Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym powiesić na ścianie TV 50 cali, waga bez podstawy to według producenta 25 kg. Ściana na której miałby wisieć ma około 8-9 cm grubości i jest najprawdopodobniej z cegły. Czy nie będzie problemu z powieszeniem na niej takiego ciężaru? Jaką długość kołków i śrub wtedy zastosować? Preferowałbym jakiś uchwyt, który ma również regulację w poziomie, co też wpływa na większa obciążenie oddziałujące na samą ścianę.

Dodatkowo przy okazji remontu chciałem puścić w ścianie kanał na kable. Na jaką głębokość w ścianie powinienem go umieścić, żeby swobodnie przeciągnąć przez niego potrzebne okablowanie? Czy taki kanał nie osłabi za bardzo tej ściany, bo w końcu prawie w tym samym miejscu będzie wisiał uchwyt ze stosunkowo ciężkim TV?

Może ewentualnie ktoś poleci sprawdzony uchwyt właśnie z możliwością regulacji zarówno w pionie i poziomie, w niewygórowanej cenie, powiedzmy do 200-250 zł, który zda egzamin?

Edytowane przez Kroos
https://forum.murator.pl/topic/231234-tv-na-%C5%9Bcianie/

• 2 months później...
Mam uchwyt pantografowy z regulacją w poziomie i pionie . Wisi na nim 50 cali. Ściana na jedną cegłę. Uchwyt ma 8 otworów montażowych i tyle dałem śrub. Były w zestawie ale dałem swoje 100mm. Trzyma się że hoho...
https://forum.murator.pl/topic/231234-tv-na-%C5%9Bcianie/#findComment-7422648

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 11 months później...