Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana stylu nowojorskiego na polski mieszczański

nuxe

Recommended Posts

Plafon w realu, wygląda dość poprawnie. Pewnie jak tylko wymyślę jakiego typu dać pozostałe oświetlenie elewacji, to wymienię go na inny żeby bardziej pasował.

PA190100.jpg

A z tym oknem w łazience to raczej pójdę w stronę drewnianych żaluzji. Sprawdzałam już shutersy - 1400 zł/m2. Skąd oni biorą te ceny?

W projekcie miałam właśnie shutersy ale dopiero teraz zauważyłam, że będą wisiały nad wanną.

Laz_2_v07.jpg

• Odpowiedzi 491
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Projektanci... EH. Nie upilnujesz.

Plafon jest całkiem fajny. Powtarza kształ kwadratów z naświetla przy drzwiach. Pasuje i cokolwiek jeszcze umieścisz na elewacji będzie do tego plafonu pasować :)

Edytowane przez pestka56

Mam ostatni tydzień urlopu i muszę załatwić sprawę tych żaluzji oraz parapetów wewnętrznych.

Do tego bierzemy się za urządzenie pokoju gościnnego. Pokój ma 10m2 i jest od strony północnej. Chciałabym żeby był w wesołych pastelowych kolorach. Luźną inspiracją jest to zdjęcie: Pokój_gościnny_dla_mamy.jpg

Chciałam zamówić tapetę, ale te co mi się podobają są w kosmicznych cenach - 400-500 zł

Coleand_Son_98_6023 Exoticks_494zł.jpg Coleand_Son_510zł.jpg Tapeta-358005-Masterpiece-65694_1.jpg Tapeta-G56412-Global-Fusion-66818_1.jpg

Byłam w Leroyu ale nic ciekawego nie widziałam. Podpowiecie mi coś z tym pokojem?

Łóżko będzie chyba takie.

pestka56 dziękuję.

Już ze dwadzieścia razy wybrałam tapetę i tyle samo razy się rozmyśliłam. Czyli nic nie mam.

Przy okazji obejrzałam sporo zdjęć z tapetami w sypialni więc mam już trochę bardziej wyrobione oko. I raczej muszę się przygotować na koszt 200-300 zł za rolkę, ale na szczęście potrzebne są mi dwie sztuki.

A gdybym popłynęła i wybrała tapetę za 500 zł/szt to wezmę jedną i zrobię coś takiego:

TAPETA KWIATY ANGIELKI STYL FLIZELINA 30446-3romantica.jpg

Wybiorę się jednak do sklepu i obejrzę je na żywo.

A jak nic nie znajdę to pójdę w takie klimaty: Tapeta Boras 1663 Toile de Jouy A Vintage Book.jpg 1665toile-de-jouy__Boras.jpg

Tylko ten wzór nie będzie pasował mi do stylu "polski mieszczański"...

tapety w muzeum wnętrz mieszczańskich:

pokoj_dziecinny.jpg

http://www.gedanopedia.pl/images/c/cd/Duża_Jadalnia_w_Muzeum_Wnętrz_Mieszczańskich_Domu_Uphagena%2C_lata_20._XX_wieku.JPG

http://www.mhk.katowice.pl/images/artykuly/wystawy/stale/wnetrza-mieszczanskie/galeria/sypialnia_u_sasiadow_na_pokojach_i_w_kuchni.jpg

http://pedeka.pl/upload1/images/Blog/Kraków/aekrak.jpg

http://www.toposx.pl/wp-content/gallery/dom_uphagena_gdansk/image004.jpg

Elfir, dziękuję za zdjęcia. Zaintrygował mnie sposób wieszania obrazów na zdj. 2 i 5 - dlaczego linki są wyprowadzone tak wysoko?

Moje poszukiwania tapety zakończyły się wielkim wstrząsem i zostały przerwane na 2-3 dni, aż mi rozum wróci. Otóż w sposób nieplanowany zachwyciłam się tapetą, którą normalnie uznałabym za brzydactwo i na starcie skreśliła, gdybym nie zobaczyła jej na żywo. Wszystko jest nie tak, nie ten wzór, nie te kolory i nie ta cena. Obejrzałam wcześniej wytypowane tapety i nic. Teraz liczą się tylko te ptaszki. Proszę pomóżcie mi wrócić na drogę tapety w kwiatki! 31541 tapeta Arte Avalon_630zł.jpg Arte-Avalon-Flamingo-31542-01.jpg

Mam też inne zmartwienie - zrobili mi część podłogi w kuchni i nie możemy wymyślić jaki kolor płytki dać na opaskę, tj. pomiędzy czarnym paskiem (7cm) a ścianą. Pierwotnie miał być szary, taki jak w holu, żeby było jakieś powiązanie pomiędzy tymi pomieszczeniami. Tylko, że jak kafelkarze zaproponowali zastąpienie szarego paska białym, trochę zwątpiłam w pierwotny plan. Mam nadzieję, że po zdjęciach rozeznacie się w sytuacji.

W holu jest podłoga w kratkę biało-szaro-czarną, a opaska będzie z szarego paska (5cm), czarnego (3cm) i szarego przy ścianie (14cm).

PA260082.jpg PA260085.jpg PA260088.jpg

Co myślicie - dać w kuchni ten biały pasek na opaskę czy też zachować spójność z holem i dać ten szary?

Edytowane przez nuxe

Wolałabym biały.

A tapeta wspaniała i odważna.

Obrazy powieszone są, jak pisze Elfir, tak jak robi się to w muzeach, żeby nie uszkadzać ścian. To ma znaczenie, gdy zmieniasz zestaw ram, ich wielkości, ilość.

• 2 weeks później...

Tapeta zamówiona - będą ptaszki :)

W kuchni położona fuga - biała. Chciałam czarną ale dziwnie wyglądała. Kupiliśmy płytki na białą opaskę, ale znając naszego glazurnika, to pewnie położy ją w przyszłym miesiącu :mad:

Podłoga w holu prawie gotowa - trzeba jeszcze położyć fugi.

Kuchnia.jpg Hol1.jpg Hol2.jpg

Podoba nam się efekt, tylko przez te opóźnienia to już zaczyna brakować nam siły żeby się cieszyć.

Wykończeniowcy siedzą u nas od 16 sierpnia, a nawet nie ma zrobionej połowy roboty. Czy macie jakieś sposoby, żeby przyspieszyć pracę?

Ta podłoga w holu to była robiona indywidualnie - wzięliśmy 3 kolory płytek od jednego producenta, żeby miały te same wymiary i grubości i zleciliśmy ich pocięcie. Koszt cięcia prawie taki sam jak cena płytek. Ale nie było wyjścia, bo gdyby paski ciął glazurnik, to nie uzyskałby tak równych krawędzi tylko finezyjne koronki. Układanie zajęło 3 dni, ale to bardziej dlatego żeby zapewnić nam komunikację. A te białe wstawki na czarnym pasku to wymyślił pomocnik glazurnika. Tu jest nasza inspiracja:

0_hol b31f9.jpg

Kjuta, gdybyś chciała taką podłogę, to u nas płytki białe są 60x60, szare paski 5x60, czarne kwadraty 5x5, a czarne paski to 3x60.

Wymusiłam robienie podłogi żeby oderwać glazurników od łazienek, w których siedzą już tyle miesięcy. Właśnie o dziwo wyrobili się migiem i była to chyba dla nich ciekawa odmiana. Później wrzuciłam im kuchnię i też dość szybko poszło. A teraz wrócili do łazienek i dalej się grzebią.

PS śledzę wątek Mania1220 (Domek z dziecinstwa) i już się nie mogę doczekać kiedy wykończeniowcy sobie pójdą i wreszcie będę mogła kupować meble i je przemalowywać.

Edytowane przez nuxe

Dostałam dziś wycenę shuttersa do łazienki gościnnej: (drewno lipowe - baswood), okno z łukiem 216x 127 cm( 2.75 m2), otwierane klasycznie = 4520 zł netto, dopłata za nietypowy kształt - 1400 zł netto, cena wraz z transportem i montażem: razem 5 920 zł netto

My to jesteśmy jakaś biedota, bo nas na to nie stać... :(