19TOMEK65 22.09.2020 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Nie wiem. Dla mnie po prostu ciemnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 25.09.2020 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 No to przynajmniej ze schodami nie będzie problemu, nic nie będzie ciemniało bo już są czarne. Schody pomalutku zbliżają się do mety, już widać że są piękne, ale jeszcze kilka tematów zostało do dogrania. Dziś dopracowaliśmy słupki, natomiast nie wiem jak puścić poręcz w dolnym biegu. Ponieważ schody są schowane chciałabym je trochę wyciągnąć w stronę holu, żeby były bardziej zapraszające Dlatego na dolnym schodku chcę postawić słupek. Jest tylko problem jak go połączyć z poręczą. Słupek (to jest tylko prototyp) mógłby stać w tym miejscu: Przymierzałam z tralkami ale nie pasują bo w dolnym biegu ich nie będzie. Na półpiętrze będzie mniej więcej takie zagięcie. Da się to jakoś połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.09.2020 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Deska jodełki na zdjęciu ma na moje oko – przez porównanie do innych elementów widocznych na zdjęciu - między 14 a 16 cm szerokości. To zdjęcie niestety z pinteresta i nie linkuje do konkretnej strony. Kolor drewnaMoje doświadczenie na podstawie tego co mam w domu to głównie sosna olejowana. Ale mam stary kredens woskowany. On jest w większości jest z orzecha, ale elementy dorabiane ma dębowe. Każde drewno pod olejem czy to pod woskiem ciemnieje. Jak dokładnie ciemnieje to zależy od wielu rzeczy nawet w ramach tego samego gatunku. Nawet deski z dwu różnych drzew mogą się znacznie różnić. Rodzaj oleju, wosku ma znaczenie i to nie w sensie że jest barwiony. Jeden olej da złotawy odcień, a inny pójdzie w szarość. Uzyskanie odpowiedniego koloru zależy także od ilości warstw i odstępu czasu pomiędzy jednym a kolejnym woskowaniem. To powoduje, że kolor staje się głębszy. Nie wiem jak to wytłumaczyć. Tak jakby kolejne wartwy olejowania czy woskowania ukazywały te ukryte przed wzrokiem warstwy drewna. Mój kredens zawoskowałam Starwaxem. Orzech nabiera złoto brązowawych odcieni. Dąb zrobił się po kilku latach ciemniejszy, ale nie poszedł w szarości czy brązy. Po prostu się starzeje. Jak był brązowawy tak jest, ale trochę zbliżył się do orzecha, choć jest ciemniejszy. Być może był zanim ja go powoskowałam, czymś potraktowany, olejem lnianym lub pokostem.Mam też stół ogrodowy z akacji i ten olejowany początkowo olejem bezbarwym, a od 3 lat Starwaxem do teaku, nabiera szarości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.09.2020 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Nie widziałam, żeby gdzieś tak jak postawiłaś stawiano słupki, jeśli nie ma dalej poręczy i tralek. Moim zdaniem możesz go postawić tylko w tych miejscach ktore zaznaczyłam. Przy czym ja postawiłabym na niższym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.09.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Jak tak patrzę na te dopracowane detale, to mi przed oczami ino śmigają złotówki. Dobrze, że mogę podziwiać takie elementy u innych, a nie zapragnęłam ich u siebie. Chyba bym, nigdy domu nie skończyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 26.09.2020 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 (edytowane) Elfir, masz rację. Przez te moje wymagania i niechęć do kompromisów - urządzenie domu opóźniło mi się o 3 lata. Wolę jednak taki model, bo wszystko co teraz robimy jest przemyślane i dobrej jakości. Gdybym to robiła zaraz po budowie, to pilnując kafelkarza i malarza trzeba byłoby robić uzgodnienia kuchni, bramy, stolarza ze schodami, brukarza i jeszcze tysiąca innych rzeczy. Teraz mogę każdemu tematowi poświęcić więcej czasu. Wracając do schodów, to jest to mój najlepszy projekt z całej budowy. Przebiły nawet ogrodzenie. Szkoda, że budując dom nie pomyślałam żeby je lepiej wyeksponować. Dlatego teraz chcę je bardziej wyciągnąć dając ten słupek na dole. Mogłoby to wyglądać mniej więcej tak: czyli tak jak tu: Słupek zrobię raczej czarny, bo biały kolor jest zbyt agresywny i dominujący. Edytowane 26 Września 2020 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.09.2020 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 pamiętam, że zmieniałaś projekt schodów względem tego, co proponowały projektantki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 26.09.2020 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 To pierwszy projekt schodów z metalową balustradą również na dolnym biegu. Dobrze, że go zmieniłam. Natomiast z kominkiem z kafli nie jest już tak kolorowo. Dałam do wyceny zielony kominek - cena netto 18.000 zł bez wkładu. Do tego jest jeszcze milion rzeczy, które mogą pójść nie tak np. krzywe kafle, zły montaż więc pomału żegnam się z tym pomysłem. Cała nadzieja w tych namiarach od Pestki. Plan B to szary kominek. Znalazłam kamień w dobrej cenie - Spider Black, tylko czy taki wzorzysty pasuje do geometrycznego kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.09.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 (edytowane) ale słupek poręczy jest w miejscu o którym pisała pestka a nie przy ścianie. W sumie fajnie wyszło z tym czarnym Edytowane 26 Września 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.09.2020 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Słupek nie jest w tym miejscu, o ktorym pisałam, Elfir I myślę, że to jest błąd. Tak jak chce Nixe, poręcz / pochwyt będzie jak przyklejony do ściany. Wyjdzie ciasno i sztucznie. Tak się po prostu tego nie robi. Nuxe, narysuj w skali ten słupek na planie i dopiero zdecyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.09.2020 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 pestka - pisałam o lokalizacji słupka na projekcie projektantek - był na środku stopnia, jak ty postulowałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 27.09.2020 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Sprawdzaliśmy lokalizację słupka w tych miejscach Pestki ale wtedy słupek zasłania stopnie i zweża wejście. Jeśli efekt ma być mega widowiskowy to słupek musi być przy ścianie. Nie wiem jakie są możliwości techniczne zgięcia poręczy, bo nie rozmawiałam o tym jeszcze ze stolarzem. Biorę pod uwagę zgięcie po łuku lub w kształcie ośmiokąta. Poręcz (zawijas) mógły się kończyć na ścianie lub na słupku. Moje pomysły są takie: Boję się jednak, że jest za mało miejsca na eleganckie wyprowadzenie poręczy, bez dodawania tralek (których na dole nie chcę). Bez słupka na dole to wejście na schody wygląda biednie, jakby ktoś zrobił sobie luksusowe schody na strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Każda z opcji narysowanych przez ciebie wyjdzie inaczej niż to pokazane zdjęcie. Nie obraź się, ale nie będziesz z tego zadowolona. będzie wyglądało kulawo. To widać na twoich rysunkach. Nie ma ładnego łuku po okręgu. Szczypiesz się z miejscem i wyjdzie źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 27.09.2020 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 (edytowane) Wiem, że kwadratowy słupek i mało miejsca wprowadzają duże ograniczenia. Dobrze, że jest trochę czasu na rozpracowanie tematu - bo i tak czekamy na słupki, które się robią. A gdyby tak zakończyć to ślimaczkiem lub na ostro albo jeszcze zrobić zatokę z trakek (tylko te tralki u mnie chyba nie wejdą, bo jest ciasno): albo Jeśli nic nie wymyślimy mam PLAN B - genialne rozwiązanie: Nie wiem tylko gdzie kupię takiego konika, ale chyba widziałam w okolicy sklep z krasnalami... Edytowane 27 Września 2020 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2020 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Dobry kierunek. Przez ostatnią godzinę wyszukiwałam w necie zdjęcia dla ciebie, żeby cię do tego przekonać Zrobię selekcję i wrzucę. Ślimaczek dalby się ułożyć tak. Ciut dalej lub bliżej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Zrezygnuj z tego kwadratowego słupka. Jest ciężki, duży i to on zabiera miejsce. Wyszukałam trochę zdjęć z delikatniejszymi rozwiązaniami. Ślimaczki, jak je ładnie nazwałaś Możesz tę poręcz poprowadzić nawet bez słupków albo podeprzeć tylko jednym niezbyt grubym. Na dodatek na ślimaczku możesz postawić coś, rzeźbę np. Nie znalazłam zdjęcia pokazującego dokładnie tę samą sytuację jak u ciebie, ale w kócu od czego wyobraźnia przy w sumie niewielkich różnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2020 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2020 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Bardzo piękny, starożytny wzór. Też można go dopasować. Na dodatek tu widać jak są robione takie „gięte” elementy. I takie dwa przekorne słupki na koniec. Ten pierwszy zwolniłby miejsce na pierwszym stopniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2020 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Znalazłam jeszcze taką historię wymiany słupków białych drewnianych na cieńsze tralki metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 27.09.2020 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 (edytowane) Jak rozumiem konik nie zyskał uznania . Pestka, ten rysunek z zielonym ślimaczkiem to jest to o czym myślałam. Ale czy wymaga on wsparcia na tralkach czy może sobie wisieć mając oparcie tylko w słupku? Zobaczymy co wymyśli mój stolarz. To chyba będzie duże wyzwanie. Tymczasm muszę jeszcze ogarnąć temat kominka.Wersja pierwsza to całość z kafli (wadą jest kosmiczna cena) i to jest w trakcie rozpoznania, druga opcja to portal kamienny (mam jedną wycenę) lub trzecia opcja (na pocieszenie) portal kamienny połączony z kaflami (świeży pomysł). Jest jeszcze jeden temat - przy okazji dogrywania podłogi do salonu dostałam propozycję żeby przy kominku zastosować pas ochrony z przezroczystego szkła hartowanego zlicowanego z poziomem podłogi. Czy to ok? Edytowane 27 Września 2020 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts