Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie pod rozdzielnie w garażu

Recommended Posts

Witam,

Garaż mam przylegający do budynku z kotłowni z kabla 3x2.5 poprowadziłem źródło prądu do garażu gdzie zamontowałem małą rozdzielnie.

W niej zamontowany będzie wyłącznik różnico-prądowy 25A 30mA dalej wyłącznik B10, C16, B16, B10 . W domu mam założoną różnicówkę za licznikie 25A 30mA.

W garażu będzie zamontowane:

5 x lamp LED 40W na bezpieczniku B10

4 gniazdka 230 V na bezpieczniku C16

1 gniazdko przy suficie do napędu bramy segmentowej na bezpieczniku B16

2 lampy led 9W na zew. garażu na bezpieczniku B16

Mam pytanie czy takie rozmieszczenie w rozdzielni będzie dobre?, za różnicówką może być wyłącznik B10 czy malejąco C16,B16, B10, B10 ?

W praktyce dla instalacji jednofazowej nie ma to znaczenia. Dlaczego na gniazda C16? Jakim bezpiecznikiem zabezpieczysz ten obwód na garaż?

bezpiecznik C16 doradzili mi w sklepie elektrycznym, bo będę miał podłączoną tam wierkarkę stołową, szlifierkę, spawarkę mig, pompę ogrodową - nie wszystko będzie działać w tym samym momencie

Witam.

Podłączanie RCD za RCD o tych samych parametrach jest poronionym pomysłem, tak na marginesie.

To samo co wyżej napisałem doradca w sklepie internetowym.

Tutaj zależy mi aby przy zwarciu w garażu wyłączyło obieg w nim a nie w domu.

Co byś zaproponował ?

Źródło prądu które pobrałem z kotłowni mam z kabla który idzie z puszki od siły do gniazdka przy piecu, czyli przecięcie tego kabla przy suficie i zrobienie puszki a z niej prosto do garażu.

Rady w stylu weź elektryka to nie są dobre rady do końca. Elektryk z uprawnieniami nie gwarantuje że wszystko będzie zrobione tak jak powinno. Po to jest forum żeby zapytać i porównać to co zrobił elektryk, albo dać mu wytyczne jak chcemy żeby to było zrobione. Jak ktoś ma problemy z ruszaniem autem pod górę z ręcznego to też mu zaproponujecie wynajmij kierowcę ?

Rady w stylu weź elektryka to nie są dobre rady do końca. Elektryk z uprawnieniami nie gwarantuje że wszystko będzie zrobione tak jak powinno. Po to jest forum żeby zapytać i porównać to co zrobił elektryk, albo dać mu wytyczne jak chcemy żeby to było zrobione. ?

Nie - zmień elektryka

Bo wychodzi na to, że nie są potrzebni, skoro laik będzie mu dawał wytyczne i instrukcje.

Jak ktoś ma problemy z ruszaniem autem pod górę z ręcznego to też mu zaproponujecie wynajmij kierowcę ?
Nie - zmień kierowcę lub wyślij tego kogoś na powtórny kurs.