Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na posadzce

milsa666

Recommended Posts

Ludzie pomóżcie

W trakcie urlopu ekipa układała styropian na parterze (10+10+5+5) i na poddaszu (8+4).

Wszędzie będzie podłogówka.

Wróciłem i lekko się przeraziłem.

W wielu miejscach zdarza się, że krawędzie płyt odstają od siebie.:mad:

Zdarza się, ze wyczuwalne są ugięcia górnej warstwy. Mam wrażenie że przy wiekszym naciskiem (chodzeniem) nagle wszystko popęka!!!

Czy tak ma (może) być?

Boję się, że jak się rozłoży podłogówkę to rurkom może się coś stać. :bash:

Czy może jest tak, że "wylewka" z mixokreta wszystko przygniecie i jakoś się to ułoży?

Proszę o opinie.

Kiepskie wakacje (polska pogoda) + taka niespodzianka. Jestem mega wkurzony - ale może niepotrzebnie. Budowa to jednak jest nerwówa.

pozdrawiam

W wielu miejscach zdarza się, że krawędzie płyt odstają od siebie.:mad:

Zdarza się, ze wyczuwalne są ugięcia górnej warstwy. Mam wrażenie że przy wiekszym naciskiem (chodzeniem) nagle wszystko popęka!!!

Czy tak ma (może) być?

Boję się, że jak się rozłoży podłogówkę to rurkom może się coś stać. :bash:

Czy może jest tak, że "wylewka" z mixokreta wszystko przygniecie i jakoś się to ułoży?

Pierwsze pytanie po co aż tyle warstw ???

Druga jaki to styropian? Mam nadzieję że minimum EPS100 ?

Po trzecie 99% hydraulików układa baaaaaardzo niedbale styropian , większośc nie "sztukuje" i nie dopasowywuje , bo to bardzo czasochlonne a jak klient i tak nie widzi to po co sie męczyć .

Poza tym ma być szybko i tanio , więc nie może być dobrze :)

Zapewne masz niechlujnie wszytko ułożone i tyle.

Wylewka oczywiście to przygniecie, ale jak jest niechlujnie wykonane to potem może wylewka pękac albo może powyginac Ci rurki ogrzewania podłogowego.

Styropian ja sam z żoną układałem. W domku 117m2 ułożone 2 warstwy po 5cm zajęło nam to chyba tydzień po kilka-kilkanaście godzin dziennie. Największy problem z sztukowaniem , docinaniem , dopasowywaniem bo to niesamowicie czasochłonne i też nie do końca byłem zadowolony.

Wylewkarz pochwalił i stwierdził że baaaaaardzo żadko spotyka się z tak dobrze (nie uginającą) sie nawierchnią , a czasami mówił że jest taka tragedia że aż strach chodzić.

Odstające krawędzie, ugięcia przy chodzeniu? Rozśmieszyleś mnie. Hydraulicy jak układają to bardziej to przypomina wyrzucacie płyt z paczek, docinki robią na oko nawet nie mierząc, szczeliny przy scianach do 3-4cm to standard. wszystko pływa. Widziałem tak rozłożony styro że różnice poziomów miedzy jednym koncem pokoju a drugim sięgały 3cm i o tyle potem rózni się grubość wylewki. Więc nie narzekaj :) Hydraulicy rozkładają styro na całym domu w dobę, czasem półtorej. Inwestorzy robiąc sami bawią sie najcześciej tydzien do nawet dwoch. Także widzisz jak to jest.

U mnie 106m2 rozkladali 2, 3dni, ale bardzo dokładnie. Sam bym tego lepiej nie zrobil.

@milsa 666 - podnies kilka plyt z ostatniej warstwy, zobacz, jak wyglądają te pod nia. Zrób jakieś zdjecia. 1m2 wylewki to ponad 100kg, wiec drobne klawiszawanie przygniecie, gorzej, jak ugięcia sa większe, bo zaczna pracowac dopieto pod obciążeniem użytkowym

Pierwsze pytanie po co aż tyle warstw ???

Druga jaki to styropian? Mam nadzieję że minimum EPS100 ?

Po trzecie 99% hydraulików układa baaaaaardzo niedbale styropian , większośc nie "sztukuje" i nie dopasowywuje , bo to bardzo czasochlonne a jak klient i tak nie widzi to po co sie męczyć .

Poza tym ma być szybko i tanio , więc nie może być dobrze :)

Zapewne masz niechlujnie wszytko ułożone i tyle.

Wylewka oczywiście to przygniecie, ale jak jest niechlujnie wykonane to potem może wylewka pękac albo może powyginac Ci rurki ogrzewania podłogowego.

Styropian ja sam z żoną układałem. W domku 117m2 ułożone 2 warstwy po 5cm zajęło nam to chyba tydzień po kilka-kilkanaście godzin dziennie. Największy problem z sztukowaniem , docinaniem , dopasowywaniem bo to niesamowicie czasochłonne i też nie do końca byłem zadowolony.

Wylewkarz pochwalił i stwierdził że baaaaaardzo żadko spotyka się z tak dobrze (nie uginającą) sie nawierchnią , a czasami mówił że jest taka tragedia że aż strach chodzić.

Styropian oczywiście EPS 100

Tyle warstw bo mam w sumie 30cm i 2x10 bez niczego potem 2x5 żeby schować rurki wody. U góry 12cm i 8+4 bo mam rekuperację na podłodze.

Czyli co - ogólnie można się złapać za głowę, ale wylewka to wszystko "wyrówna"?

Czy miał ktoś niedbale rozłożony styropian ale wszystko po kilku sezonach jest ok?

Kurde ekipa sprawdzona z polecenia. Zbudowała, buduje i pewnie będzie budować wiele domów.

Jadę zrobić zdjęcia i może filmik nakręcę i proszę was o reakcję.

OK.

Byłem na budowie.

Generalnie problem jest tam gdzie przebiegają rurki CWU i rekuperacji.

Miałem wrażenie, że dół jest lepiej zrobiony niż góra. Już wiem dlaczego - dlatego, że na górze jest dużo rur od rekuperacji w warstwie 8cm przykryte 4cm warstwą.

Ja żyłem w przekonaniu, że wypełnia się to piaskiem/perlitem/czy innym czymś sypkim lub pianką po całości żeby zrównać przedostatnią warstwę styropianu, a nie tak jak na zdjęciach. No tylko, że jest to wiedza z youtuba.

Powiedzcie jak to u was było wykonane.

A może jest tak, że te luzy właściwie nie przeszkadzają i można to zalewać. Majster mówi, że i tak dadzą siatkę zbrojeniową w posadzkę.

Czy ktoś miał takie luzy i zalał betonem i było OK?

Będę niedługo rozmawiał z majstrem i nie chce wyjść na szalonego inwestora.

Rzucie proszę okiem na zdjęcia i krotki filmik

WP_20170728_007.jpg

WP_20170728_008.jpg

WP_20170728_005.jpg

WP_20170728_006.jpg

no i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=yBLmMBfbdwk&feature=youtu.be

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Mam nadzieję, ze po budowie będę mógł pomoc innym teraz głównie się pytam...;)

Ja robiłem 2 warstwy po 10 cm. Ułożyłem 1 warstwę i w niej wycinałem wyrzynarką do drewna bruzdy do wody, odkurzacza centralnego. Wodę robiłem w PEX-ach w peszlach i w tak przygotowane bruzdy ładnie wciskały się rurki. Przy grubszych rurkach np odkurzacz uzupełniałem pianką. I na to wszystko poszła druga warstwa 10 cm beż niemal żadnego wycinania (przy jakiś "skrzyżowaniach" musiałem coś podciąć). Tak robiąc nie miałem praktycznie żadnych wolnych przestrzeni pomiędzy warstwami styropianu

Jeszcze nie wiem,czy będę układał sam, czy jakaś ekipa.

Jeżeli będę układał sam, to zamierzam ułożyć 10cm omijając tym zupełnie peszle od elektryki. Potem na peszle dołożyłbym tyle styro, ile trzeba żeby zrównał się z resztą i drugie 10cm już równo po całości.

Ale ja nie mam wody w podłodze (puściłem górą). Gdybym miał wodę, to zacząłbym podobnie. 10cm i gdzie trzeba uzupełnił na peszlach elektrycznych cieńszym styropianem do równa.

Potem zaczynają się różnice - położyłbym styro o grubości rur z otuliną a na koniec po całości taką grubość, jak zostaje. Czyli trochę inaczej, niż na peszlach, żeby na wierzchu mieć całe płyty.

Generalnie - nie kombionował się w boniowanie czy inne robienie bruzd (bo to trudne i pracochłonne), dobierałbym grubość tak, żeby docinać styropian przez całą grubość. A rury wodne dało powyżej połowy ocieplenia i w pewnej odległości zimną od ciepłej i cyrkulacji.

Edytowane przez Kaizen

Kaizen, będziesz zamawiał różne grubości styro, czy docinał te uzupełnienia?

Jeżeli będę kładł sam, to 2x10cm i po paczce czy dwie 5 i 2 cm do uzupełnienia pierwszej warstwy na peszlach (chyba nieprecyzyjnie to napisałem w poprzednim poście - już poprawiam).

A jak będzie kładła ekipa, to pogadam z nimi. Może mają lepszy patent albo sprzęt do "boniowania".