apnk 27.07.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 (edytowane) Hej, przymierzam się powoli do wymiany grzejników w mieszkaniu i chcę się poradzić jaką moc dobrać.Mieszkanie w przedwojennej kamienicy, ściany zewnętrzne grubości 60cm z czerwonej cegły. Budynek stoi w pierzei, od podłogi nie ciągnie (parter, pode mną piwnica), z każdej strony zasłonięty innymi kamienicami, stropy kleina (jeżeli to ma coś do rzeczy), drzwi i okna szczelne, w każdym pomieszczeniu pion wentylacyjny.W administracji nie byli mi za bardzo w stanie pomóc z doborem (instalacja była robiona dość dawno temu, rurki pp), więc szukam pomocy tutaj. Temperatura w instalacji zdaje się że 75C.Muszę kupić 3 grzejniki do pomieszczeń mieszkalnych (czyli przyjmujemy 20C). Jedno pomieszczenie ok 10m2 (wysokość wszystkich pomieszczeń 3m), okno o szerokości 2.2m i wysokości 1.6m. Tutaj konserwator kamienicy zaproponował 1.2 - 1.4kWPozostałe dwa pomieszczenia mają po trochę ponad 20m2, w sumie tworzą jedno duże pomieszczenie, przedzielone są tylko ścianą nośną. Tutaj wyliczyłem że grzejniki powinny mieć po ok 2.5kW. - 2.8kW Jedno pomieszczenie ma okno szerokości 2.2m i wysokie na 1.6m, drugie ma drzwi tarasowe szerokości 1.5m wysokie na ponad 2.5m.Czy takie moce będą ok? Przyjąłem że potrzeba ok 45W na m3. Edytowane 27 Lipca 2017 przez apnk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 27.07.2017 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Może napisz jakie były do tej pory i czy grzały ok oraz coś o oknach i drzwiach, bo info że szczelne to niewiele. Popraw to 45kW na 1m3. kW na pewno nie, raczej W. m3 czy m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apnk 27.07.2017 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 (edytowane) Faktycznie nie kW Okna PCV, nie wiem który rocznik, wymiana była kilka lat temu. Mają dwie szyby. Drzwi wstawiono w 1945 roku ale są ocieplone i wygłuszone od środka. Co do kaloryferów to po remoncie ostał się jeden, zdaje się że jest to Purmo CV22 90x90 2.1kW (on też idzie do wywalenia). Czy grzały dobrze też nie wiem, będzie to moja pierwsza zima na gotowo tutaj, a poprzednia właścicielka nie żyje. Poprzedniej zimy wydawało się ciut za zimno, ale wtedy drzwi nie były zrobione, wentylacja zapchana no i trwał remont więc co chwila okna otwieraliśmy. Edytowane 27 Lipca 2017 przez apnk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apnk 27.07.2017 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Problem w tym że nie wiem jakie były (pomijam względy wizualne które też tutaj się liczą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.07.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Witam,Grzejniki dostępne na rynku różnią się materiałami, z jakich zostały wykonane, konstrukcją i wydajnością cieplną. Oddają ciepło przez promieniowanie i konwekcję (ogrzewają przepływające przez grzejnik powietrze). W najczęściej spotykanych rodzajach grzejników udział poszczególnych sposobów przekazywania ciepła może znacznie się różnić, co przełoży się na efektywność ich pracy, zwłaszcza przy niskich temperaturach wody grzewczej. Grzejniki można dobierać na podstawie samodzielnych obliczeń. W cenniku Vitoset znajdziemy tabelę mocy grzejników pracujących w różnych warunkach. Nie jest to oczywiście metoda przyjazna do obliczeń i doboru grzejników dla całych budynków. Cenniki na oficjalnej stronie firmy Viessmann. Grzejniki marki Viessmann idealnie nadają się do nowych i modernizowanych instalacji. Wyróżniają się przy tym wysoką jakością wykonania i wykończenia. Doskonale współpracują z nowoczesnymi kotłami grzewczymi, a nawet z pompami ciepła, przy niskich temperaturach wody grzewczej. Uzupełnianiem oferty grzejników firmy Viessmann jest system instalacyjny ViPEX, który umożliwia wykonanie kompletnego ogrzewania grzejnikowego, połogowego, ciepłej i zimnej wody użytkowej – wszystko z jednej ręki.W razie pytań - jestem do dyspozycji Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 27.07.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Witam, Grzejniki dostępne na rynku różnią się materiałami, z jakich zostały wykonane, konstrukcją i wydajnością cieplną. Oddają ciepło przez promieniowanie i konwekcję (ogrzewają przepływające przez grzejnik powietrze). W najczęściej spotykanych rodzajach grzejników udział poszczególnych sposobów przekazywania ciepła może znacznie się różnić, co przełoży się na efektywność ich pracy, zwłaszcza przy niskich temperaturach wody grzewczej. Grzejniki można dobierać na podstawie samodzielnych obliczeń. W cenniku Vitoset znajdziemy tabelę mocy grzejników pracujących w różnych warunkach. Nie jest to oczywiście metoda przyjazna do obliczeń i doboru grzejników dla całych budynków. Cenniki na oficjalnej stronie firmy Viessmann. Grzejniki marki Viessmann idealnie nadają się do nowych i modernizowanych instalacji. Wyróżniają się przy tym wysoką jakością wykonania i wykończenia. Doskonale współpracują z nowoczesnymi kotłami grzewczymi, a nawet z pompami ciepła, przy niskich temperaturach wody grzewczej. Uzupełnianiem oferty grzejników firmy Viessmann jest system instalacyjny ViPEX, który umożliwia wykonanie kompletnego ogrzewania grzejnikowego, połogowego, ciepłej i zimnej wody użytkowej – wszystko z jednej ręki. W razie pytań - jestem do dyspozycji Pozdrawiam, Znowu pojechałeś z jakąś formułką przeklejoną po raz kolejny. Napisz coś od siebie jak masz cokolwiek w głowie, a jak nie masz to nie pisz. Będzie korzystniej dla firmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OktawuszFM 23.01.2018 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Witajcie jeśli pisze nie w tym, temacie to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu mieszkam w starym domu z cegły 1964 r że starymi oknami nieocieplony do tych czas palilismy węglem w 3 piecach w tym jednym kablowych ale nadszedycji czas na wymianę ogrzewania na gazowe mam pokój 19m2 i instalator który robił obliczenie wyliczył że grzejnik o mocy 2261 wat będzie wystarczający na taki pokoj dla temu 21 stopni czy to prawda czy robi mnie w trabę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.01.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Zapraszam do kalkulatora doboru... http://www.regulus.com.pl/program/dobor-grzejnikow.html Pozdrawiam Bogusław Jakby ten kalkulator uwzgledniał mozliwosc wyboru rodzaju wentylacji: wm z odzyskiem i stopniem szczelnosci budynku, to by był znacznie dokladniejszy, a tak to tylko zwykły kalkulator. Byc moze kalkulator z zalozenia skierowany do budynków nie posiadajacych wm z odzyskiem, ale to mozna byc zaznaczyc w opisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.01.2018 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Tak Andrzeju, to tylko "zwykły" kalkulator, absolutnie wystarczający na potrzeby twórcy niniejszego wątku i wielu, wielu innych inwestorów... Jego cel to przede wszystkim funkcja edukacyjna, mająca zwrócić uwagę na wielość zmiennych czynników wpływających na zapotrzebowanie na ciepło w różnych technologicznie obiektach, przy zmiennych celach grzewczych i zmiennych źródłach ciepła. Komfort cieplny może mieć dla różnych ludzi, nawet w obrębie jednej rodziny, inny poziom, niezbędnej do jego odczuwania temperatury. PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.01.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Tak Andrzeju, to tylko "zwykły" kalkulator, absolutnie wystarczający na potrzeby twórcy niniejszego wątku i wielu, wielu innych inwestorów... Jego cel to przede wszystkim funkcja edukacyjna, mająca zwrócić uwagę na wielość zmiennych czynników wpływających na zapotrzebowanie na ciepło w różnych technologicznie obiektach, przy zmiennych celach grzewczych i zmiennych źródłach ciepła. Komfort cieplny może mieć dla różnych ludzi, nawet w obrębie jednej rodziny, inny poziom, niezbędnej do jego odczuwania temperatury. Pozdrawiam Bogusław Bynajmniej edukacyjna, jezeli juz to robocza bo instalator nie będzie zlecał dokladnych obliczen i projektu jak ma darmowe narzędzie. Gdyby ono było dokladniejsze o wm z odzyskiem to by mozna było bardziej precyzyjnie dobrac moc grzejników i byłyby one mniejszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 24.01.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Dziękuję za cenną sugestię... PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts