Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana stylu nowojorskiego na polski mieszczański

nuxe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 491
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostaliśmy próbkę niebieskiej fugi od przedstawiciela Kerakollu. Zrobiliśmy test na mozaice i nie wygląda to dobrze. Zostaje nam więc opcja szarej fugi, tak jak radziłyście lub biała. Przedstawiciel namawia nas na białą, ale i tak da nam próbkę szarej żeby sprawdzić.

Co do szafki to błękit odpada. Zostaje wrzos lub szary.

Co myślicie o tej szafce i fudze?

Fuga niebieska.jpg

U nas pogoda listopadowa więc zdjęcie elewacji słabe. Mamy już położony tynk na dwóch ścianach w górnej części. Jeśli w przyszłym tygodniu będzie pogoda to może skończą całość.

Kolor ładny ale gdyby był ciut ciemniejszy to też nie byłoby źle. P9220084.jpg

A wracając do łazienki, to szafka ma być matowa czy w połysku?

Na 90% będzie grafit ale po drodze pojawił się nieśmiały głos w sprawie granatu. Nie pasuje mi to, bo granat i róż jest zarezerwowany do sypialni.

Laz_1granat.jpg

Edytowane przez nuxe

Biały jest na całości a szary tylko na listwach wokół dolnych okien i pod okapem. Ten szary to Kiesel14 i wydaje mi się, że lepszy byłby Basalt14.

Natomiast prace nad elewacją stoją prawie w miejscu, bo z całej ekipy został tylko jeden pracownik - szef Wojtek, no i walczy teraz dzielnie ze sztukaterią.

Tak swoją drogą to jakość tej sztukaterii pozostawia sporo do życzenia i zdecydowanie nie jest ona zrobiona z EPS200. Raczej nie polecę tej firmy.

A do tego nasi budowlańcy źle wybudowali nam ten środkowy wykusz - jest za wysoki o 25 cm. uff..

Cała nadzieja w panu Wojtku.

P9250087.jpg

fajny ten kolor na listwach wokółokiennych, pamiętasz jaki miałaś wzór tej listwy w przekroju, oznaczenie modelu ? ja ciągle zastanawiam się czy wybrać prosty wzór - kąty proste czy jednak jakiż z wgłębieniem bądź wybrzuszeniem ;)

skąd masz listwy zamawiane ? jak masz łączenia listew robione ? możesz zrobić zdjęcie z bliska poproszę ?

sztukateria wymaga precyzji i czasu, na pewno warto czekać na efekt, ja dopiero będę miała koniec elewacji za 3 tygodnie, na razie mam gruntem pokryte i zastanawiam się jednak, czy nie za ciemno, ze strony południowo zachodniej jest ok, natomiast wschodniej i północy zdecydowanie ciemniej, Ty masz już tynk czy to dopiero grunt ?

Długo dumaliśmy nad tymi listwami i ostatecznie wybraliśmy delikatny wzór http://www.luxusdecor.eu/produkt/1482/listwa_wokolokienna_lw10 wymiar: 120x35. Tak jak pisałam nie specjalnie polecam tę firmę, bo listwy są bardzo delikatne i na 99% nie jest to EPS200. Taki sam wzór ma http://perfectstyr.com.pl/sztukateria-elewacyjna/39-listwa-wokolokienna-lw31.html i możliwe, że u nich te listwy będą solidniejsze.

Jak będziesz zamawiała sztukaterię to poproś, żeby przysłali Ci słoiczek żywicy, którą malowali listwy. Robotnicy będą mogli później zabezpieczyć końce listew.

Zapytam jutro jak panowie robili łączenia listew, wydaje mi się, że na piankę.

Na froncie mamy tylko grunt, tynk zrobią jutro.

Edytowane przez nuxe

a jak zamawiałaś listwy ? w sensie potrzebne było jeszcze jakieś nacięcie ich w czasie przyklejania ? ja mam dokładnie pod wymiar okien, gzymsów itd zamawiane łącznie ze ścięciem 45 stopni w miejscach łączenia listew pod kątem prostym (przynajmniej tak powinnam mieć, dopiero listwy są wyceniane) będę miała akrylowanie łączeń wraz z kwarcowaniem w celu całkowitej eliminacji widocznych łączeń

Poproszę o tę żywicę - dzięki za wskazówki :hug:

ja na razie grunt mam taki [ATTACH=CONFIG]397663[/ATTACH]

w dolnym prawym rogu jest malutki kawałek drugiego kontrastowego koloru do sztukaterii, martwię się ciągle że jednak drugi kolor jest ciut za ciemny

o na tym zdjęciu lepiej widać jaśniejszy kolor

[ATTACH=CONFIG]397664[/ATTACH]

Edytowane przez kjuta

Elewacja jest skończona, czekam aż przestanie padać żeby zrobić foto. Ładnie wyszło, choć chyba wolałabym ciut ciemniejszy kolor, taki z poziomu jasności 90 a nie 92, który wybrałam. Pan Wojtek od elewacji uratował też wykusz/attykę i już nie rzuca się tak w oczy błąd budowlańców.

W łazience gościnnej mało się niestety działo, praca idzie żółwim tempem. Wybrałam fugę do mozaiki - naszym zdaniem idealną. Testowaliśmy niebieską, perłowo-szarą i stalową, ale najlepiej przy tych niebieskawych szkiełkach wyglądała zimna biel.

PA050105.jpg PA050108.jpg

Natomiast nie jestem zadowolona z fugi, którą daliśmy do płytek 3D - przy fudze w kolorze ciepłej bieli dosłownie się w niej utopiły. Wybór białej wydawał się jak najbardziej naturalny i automatyczny - no i skończyło się wtopą. PA050111.jpg

Kjuta, gdzie kupujesz sztukaterię?