zmienić kolor fugi.

Teraz to ta szara do mnie lepiej przemawia. Ale i tak muszę zrobić próbkę obu fug - szarej i białej, bo to ciężki wybór. Gdyby mozaika była jednolicie biała, to fuga musiałaby być szara. Ale ta moja ma i białe i szarawozielone oktagonki.

IMG_20170808_120157.jpg proces-fugowania-mozaiki-w-lazience-na wannie-plytki-biale-rodzaje-fugi.jpg

kjuta, trochę z niepokojem czekam na parapety z imperial white, bo widziałam, że na tym granicie często pojawia się różowa żyła. A u nas elewacja ma być pieczarkowo-szara. Będziemy mieli tynk z Caparola i kolory wybieramy z ich próbnika. Szary wybraliśmy migiem i będzie to Kiesel 14, a z białym się męczymy.

Okna są z firmy Pinus, drewniane w kolorze 9003, dlatego wzięliśmy mysi szary zamiast takiego wpadającego w niebieski. Do tego będą bonie i sztukaterie - http://www.luxusdecor.eu/produkt/1482/listwa_wokolokienna_lw10 ale tylko wokół okien na parterze.

nuxe, żyłami się nie przejmuj, one będą widziane tak naprawdę dopiero w momencie mycia okien i jak blisko podejdziesz pod okna, z frontu będzie widać tylko grubość parapetu, u mnie 3 cm, więc nie przejmuję się z kolei fioletowo-brązowymi plamami (które w kashmir white mogą być pokaźnych rozmiarów)

nie zmieści Ci się listwa dekoracyjna wokółokienna na piętrze ? ja robię wokół wszystkich okien ze szprosami, pozostawiam bez listw tylko okna garażowe i z pomieszczenia gospodarczego, są na innej ścianie i nie będzie widać braku spójności, kolor mam taki wstępnie wybrany post 2257, też caparol, ale chyba palazzio, też mam bonie i dodatkowo listwy gzymsowe

okna masz śliczne :wiggle: bardzo mi się podobają

edit

wybacz rozjeżdza

Edytowane przez kjuta

Kjuta, widziałam Twój dom, jest majestatycznie piękny. A zastanawiałaś się nad pilastrami zamiast boni? U Ciebie wyglądałyby pięknie, bo masz front symetryczny. Ja chciałam mieć je u siebie ale u nas front jest wąski (9,7m) i do tego garaż w bryle. Mąż nie chciał pilastrów, bo się bał, że dom będzie wyglądał na bardzo wysoki. Szkoda.

Namalowałam odręcznie jak będzie malowana elewacja: rynny i blacha jest w kolorze grafitowym - 7015, cokół Mika Silver, opaski i gzyms pod dachem będą mysioszare (Keisler 14), a reszta biaława, czyli coś mniej więcej tak:

SK-08_keisler14.jpg, a gdybym poszła w pilastry byłoby tak: 0_Elewacja20.jpg IMG_20170809_182026.jpg

nuxe ja będę miała i pilastry (ale nie takie kolumnowe pionowe, tylko jak bonie) i bonie i opaski i gzymsy, trochę tego za dużo i gdybym miała to teraz do projektu decydować, to chyba zostałabym przy pilastrach i to kolumnowych - eh rozumiesz mój bełkot ;) ?

Twoje wizualizacje obydwie mi się bardzo, bardzo podobają :wiggle: klasyczna elegancja, którą kocham :yes:

mika silver świetna :)

chyba obniżyłabym jednak listwę gzymsową, aby okna zrobić w listwach, wszystkie okna, ale to ja

U mnie też strasznie się mieliło w głowie zanim wykluła się koncepcja z tą sztukaterią. Zaczynaliśmy też od dwóch kolorów na elewacji. Natomiast od zawsze był pomysł, żeby listwy były tylko na parterze i tak już nam się to wrosło w głowy. Oto jedna z naszych pierwotnych wizji: 20150210_nowa1v.jpg Natomiast, widziałam w Warszawie taki dom, jest piękny - kjuta, takie pilastry aż się proszą u Ciebie: 20359763353_3b6c07521e_o.jpg IMG_20170218_125545.jpg

kjuta, masz cudnie symetryczny dom - wprost stworzony do pilastrów.

Dziś spotkała nas niespodzianka, po setkach telefonów i pism podłączyli nam skrzynkę gazową. Już straciliśmy nadzieję, że zrobią to we wrześniu, a tu proszę, raz dwa i gotowe. Na dodatek zjawił się dekarz poprawić daszki nad wejściem - to też niespodzianka, bo od 2 tygodni przekładał robotę z powodu zagrożenia deszczem. I dziś mimo deszczu zjawił się na budowie. Jest szansa, że jutro skończą i będę miała ładniejszy front.

Siedzimy nad tym białawym kolorem elewacji z Caparol, mamy do wyboru:

1. Kiesler18 L92 C1,5 H105

2. Basalt18/ Ginster30 L92 C1 H85 - mam próbkę i jest to za żółty odcień

3. Cameo25 L90 C1 H40 - mam próbkę i jest zbyt czerwony

4. Plazzo30 L90 C1 H80

gdzie L=100 to biel, a L=0 to czarny, C-nasycenie = 0 to szary, H 0-50 - czerwienie, H 55-90 - żółcie, H 95-180 to zielenie, 185-360 to niebieskości.

Robiąc analizę na zimno, to szukam koloru o takich parametrach L 90-93 C 1-2 H 50-80 - no i na próbniku nic takiego nie ma :mad:

Edytowane przez nuxe

nuxe ja kupię na testowanie grunt w kolorach, które mi się podobają, wykonawca powiedział że spokojnie jak pomaluję gruntem to będzie od razu widać efekt a grunt spokojnie będzie można zakryć innym ostatecznie wybranym kolorem, nie wiem ile takie małe grunty kosztują, ale podejmę ryzyko

czytałam trochę o tych kolorach i ponoć na elewacji wychodzą o 1 odcień ciemniej niż we wzorniku (niektórzy nawet twierdzą że 2 odcienie)

kiesel 18

caparolcolor-kiesel-18_6.jpg

basalt 18/ ginster 30

caparolcolor-basalt-18_7.jpgcaparol-3d-ginster-30_1.jpg

cameo 25

caparol-3d-cameo-25.jpg

palazzo 30

caparol-3d-palazzo-30_1.jpg

powiem Ci że dopiero po wyświetleniu kolorów na monitow umiem określić, który jest bardziej różowy, żółty itd

My kupiliśmy farby/próbki z 3 kolorów - ceny od 30 do 120 zł w zależności od koloru. I od razu wykluczyliśmy Indco-plus Weiss (L96 C2 H102) - wściekła biel z bijącą w oczy żółcią.

Dziś skłaniam się ku Aprico30 (L92 C1 H50) - jako lepszej wersji Cameo25 lub Siena30 (L90 C1 H65) - tylko nie jestem pewna czy ona nie jest za ciemna. Dzięki uprzejmości fightera1986 mam papierowe próbniki. Patrzę na koło kolorów Caparola i tak plus minus określam czy odcienie bazowe są ok. U mnie monitor jednak za mocno przekłamuje.

Mam już parapety. Wyszły ładnie. Nie są jednolicie szare, bo mają różowe smugi ale w słońcu wtapiają się one w całość.

P9130082.jpg P9130084.jpg

Wybrałam też kolor elewacji: biały to Aprico30 (L92 C1 H50) i szary Kiesel14 (L76 C2 H93). Pewnie średnio do siebie pasują, bo biały jest w tonacji pomarańczowej a szary jest raczej zielonkawy, ale już nie miałam siły nad tym dumać. Będzie jak będzie.

Edytowane przez nuxe

śliczne :wiggle: naprawdę :yes:

wczoraj był chyba dzień parapetów, u mnie też doszły na budowę, ale czekają na zamontowanie

moje z kolei są fioletowe i na razie średnio mi się podobają, w ogóle chciałam je z ćwierćwałkiem, ale wytłumaczyli mi w zakładzie kamieniarskim, że będę miała zacieki