jarek4665 30.07.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Witam,Garaż mam przylegający do budynku z kotłowni z kabla 3x2.5 poprowadziłem źródło prądu do garażu gdzie zamontowałem małą rozdzielnie.W niej zamontowany będzie wyłącznik różnico-prądowy 25A 30mA dalej wyłącznik B10, C16, B16, B10 . W domu mam założoną różnicówkę za licznikie 25A 30mA.W garażu będzie zamontowane:5 x lamp LED 40W na bezpieczniku B104 gniazdka 230 V na bezpieczniku C161 gniazdko przy suficie do napędu bramy segmentowej na bezpieczniku B162 lampy led 9W na zew. garażu na bezpieczniku B16 Mam pytanie czy takie rozmieszczenie w rozdzielni będzie dobre?, za różnicówką może być wyłącznik B10 czy malejąco C16,B16, B10, B10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.07.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 W praktyce dla instalacji jednofazowej nie ma to znaczenia. Dlaczego na gniazda C16? Jakim bezpiecznikiem zabezpieczysz ten obwód na garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.07.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Jarek z tego co napisałeś wynika jedno, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Jeśli masz ochotę pisz dalej a praktykę może zostaw komuś kumatemu będzie bezpieczniej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.07.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Witam. Podłączanie RCD za RCD o tych samych parametrach jest poronionym pomysłem, tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek4665 30.07.2017 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 W praktyce dla instalacji jednofazowej nie ma to znaczenia. Dlaczego na gniazda C16? Jakim bezpiecznikiem zabezpieczysz ten obwód na garaż? bezpiecznik C16 doradzili mi w sklepie elektrycznym, bo będę miał podłączoną tam wierkarkę stołową, szlifierkę, spawarkę mig, pompę ogrodową - nie wszystko będzie działać w tym samym momencie Witam. Podłączanie RCD za RCD o tych samych parametrach jest poronionym pomysłem, tak na marginesie. To samo co wyżej napisałem doradca w sklepie internetowym. Tutaj zależy mi aby przy zwarciu w garażu wyłączyło obieg w nim a nie w domu. Co byś zaproponował ? Źródło prądu które pobrałem z kotłowni mam z kabla który idzie z puszki od siły do gniazdka przy piecu, czyli przecięcie tego kabla przy suficie i zrobienie puszki a z niej prosto do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.07.2017 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Witam. Zmień doradców i weź elektryka.Dla własnego i rodziny dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 31.07.2017 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Rady w stylu weź elektryka to nie są dobre rady do końca. Elektryk z uprawnieniami nie gwarantuje że wszystko będzie zrobione tak jak powinno. Po to jest forum żeby zapytać i porównać to co zrobił elektryk, albo dać mu wytyczne jak chcemy żeby to było zrobione. Jak ktoś ma problemy z ruszaniem autem pod górę z ręcznego to też mu zaproponujecie wynajmij kierowcę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.07.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Rady w stylu weź elektryka to nie są dobre rady do końca. Elektryk z uprawnieniami nie gwarantuje że wszystko będzie zrobione tak jak powinno. Po to jest forum żeby zapytać i porównać to co zrobił elektryk, albo dać mu wytyczne jak chcemy żeby to było zrobione. ? Nie - zmień elektryka Bo wychodzi na to, że nie są potrzebni, skoro laik będzie mu dawał wytyczne i instrukcje. Jak ktoś ma problemy z ruszaniem autem pod górę z ręcznego to też mu zaproponujecie wynajmij kierowcę ? Nie - zmień kierowcę lub wyślij tego kogoś na powtórny kurs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts